fredag 13 september 2019

Dinosaurier på Universeum - ta chansen, innan de går ur tiden!


Dinosaurs!

Titel: Dinosaurs
Plats: Universeum, Göteborg
Sista dag: 30 september



Dinosaurierna härskar på Universeum! Men passa på, snart är deras tid slut. I alla fall för denna gång ... Dinosaurs är är den tredje dino-utställningen på Universeum och det är den största någonsin. Robotar har byggts upp som ska röra sig och låta som dinosaurier, och de har alla placerats i miljöer med den tidens flora. Som ormbunkar och kottepalmer. Gräs var ännu inte uppfunnet. Inte heller o-gräs.


På takterassen är det också möjligt att du möter livs levande dinosaurer som INTE är konstgjorda har robot-skelett ... De levande små dinosaurierna dras snabbt till picknick borden. Även när ingen mat serveras ...

Definitionen av dinosaurier är faktiskt "den senaste gemensamma förfadern till gråsparven och Triceratios horridus och alla ättlingar till denna förfader". Det innebär att fåglar, per definition, är dinosaurier som lever än idag.

Förfäder till bofinkar och talgoxar

I reklamen för utställningen lockar texten med att man ska få möta förfäderna till dagens bofinkar, talgoxar och blåmesar ...

När man står framför den gigantiska Tyrannosaurus rex är det knappast gråsparvar man tänker på. Hur gick det till, i evolutionens gång? Fåglar är inte bara ättlingar til dinosaurerina utan de är faksikt en del av dinosaureirnas stora släktträd. Det är däremot inte ödlor och krokodiler (fast man aknske skulle kunna tro det ...) Kanske var det inte så effektivt att vara så stor och springa runt och ryta och jaga byten?! Det fungerar ju lika bra att sitta vid ett picknickbord och se söt ut! (Gråsparvens heta tips för överlevnad!) Fåglar klarar sig överallt. I hett klimat, i de allra kallaste klimaten, i den fuktiga regnskogen, i de överbefolkade städerna ... Fåglar är faktiskt mycket mer framgångsrika (när det gäller spridning och antal) än däggdjuren. De är också fler. Om fåglarna skulle få för sig att göra revolution och ta över välden totalt, som i Hitchcocks film Fåglarna, skulleSpielberg-filmen Jurassic Park se ut som en bolibompa-rulle.

Jurassic Park - full av dino-fel

Jurassic Park och uppföljarna är förresten full med dino-fel. Många av dinosaurierna hade bevisligen fjädrar. Till och med den beryktade T-Rex. Velociraptor var en mycket liten dinosaurie (med fjädrar!) - och i filmerna är de minst lika stora som Deinonychus.
Bärnsten fanns inte samtidigt som de stora dinosaurierna. Och på sistone har man kommit fram till att Brachiosaurusen var ännu större än vad man tidigare trott. Blåvalens status som det största djur som någonsin levat på jorden är hotad!

Blåvalen i sig är i och för sig också hotad. Men det är en helt annan och mycket sorgligare historia. När det gäller utrotade och utrotningshotade djur idag är orsaken alltid densamma: Människans fel!

Hajarna överlevde dinosaurierna - överlever de människorna?

Man besöka akvariet som är fullt av underbara hajarter och nästan gråta av tanken på att 100 miljoner hajar dör årligen, helt i onödan, på grund av grym jakt och vansinniga fiskemetoder - och miljöförstöring. Stephen Spielberg hade helt fel om vem som är monstret när han gjorde filmen Hajen. Hajar har funnits sedan dinosauriernas tid och alltid klarat sig bra. Tills människorna kom, d3t vill säga. (Gråsparvar och råttor ökar däremot, ju mer människor breder ut sig. Så några djur har i alla fall nytta av människorna ...)

När det gäller de stora dinosauriernas utrotning är det i alla fall inte människans fel, eftersom bara mycket små däggdjur fanns på den tiden, och människor fanns inte alls.
Varför de slutade finnas är fortfarande ett mysterium, och det finns fortfarande olika teorier.

