fredag 13 september 2019

SCEN: Lasse Stefanz Exclusive - Efter 52 år kommer den första krogshowen - presenterad av Björn Ranelid

TitelLasseStefanz Exclusive - De första ljuva åren
Medverkande: LasseStefanz med Olle Jönsson, Christer Ericsson, Jonas Rignell, Gunnar Nilsson,
Henrik Svensson och Anders "Dallas" Dahlgren. Gästmedlem: Benny Pedersen.
Programledare: Thomas Deutgen
Plats: Kajskjul 8 Göteborg
Premiär: 13 september 2019
Turnédatum: www.lassestefanz.se


Björn Ranelid höjer bandet till skyarna och presenterar den nya showen.
Nicklas Strömstedt, Plura Jonsson och Mikael Wiehe har alla bidragit till kvällens långa hit-kavalkad.
Thomas Deutgen finns på plats på scenen som konferencier och guide till en lång, lång, lång framgångshistoria.
Det här bandet inledde sitt 50-års firande redan för två år sedan. 
Nu fortsätter kalaset och bandet presenterar sin första krogshow. Att döma av reaktionerna från premiärpubliken (och trycket på biljettkassan) kan detta band fortsätta med sitt 50-års firande tills de fyller 60!

Bandet är så klart Lasse Stefanz. Showens titel är Lasse Stefanz Exclusive - De första ljuva åren.

De självklara kungarna av country

Nordens största dansband, Skånes country-kungar, de fyrfaldiga folkliga Grammisvinnarna, bandet som har tillräckligt med platinaskivor för att bygga en rymdraket. Bandet som rest fyra gånger till månen tur-och-retur i sin turnébuss --- och som producerat en diger låtkatalog som räcker till non-stop-lyssnande i en hel arbetsvecka, utan paus.
Dansbandsvärldens självklara kungligheter.
Slitvargarna som har jobbat hårt för att bli stjärnor över en natt ... och som fortfarande sliter i sitt anletes svett för att ge stor glädje till sin publik, som uppenbarligen älskar LasseStefanz över allt annat --- och detta gäller (så klart!) även folk som är långt under 50-strecket.

Folkkär cowboyhatt

"Folkkär" skulle kunna illustreras i lexikon med en bild av Lasse Stefanz, med Olle Jönsson i cowboyhatt i upphöjd centralposition. LasseStefanz har en stark center forward, men också en stark laguppställning, som har förändrats något genom åren, men de nya spelarna i laget har alltid hållit allra högsta klass.
Som ett nyförvärv till laget påpekar: efter 31 år på toppen av dansbandsvärlden hade han tänkt tacka för sig och vila på sina lagrar. Sedan kom erbjudandet från LasseStefanz och de är ju störst och bäst ... och plötsligt kom ett sug efter nya lagrar!
Heja team LasseStefanz!

Björn Ranelids långa hyllning till De Största

Björn Ranelid finns visserligen inte på plats rent fysiskt, men via storbildskärmarna gör han en storslagen introduktion, värdig Nobelpristagare eller operadivor som Jussi Björling ... eller LasseStefanz. Inom sitt gebit är de ju oöverträffade --- och samtidigt är de raka motsatsen till divor.

Att ett Skåneband har sin premiär i Göteborg kanske höjer ett och annat ögonbryn, men Kajskjul 8 är en passande plats för bandet. Kajskjul 8 har funnits sedan 1870 (dock inte som plats för krogshower) och är idag en av Göteborgs mest kända scener. Dessutom: ett kajskjul med rustika bjälkar och gammaldags känsla passar ett band som började repa i ett hönshus och som gav den skånska - och den svenska - folkliga countryn ett ansikte.

LasseStefanz månar om sina rötter, rent musikaliskt. Och musiken är det som alltid har varit viktigast för bandet.

Se där --- LasseStefans stavades en gång i tiden med S på slutet!

Bandet som var först med Z

Framgångssagan som presenteras under kvällen har en lång, lång, lång uppförsbacke. Men det gäller bara att ha is i magen och att inte ge upp ... Ibland känns motgångar rent bokstavligen som "is i magen".

