onsdag 4 september 2019

FILM: Den siste gentlemannen - Robert Redford spelar sig själv, i sann historia om en bankrånare ..."The movie is a giant, lovable metaphor: Tucker's criminal preoccupations are such a natural part of his life he seems as if he could keep at it forever, no matter the impracticalities, and he becomes an ideal avatar for Redford's own achievements." 


Regi: David Lowery
Titel: Den siste gentlemannen 
Originaltitel: The Old Man & The Gun
Medverkande: Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Scanbox Entertainment
Aktuell: På DVD, BD och VOD 26 augusti

Den siste gentlemannen heter The Old Man & The Gun i original. Det låter lite som en råbarkad Hemmingway-titel. Men den svenska titeln är bättre när det gäller att fånga filmens själ. Originaltiteln låter som en actionfilm eller en thriller, men det här är ju en trevlig film. Ett drama med små, små drag av dramakomedi.

Robert Redford, 82, spelar den blott 61 årige bankrånaren Forrest Tucker.
Redford har gjort så många bra och ikoniska filmer genom åren --- och han har även varit en av de allra bästa skurkarna i Avengers-seriern. Avengers: Endgame (med Redford i en liten roll) släpps faktitks efter Den siste gentlemannen, både på bio och DVD/BD.

Robert Redford har även gjort mycket för filmen i stort. Han startade Sundance Filmfestival, där fortfarnde än idag många nya filmer får chansen att visa upp sig och bli berömda ...

Robert Redfords mest kända filmer är förmodligen Butch Cassidy & The Sundance Kid.  (Redford var Sundance. Därav namnet på filmfestivalen). Och så den Oscarsbelönade The Sting (svensk titel: Blåsningen). Och så   givetvis Watergate-skandal-filmen Alla presidentens män 
 där han spelade mot Dustin Hoffman.

Men Redfords allra bästa film och allra bästa rolltolkning ... Var det ändå inte i All is Lost som dök upp för några år sedan? En film som Redford helt sonika bär helt solo på sina plaskvåta axlar. Ensam i en båt i en storm ... DET är minsann Hemmingway-esuqt! Så det förslår! Typ The Old Man and the Sea.

Den hade kunnat bli en lika fin --- eller ännu finare --- svanesång och hej då till skådespelaryrket.

Men liksom Forrest Tucker ... Det är svårt att sluta. Filmen Den siste gentlemannen slutar i alla fall med att Forrest rånar 4 banker på en dag (efter att han har lovat att han ska sluta ... !!!) så Robert Redfords avatar i filmen ger en liten vink om att Redford i framtiden kanske gör fyra filmer på en dag ... Fast han har sagt att han ska sluta!

David Lowery, som gjorde Peter och Draken Elliott (också med Redford) och A Ghost Story med Casey Afflek (som också är med i den här filmen) står bakom Den siste Gentlemannen och manuset bygger på en artikel i The New Yorker, och en brasklapp under förtexterna påpekar att filmen inte följer verkligheten helt och hållet. Nej, kärlekshistorian är påhittad.

Forrest Tucker  rånar inte banker för att han är ute efter pengar - han gör det för att han älskar att råna banker!
När filmen börjar är det 1981 och Tucker har precis rånat en bank. Under flykten i bil, råkar han träffa Jewel (Sissy Spacek), en kvinna vars bil har gått sönder. Tucker hjälper henne och ger henne lift, och hon tackar med att bjuda på lunch på en gammaldags diner ...  och personkemi uppstår. Forrest berättar på en gång att han är bankrånare, men hon tror inte riktigt på den äldre, charmige gentlemannen.

Tucker fortsätter att råna banker. Tillsammans med två andra, äldre gubbar, spelade av Danny Glover och Tom Waits, planerar de en större kupp. Den utspelar sig off-camera. För det här är ju en trevlig film, ingen kupp-film. Casey Affleck spelar John Hunt, han som jagar Tucker (det hörs på namnet! Hunt!) och Tuckers gäng får det småskojiga smeknamnet  The Over the Hill Gang. Hunt fascineras av Tucker - Tucker är en man som sätter en ära i att vara trevlig. Bankpersonal som utsätts för hans rån blir aldrig riktigt rädda, eftersom Tucker är så artig och charmig och trevlig.

Trevlig är också en bra summering av känslan i den här filmen.  Det är en trevlig film. härligt gammaldags. Större delen av filmen består av att folk sitter ner och pratar. Väldigt gammaldags! Ingen springer runt och messar på mobiltelefonerna och ingen sitter och hackar på datorer med anonyma datorskärmar.
Men folk sitter inte ner och pratar hela tiden. Omväxling förnöjer.
Ibland står de upp och pratar, ibland går de och pratar, och ibland kör de bil och pratar - och det är trevligt. Redford är verkligen charmig i huvudrollen.

Tidsskildringen i filmen är mycket bra, det är ser verkligen ut som 1981 - kanske till och med som sent 1970-tal. Det här ser också ut som en film från 1970-talet. Det är maffigt. Filmfotot är lite grynigt som om filmen är filmad med riktig film, som de gjorde förr i tiden (då folk satt och pratade istället för att springa runt med mobiler och hacka datorer) ... och se, den ÄR filman med riktig film!
Den siste gentlemannen är filmad på Super 16. Det står i eftertexterna!
Det här är alltså en film för cineaster en film att bli nostalgisk av --- även om man inte var med på den tiden ...

Soft jazz ligger på soundtracket, förtexterna är tidstypiska, och passa på att ha en 
trevlig och sympatisk stund med denna film.

PS. Robert Redford spelade rånare även i Butch Cassidy & The Sundance Kid, och de blir nerskjutna på slutet ... men givetvis skjuter ingen ner Forrest Tucker .... Det är han alldeles för trevlig för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.