onsdag 11 september 2019

Super-Charlie och flamingokatastrofen av Camilla Läckberg - Allt kan lösas med kommunikation (och gosedjur)


Författare: Camilla Läckberg
Titel: Super-Charlie och flamingokatastrofen
Illustrationer: Therese Larsson
Serie: Super-Charlie (del 9)
Läsålder: 3-6 år
ISBN: 9789178035069
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-09-09


Camilla Läckberg är en stor favorit bland vuxna deckarläsare --- och nu även bland de minsta läsarna som vill ha humor och en gnutta spänning. Hon har nämligen skapat serien Super-Charlie! En baby med superkrafter --- och, ja, han kan redan tala och flyga ... precis som guden Hermes! Riktig fart på serien blev det när Super-Charlie fick en super-lillasyster. Polly. Hennes grej är att hypnotisera folk - bara Charlie är immun.

I denna bok skriker lill-syrran och ingen kan sova. Hon vill ha en flamingo. Charlie försöker skaffa en, men det är inte lätt ... eftersom Charlie egentlingen ine vet vad en flamingo är. Han börjar med att ta flamenco-lektioner. Sedan skaffar han en duva. Sedan skaffar han blöjor till duvan. För att undvika fågelbajs. Och sedan, på kloka ugglans råd, flyger han till Spanien för att skaffa en hel flock räk-ätande flamingos till lill-syrran. Som ändå inte är nöjd. Hon ville ju ha ett gosedjur! En kramis-flamingo att sova på! Inte en hel flock bajsande fjäderfän!

Eftersom Polly kan hypnos hade hon ju kunnat hypnotisera föräldrarna till att köpa gosedjur till henne, men det hade inte blivt en lika dramatisk historia. 

Som det är nu finns det ju massor av utrymme för kul bilder. Speciellt när duvan får en blöja på sig och sedan reser till soliga Spanien, med de återvändande flamingorna och kloka uggla, för att vila upp sig. De skriver ett vykort till Charlie:

Hasta la vista, baby!

Nej, det skriver de inte, men de kunde ha skrivit det.

Så ... sensmoralen är väl den att ibland komplicerar folk saker i onödan. Super-Charlie hade inte behövt använda några superkrafter alls. Om han bara brytt sig om att lyssna på vad lill-syrran verkligen sa när hon skrek på nätterna ...

Eller så är sensmoralen att det är lugnare på playan i Spanien.


Super-Charlie och flamingokatastrofen är den nionde fristående boken om den lille kaxige Super-Charlie. Deckardrottningen Camilla Läckbergs står för text och illustratören Therese Larssons för bilderna ... och mamman i familjen liknar faktiskt Camilla Läckberg lite!

Likhet med deckarna? Full fart från början till slut --- och ett lagom svårt mysterium att lösa!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.