Bandet LasseStefans bildas i Kristianstad. De börjar repa i ett hönshus. När de får en spelning på Sommarlust i Kristianstad gör förbandet Sussie Svenssons Sextett nästan slut på alla S i bokstavslådan --- allt detta skildras i en rolig liten tecknad film på storbildsskärmarna. Parkchefen byter helt sonika ut den sista bokstaven i LasseStefans namn. Mot X. Nej, Z!

Lasse Stefans blir plötsligt Lasse Stefanz och startar helt ofrivilligt en trend i hela dansbands-Sverige.

Sedan dess har arrangörerna fått fylla på med bokstaven Z i bokstavslådorna, i alla fall om de vill annonsera ut mer än ett dansband per kväll, och speciellt om de vill arrangera stora dansbandsgalor.

Scenkläder - inte vinterkläder!

När LasseStefanz äntligen får en spelning utanför Skåne ... så blir det i Gällivare. I princip så långt norrut man kan komma i Sverige. Det är ett helt annat klimat så långt upp i landet.

Bandet klarar sig från att frysa ihjäl (de lägger pengar på scenkläder, inte på vinterkläder) men resan är  ändå inte inte ekonomiskt lönande. Resan drar mer bensin än gage. Däremot är resan känslomässigt lönande. I Gällivare ser och hör för första gången en liten Thomas Deutgen från Boden bandet Lasse Stefanz och det uppstår kärlek vid första ögonkastet. Sedan dess har Deutgen växt upp och blivit "dansbandsprofessor" med hela svenska folket och han har skrivit LasseStefanz officiella biografi (utgiven på Bonnier Fakta).


Livet i rosa
Nu, på premiärkvällen av LasseStefanz krogshow, iklär Deutgen sig Olle Jönssons gamla scenkläder. De är tajta, de är grisrosa och de är egentligen helt obeskrivliga. Byxorna är av manchester. Det var tydligen ett trendigt material år 1974. Platåstövlarna som avrundar helhetsintrycket är lika höga som de ABBA hade när 1970-talet var ungt ... och de båda banden inhandlade faktiskt sina skodon på samma ställe.

Intervjuer på scenen med Olle och Christian och de andra i LasseStefanz varvas med roliga klipp och minnesbilder på storbildskärmarna, och givetvis med mycket, mycket musik. Kvällen är en enda lång hitkavalkad, och LasseStefanz hade kunnat hålla på dubbelt så lång tid och ändå bara ha spelat låtar av toppkvalitet.

Thomas Deutgen är i sitt esse i rollen som konferencier och intervjuare. Olle Jönsson är lysande i rollen som sig själv.

Olle konstlar aldrig till något i onödan.

Glimten i ögat, ett tonläge som går in i hjärtat

Olle Jönsson har genomgående ett fint samspel med publiken, glimten i ögat och ett tonläge som går rätt in i hjärtat.

Hela bandet utstrålar spelglädje, ett sätt att upptäcka låtskatten på, en gång till, som om det var i går som de upptäckte kärleken till countryn och till musiken och till publiken. Olle var 12 år när han började i LasseStefanz. Men han kan fortfarande se barnsligt förtjust ut, när han ser hur glad publiken blir och vilken respons som LasseStefanz musik får.

Olle Jönsson håller korta och kärnfulla mellansnack och i ett av dem som får mest applåder belyser han glädjen med att möta en publik så här ... att få leverera älskad musik och vackra texter och att visa att "dansbandsmusik" minsann håller för att sitta och lyssna till  ---- det är inte bara bakgrundsbrus för folk som ska ut och roa sig en kväll.

Christer har alltid rätt!

Under en av kvällens intervjuer av Thomas Deutgen diskuteras Lasse Stefanz storhet. Den går knappast att ringa in, inte under en enda kort kväll. Men man hinner skrapa på ytan. Olle Jönsson påpekar att han har insett att Christer Ericsson alltid har rätt. Christer vet alltid vad som kommer att bli en hit ...

Olle var först skeptisk till att sjunga låten Huaröd.
- Den handlar ju inte om någonting, egentligen, påpekade Olle.