170 miljoner år av dominans

Men fakta i fallet är att under 170 miljoner års tid så var planeten Jorden dinosauriernas hem, och de dominerade totalt. Och för 66 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut - förutom fåglarna.

I utställningen Dinosaurs presenteras några av de allra mest kända urtidsdjuren - alla i naturlig storlek.

Velociraptor, den snabba rövaren, var en liten snabb dinosaurie, med en toppfart på 45 kilometer i timmen och jagade troligtvis i flock, i samordnade attacker, precis som dagens vargar.

Deinonychus är den dinosaurie som oftast blandas ihop med Velociraptorn. Den var större, och hade en stor klo på varje bakfot - för att hålla fast sina byten. De vassa klorna på frambenen och de vassa tänderna användes för att slita sönder bytet.

Dödlig pansarvagn 

Zuul påminner om en stor pansarvagn. Denna dinosaurie var växtätare - men nog så dödlig. Kroppen var täckt av fem cm tjocka benplåtar och vassa taggar --- och på slutet av svansen hade den en tung klubba. Zuul hade rustning och vapen -- allt i ett paket.

Brachiosaurus hör till sauropoderna och dessa är de största landdjur som någonsin funnits. Nya fossil från allt större arter hittas hela tiden ... 

Tyrannosaurus rex är kungen av rovdjur - och har fortfarande status som den största eller snarare tyngsta rovdjur som någonsin har levat. Skarpa tänder och lika skarp hjärna, välutvecklat luktsinne, framåtriktade ögon ... Turannosaurusen hade utvecklats till den perfekte jägaren.

Pteranodon är inte en dinosaurie, men den levde samtidigt som dinosaurierna och man gissar på att den jagade på samma sätt som dagens fåglar som störtdyker ner i havet efter sina byten.
Pteranodon var en av de största flygödlorna med ett vingspann på hela 7 meter.

Triceratops - skogens konung

Kragen och hornen hos en Triceratops kan se ut på många olika sätt. Förr delades de därför upp i många olika arter, numera kallas de alla Triceratops. Varför såg de så olika ut? Kanske finns det ett enkelt svar --- alla älgar har inte heller likadana horn. De som är äldre har till exempel fler taggar. Eller så gillade Triceratiops helt enkelt variation. Hornen kan ha använts i interna strider, men säkert också för att imponera. är man kungen av växtätare så är man! Hornen var också effektiva vapen mot köttätare på jakt efter byte.

En Stegosaurus har ett litet huvud jämfört med kroppen. Totalvikt var 3,5 ton. Hjärnan var däremot som en valnöt. Stegosaurusen var ännu en växtätare med effektivt försvar - en svans täckt med vassa taggar - och en rygg täckt med ryggplåtar.

Det finns massor av dino-aktiviteter att ta del av på Universeum, under tiden som utställningen pågår. Man kan till exempel tävla i ett riktigt roligt dino-quiz och kanske bli dino-mästare.

Gå på safari och lös dino-mysteriet!

I kemilabbet kan man försöka lösa dino-mysteriet och rädda ett fossil. Barnvänligt och kul, som en lek eller ett spel! Dinoäventyret är en skojig äggjakt för de minsta besökarna, där barnen kan leta efter stegosaursens ägg, i utställningen med dinosaurier. (Äggjaktsledaren från Universeum har på sig en stegosauruskostym, som påminner lite om bolibompadraken ... ja, det här är en dinosaurie som alla tycker om och inte ens de minsta blir rädd för!)

Dinosauriesafari är en informativ vandring genom utställningen med guide, där man gör igenom alla dinosaurierna. Hur snabbt kunde de springa, vad tyckte de om att äta och kunde de sjunga? Frågorna är många ...!

Fortfarande kommer många nya forskningsfakta in om dinosaurier. Så i verkligheten är inte dinoäventyret över, och dino mysteriet är inte löst ... vem vet, det blir kanske en fjärde dino-utställning i framtiden, med nya dino-fakta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.