måndag 23 september 2019

FILM: Mary Queen of Scots - 15-åring och drottning av Frankrike ... Saoirse Ronan i ny, ovanlig tonårsroll



Regi: Josie Rourke
Titel: Mary Queen of Scots
Medverkande: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, Gemma Chan m.fl.
Storbritannien, 2018
Universal

Elisabet den första och Maria Stuart är två av Europas mest kända och betydelsefulla drottningar. Så många böcker, så många filmer, så många dramer ... 

Josie Rourkes maffiga kostymdrama Mary Queen of Scots är en modern tolkning i sann #Metoo anda, där det föreslås att de båda tjejerna skulle ha kunnat vara vänner ... och de skulle ha kunnat stötta varandra ... om det inte hade varit för illvilliga manliga rådgivare.

I den här filmen porträtteras de båda drottningarna av två av vår tids vackraste och mest talangfulla unga filmstjärnor: Saoirse Ronan och Margot Robbie.
Det är bäddat för catfight!

Förra året syntes skådespelarna i varsin fin och prisbelönt film: Ronan var med i Greta Gerwigs halvt självbiografiska uppväxtskildring Lady Bird medan Robbie producerade och spelade huvudrollen som Tonya Harding i biopic-dramat I, Tonya.

Här spelar de båda tjejerna monarker, som är släkt med varandra. Släkten är värst!

Båda har periodvis oinskränkt makt, båda var tvungna att bli tuffare än tuffast och för att
att behålla sina positioner tvingas de rensa och regera målmedvetet och strategiskt.
Europa härjas av krig och Mary är katolik medan Elizabeth är protestant (viktig skillnad i religionskrigens tidevarv).

Det är ett visuellt kalas att titta på den här filmen. Allt från klänningar till håruppsättningar är gjort med en sådan kärlek till detaljerna.

Dock är historien inte så bra som den skulle kunna vara, man har tagit sig väldigt stora friheter med historien.

Mary och Elizabeth träffades aldrig.

Mary och Elizabeth var aldrig vänner.

De skrev brev till varandra och Elizabeth försökte inledningsvis vara vän med sin kusin Mary, men blev avvisad --- Mary tyckte hela tiden att hon var förmer, eftersom hon var katolik, och eftersom hon var katolik hade hon också rätt till Englands tron, eftersom katolikerna i England ville ha en ny katolik på tronen ...

Den här filmen försöker marknadsföra en vänskap mellan tjejerna, och det är Elizabeth som sviker den ... Vilket är en väldigt märklig historietolkning som filmen för fram.

Dessutom: Mary pratade inte engelska med skotsk (och här även lite irländsk) accent som en arbetare i Skottland --- hon hade växt upp i hovet i Frankrike och pratade flytande franska och "överklass engelska" --- och om hon hade nån accent över huvud taget så var den fransk.

Man fokuserar i filmen mest på den unga Mary, sedan är det ett omotiverat hopp från 25 till 44 års ålder och hennes avrättning ... Vad höll hon på med under ett 20 års långt glapp?

En annan drottning film som nyligen har kommit ut, The Favourite, håller sig inte heller till verkligheten, eller den verkliga historien, och den filmen har också lagt till en massa sensationella snaskigheter och sexuella intriger (vilket tydligen behövs för att sälja historiskt drama, sedan The Tudors gick på TV) --- men The Favourite var en helknäpp film på alla sätt (bland annat med otidsenlig musik av Elton John och helgalet men coolt mode och hummerkapplöpningar) och det gör att man inte retar sig så mycket på felaktigheterna. Är hela filmen som en parodi, så kan det vara hur "fel" som helst. När det ser ut som ett seriöst drama - som här - kan man inte undgå att himla med ögonen.

Mary blev drottning redan som tonåring. Fem år gammal skickas hon till Frankrike. Där får hon en furstlig utbildning och hon gifter sig som 15-åring och blir fransk drottning. Efter makens död, återvänder hon 1561 till Skottland som nu blivit protestantiskt. Maria Stuart ställer arvskrav på England, samtidigt som hon tar över styret från sin halvbror. Att hon som katolik ämnar leda landet väcker starka känslor, liksom arvskraven på England. Som 22-åring gifter hon sig med Lord Darnley, en adelsman som dricker för mycket och är en otrogen slarver. Ryktet sprider sig att drottningen istället söker tröst hos sin italienske sekreterare Davide Rizzio, som i sin tur faller offer för en mordkomplott. Strax därefter mördas även Darnley. Folk förfasar sig över att Maria Stuart, nu mor till en ettårig pojke, gifter om sig med mannen som pekas ut som Darnleys mördare. 1567, efter upplopp och stridigheter, tvingas hon abdikera. Året därpå flyr hon till England där hon söker beskydd hos Elizabeth. Helt fel grej att göra! Ur askan i elden så att säga.

Hon är en rival till Elizabeths tron, och så småningom  blir hon avrättad.

Regissören Josie Rourke är tongivande inom brittisk teater. Hennes film Mary Queen of Scots är ett kostymdrama med historiska ambitioner, som ändå kantrar över i melodram, och slutet är abrupt.

Filmens åskådare lämnas att fundera över Maria Stuarts liv från 25 till 44 års ålder, då hon med högburet huvud skrider mot sin avrättning.

Margot Robbie som Elizabeth  I... Tyvärr, hon är inte alls så bra som drottning som så många andra som spelat Elizabeth. Från Bette Davis till Cate Blanchett ---- Elizabeth I har blivit en filmisk paradroll.

Margot Robbie ser mest av allt ut att oroa sig för att hon är för snygg för rollen och om hennes accent blir fel (hon är från Australien och gör amerikansk eller australiensisk accent bäst, hennes engelska accent är inte så bra) och hon får ingen tid över att fylla sin rollkaraktär med liv.

Dessutom finns det andra, bättre drottningar att spana in, som Claire Foy och sedan Olivia Coleman som den nuvarande drottningen Elizabeth II, Judi Dench som Victoria ...  Olivia Colman som Queen Anne, och även Helen Mirren som den nuvarande drottningen i filmen The Queen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.