Men Christer var säker på att det skulle bli en hit.
Och Olle var säker på att Christer hade rätt.
Huaröd blev en jättehit! Alla var lyckliga!

Utom vägverket. För skyltarna i Huaröd försvinner hela tiden. Av någon oförklarlig anledning.

Bert Karlsson har inte alltid rätt

Någon som gärna alltid har velat ha rätt under LasseStefanz karriär är Bert Karlsson. Han har inte alltid haft rätt. Till exempel gav han bort en av LasseStefanz största hits - som Christer hade skrivit till det egna bandet - men LasseStefanz har sedan dess återtagit låten och gjort den till sin. Vilket den borde ha varit från första början.

Bert ville gärna komma med sedelärande historier om hur illa det kunde gå för band som inte lyssnade på honom och inte gjorde som han beordrade.

En dag kallades LasseStefanz in på kontoret för en sådan kombinerad föreläsning och avhyvling.

- Det var en gång ett band som skulle vara med i Nygammalt, och de sjöng INTE den låt som jag ville!
berättade Bert förmanande.
- Och var är de idag? avslutade han sitt avskräckande föredrag.

- Men, sa Olle Jönsson ... Det var ju VI!

Bert blev tyst. Helt tyst. Mycket ovanligt.

- Åh fan! sa han till sist.

Bandet som inte följde order blev Nordens Största Dansband.
Så gick det med den sedelärande historien!

Klassiker tas till helt nya höjder

Christer påpekar att en glad, dansant, låt ska ha en stark hook, redan vid andra refrängen ska publiken kunna sjunga med, och balladerna ska vara känslosamma och vackra. Texterna ska vara värda att lyssna på, många gånger. Dessa två typer av låtar är LasseStefanz stora styrkor.

Det här är underhållning och musikglädje i toppklass. Det blir inte bättre än så här.
Missa inte att uppleva LasseStefanz på ett helt nytt sätt. Denna "in concert" version av nya och gamla klassiker, med rubriken LasseStefanz Exclusive, tar deras klassiker till helt nya höjder.

Och det här är bara en summering av De första ljuva åren.

Bildspel från premiären:
 Olle Jönsson - folkkär i cowboyhatt!

 Olle Jönsson - numera sångare framför trummorna, istället för bakom. Olle debuterade som trumslagare och sångare som 12-åring!

 Christer, Olle och Thomas pratar 52 år av minnen ...


Olle visar var skåpet ska stå.

 Efter paus - ny, stilig skjorta ...

Men den skjortan går inte upp emot Thomas Deutgens outfit! Skåda Olles scenkläder från 1974! Rosa skjorta, rosa manchesterbyxor och höga platåstövlar. These boots were made for walking!

Även de andra bandmedlemmarna intervjuas på scen ... 31 år med dansband räckte inte! När LasseStefanz kommer på tapeten tackar man JA!  Direkt! "De är ju störst! Och bäst!" påpekar nye bandmedlemmen Henrik Svensson.

 Ny minneskavalkad med Christer och Olle och Thomas ...

 Folkliga country-influenser går hem ...

 Allt ljus på LasseStefanz.

 Ett sista mellansnack innan finalen ...

 Kvällens stjärnor tackar för sig!


 Extranummer!

 Publikmöten ...

 Kolla in bjälkarna ... Detta Kajskjul är som gjort för country!

 Dags för publiken att anta karaokeutmaningen ...

Kajskjul 8 ... 


2 kommentarer:

  1. Så här skriver Thomas Deutgen på Lasse Stefanz hemsida.
    Vid en spelning på hemmaplan, folkparken Sommarlust i Kristianstad, får bandet sitt ”riktiga” namn. Folkparkschefen Folke hade nonstopdans med bandet och Lasse Kenths (andra lokala idoler i stan) men för få av bokstaven S när han skulle hänga upp skyltar med kvällens orkestrar. Folke satte helt enkelt dit ett Z i slutet på bandnamnet och de övriga tyckte det var fräckt, Lasse Stefanz var så fött!

    SvaraRadera
  2. Kom gärna till Kalmar snart puss o kram

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.