tisdag 10 september 2019

Mysrys i bästa Maria Gripe stil - Hospitalets hemlighet av Ann-Charlotte Persson


Författare: Ann-Charlotte Persson
Titel: Hospitalets hemlighet
ISBN: 9789178614806
Förlag: Lind & Co


Ibland blir det inte som man tänkt sig. Men saker som har börjat med att gå åt skogen kan till slut reda upp sig och så blir det istället så mycket bättre än vad man tänkt sig ...

Hospitalets hemlighet kan betecknas som en modern mysrysare för slukaråldern, i samma stil som Maria Gripe och Katarina Genar böcker. Mystiska saker händer, relationer sätts på prov, och orättvisor i det förgångna ska redas ut ...

Men mixen mellan gammalt och nytt gör också att tankarna går till Camilla Lagerqvist ... läste nyligen hennes roman som handlade om ett hem för "vanartiga flickor" förr i tiden ... och ja, man blir fly förbannad å romankaraktärernas vägnar.

Samma sak här --- när det gäller forntiden alltså. Arvid hamnade på "hospital" (eller dårhus, som man också sa förr i tiden) för att han inte var som killar ska vara ... typ macho-man som gillar jakt ... Arvid har inga vassa armbågar utan är snäll och känslig och konstnärlig ... och han är grymt bra på att teckna. Han vill bli konstnär. Han hamnar på hospital.

I nutid följer vi Märta och hennes mamma, som börjat släktforska, och de är släkt med Arvid. Det finns också en familjelegend om värdefulla juveler som försvann ... Ligger det någon sanning i sagan?
Det tänker Märta ta reda på! Tillsammans med den nye kompisen Noa. Det är kärlek vid första ögonkastet.

Romanen tar också upp Märtas besvikelse över att inte hela familjen ska åka till mostern på Mallorca och mammans tillfrisknande --- man förstår att Märtas mamma har varit utbränd. Och då är det knappast så smart att åka till Mallorca och jobba gratis i en stressig restaurang. Men mormor och morfar och Märta förstår inte. Allt ska ju vara som vanligt.

Man ser paralleller till forntiden och Arvids historia --- män ska vara macho-män. Kvinnor ska jämt ställa upp för andra. Även om de inte känner för det.

Noa och hans mormor Winnie är precis de karaktärer som behövs för att sätta igång en kombinerad kärleks-och-spök-historia. Det visar sig att Noa är ättling till den tjej som Arvid blev förtjust i ...

Historien upprepar sig när det slår gnistor mellan Märta och Noa.

Tillsammans har de hemligheter för de vuxna. Och de vuxna har sina hemligheter. Vissa hemligheter är bra och skojiga. Andra blir giftiga om de får ligga och pyra för länge. Den här boken tar upp många hemligheter med giftig potential, och det blir en hel del invecklade intriger på väg mot det lyckliga slutet.

Man har lyckats få till spänning hela vägen, bra personporträtt --- även de vuxna skildras på ett tredimensionellt och intressant sätt --- och en spökhistoria som är öppen för tolkningar. Fantasi, verkliga orsaker ... eller är det någon från en annan tid som dyker upp för att hjälpa Märta och Noa för att rädda deras framtid?


Om författaren: Ann-Charlotte Persson debuterade 2017 och hon har även skrivit den spännande och roliga serien Stoppa Pressarna! som utspelar sig i journalistmiljö, och i den historiska slottsmiljön i Huseby, där tonåriga systrarna Thea och Dike ständigt är ett nytt scoop på spåret.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.