måndag 2 september 2019

FILM/TV: True detective season 3 med Oscarsvinnaren Mahershala Ali som deckare

Mahershala Ali i True Detective

Titel: True detective, HBO, Season 3
Av: Nic Pizzolatto
Medverkande: Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo, Ray Fisher, Mamie Gummer, Scoot McNairy m.fl.
Aktuell: På DVD, BD och VOD

True detective är tillbaka i gammal god, fin form! Mahershala Ali är helt briljant som detektiven, och det är även Carmen Ejogo som hans käresta och blivande fru. Ali har de senaste åren kammat hem hela två Oscars (bästa manliga biroll) den senaste för Green Book. Ejogo har bland annat varit med i Fantastiska Vidunder. Det är alltså stora, fina filmstjärnor man värvat till tredje säsongen av True detective!

Och om du missat True detective ... Säsong ett blev ett fenomen, säsong två tappade bollen, och säsong tre är återigen lika bra som ettan. Och ja, ALLT är fristående! Du måste alltså inte ha sett de föregående säsongerna för att hänga med.

Det här är helt enkelt deckare när det är som bäst. Tre olika tidslinjer finns, och det är mycket att hänga med i, men med hjälp av tydliga tidsmarkörer (bland annat Ali som ändrar "look") så är det inte alltför svårt.

Stämningen är årecis som den ska vara i True detective. Sydstatsmiljöerna (som fungerade så bra i ettan), som är lagom sjaskiga och lagom snygga, massor av tidshopp, massor av hallucinationer och massor av grubblande machogubbar.

Mahershala Ali  är fantastiskt bra i huvudrollen som Arkansas-polisen Wayne Hays. Han är som besatt av ett och samma brutala kriminalfall på tre olika tidsplan över 35 års tid, där två barn försvann spårlöst.

1980. Hays och hans kollega Roland West (stark rolltolkning av Stephen Dorff!) 
är båda är Vietnamveteraner. De utreder försvinnandet av ett syskonpar. De kommer från ett hem med gräl och missbruk (Mamie Gummer och Scoot McNairy spelar föräldrarna) i en avkrok i Ozark.

1990. Fallet öppnas på nytt. Nya bevis har dykt upp. Hays är numera gift med ett av de försvunna barnens engelsklärare (Carmen Ejogo). Han får en gyllene chans att väcka liv i sin havererade karriär.

2015. Hays blir intervjuad för en true crime-dokumentär. Han har möjligheten att få ett avslut ...
En sista chans.

Nic Pizzolatto återanvänder mycket från sin första kritikerrosade säsong.

Plågad macho-manlighet, ondska på landet (som inte allas är idylliskt), kriminalmystik och skådespelare av allra högsta klass ... True detective har hittat toppformen igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.