lördag 21 september 2019

SCEN: I takt med tiden - Arvingarna firar 30 år på Kajskjul 8 - En musikalisk tårta som man gärna tar en bit till utav!


Arvingarna firar 30 år på Kajskjul 8!

Regi: Hans Marklund
Titel: I takt med tiden - Arvingarna 30 år
Medverkande på scen: Arvingarna med Casper Janebrink (bas och sång), Kim Carlsson (gitarr och sång), Lars "Lasseman" Larsson (keyboard, gitarr och sång) och Tommy Carlsson (trummor och sång), samt Ella Wennerberg (trombon), Hugo Hammarlund (trumpet) och Love Nilsson (saxofon).
Plats: Kajskjul 8, Göteborg
Premiär: 20 september
Spelas till och med: 14 december


30 år firas med 30 föreställningar. Bandet är Arvingarna och platsen är Kajskjul 8 i Göteborg. Bandet som en gång bildades i lilla Partille har hemmaplan och publiken är bokstavligen med på noterna från början till slut. Det här är en show gjord av proffs, en show som omfamnar de flesta musikgenrer och en show av och med artister som bjuder på sig själva.

Men ingen blir uppbjuden till dans. Den här gången. En sittande krogshowpublik ger 6% moms, en dansande dansbandspublik ger 25% moms --- så ajabaja den som dansar, "Då blir det momspåslag!" skojar sångaren Casper Janebrink.

Arvingarna och Marklund på säker mark

Hans Marklund, som ligger bakom mycket av det mesta och det bästa i Sveriges nöjesutbud, ligger bakom showen, och man kan känna igen många av ingredienserna: storbildskärmarnas snabbt klippta filmsnuttar, självironiska skämt, lite ekivoka anspelningar, nostalgiska små resor nedför minnenas allé, sött fåniga foton från förr, poppiga potpurrier och medryckande musikaliska medleyn ... här serveras hela paketet!

Och serveringen börjar redan innan showstart, hela två akter på två gånger tjugo minuter uppförs under middagen, innan den verkliga showen börjar. Med andra ord: Arvingarna agerar förband och uppvärmning till sig själva!

Pojkband med hundögon

Skojigast är när Arvingarna driver med sin image som pojkband och visar hur lanseringen av Arvingarna som pojkband såg ut i Italien --- massor av ögonskugga och tid under hårfönen gör att de fyra ser ut som de fluffiga huskies som de poserar med på bilderna. (Hundarna är nästan oemotståndligt söta).

Arvingarna sitter också på höga stolar och kör pojkbandskoreografi ... Såg förresten Westlife i Dublin i somras, hade de sett det här hade de förmodligen struntat i att återförenas.

Arvingarna är inget "manufactured band", de är ingen konstgjord produkt. De fyra har växt upp tillsammans och de har växt upp med musiken. Det är kanske därför som Arvingarna har hållit så länge? För det första är de vänner på riktigt, de är vana vid att gnabbas och försonas sedan barnsben. För det andra är de inte uppvuxna med någon artificiell, konstlad dröm om hur lätt och underbart det är att bli stjärna och de vet vad som krävs för att hålla sig kvar i musikindustrin. Det är hårt slit och turnérande som gäller och många mil på vägrarna.

Arvingarna hängde bland annat med sina föräldrars band ut på vägarna.

Från Flamingokvintetten till Beach Boys

I den riktiga showen, den del som är akt tre, hyllas rötterna och föräldrarna i Flamingokvintetten och Streaplers med musikaliska nostalgiska pärlor och klipp på storbildskärmarna.

Men showen omfattar inte bara dansbandsmusik och boyband-aktig-pop och egna hits. Man gör även hyllningar till två så olika band som The Beach Boys och Queen. Hur har man fått in det på ett naturligt sätt i showen och i berättelsen om Arvingarnas liv?

Ja, Casper tackade nej till en biljett för att se Queen på Råsunda --- till förmån för att besöka fritidsgården i Partille --- och han har ångrat sig sedan dess. Queen kom aldrig tillbaka till Sverige igen.
Fritidsgården var öppen fler kvällar. Det där bygger upp en tragikomisk inramning till en Queen-hyllning som gör att Arvingarna kan återanvända en del av de rutiner som de körde under sommarens Diggiloo-turné --- då Arvingarna presenterades som "rookies", men drog ner några av turnéns största ovationer.

Hyllningar från Brolle, Lotta och Lasse

Via storbildsskärm gästar Brolle showen, Arvingarnas Diggiloo-kollega från i somras, och Brolle berättar om sina tonåriga köp av Arvingarnas bästa singlar i metropolen Boden. (Man "åkte till stan" och köpte singlar på den tiden. Man satt inte hemma och laddade ner dem.) Brolle har för övrigt minst lika mycket ögonskugga på sig som Arvingarna i Italien med huskies --- se där, Arvingarna var bara lite före sin tid!

Andra ovationer och presentationer kommer från Lotta Engberg (ännu en artist på hemmaplan!) och Lasse Holm och göteborgskomikern Per Andersson.

Det var Lasse Holm som skrev Melodifestivalvinnaren Eloise till Arvingarna, inspirerad av deras stämsång och tolkningar av The Beach Boys.

Eloise är alltså inte bara en dansbandslåt. Eloise gör Arvingarna till Sveriges svar på The Beach Boys. Det där har ni kanske inte tänkt på förut!

Musikalisk tårta med nya lager

Arvingarna är som bäst när de kör sina egna hits och när de låter stämmorna gå i samklang. Och när de bejakar sitt dansbands-arv. Att döma av reaktionerna finns det en stor marknad för de bästa hitsen från Flamingokvintetten och Streaplers i lite upphottade versioner. För den nya generationen som är på plats så låter det ju som nya hits ...

Arvingarna låter bättre än någonsin, både som kvartett och tillsammans med sin nya blås-sektion, en jazzig trio som skänker en extra dimension till redan kända hits. Nya musikaliska lager läggs till hela tiden.

Arvingarna är showartister som älskar musiken, inte bara sin musik, utan all musik, och det lyser som en ledstjärna under hela kvällen.

Arvingarna skulle kunna fira 30 år, mycket, mycket länge, för en sådan här musikalisk tårta tar man gärna en bit till utav!

Låtlista
Akt 1: Det svär jag på, Medley: När Ett Hjärta Slår För Någon, Nattens Sista Spårvagn, Det Finns Ingen Mening I Mitt Liv, En Underbar Dag, Ge Hela Världen Till Dig, Det Borde Vara Jag, Coola Killar
Akt 2: Pamela, Ensammas Promenad, Om Jag Var En Annan Man, Min Bästa Vän, Jennifer / Angelina (korta versioner), Tjejer
Akt 3 - Den stora showen: Är Det För Sent, Hon Kommer Med Sommaren, Ta Mig Tillbaka Nu,
Flamingokvintetten: Hon Är 16 År Idag, Streaplers: Bara 15 år, Kung i Stan / En 68 Cabriolet,
Sjunde Himlen / Sommar och Solvarma Dagar / Magdalena, Beach Boys-medley, Leva Lycklig / Det Kan Du Lita På, Gud Vad Hon Är Läcker, Räck Mig Din Hand, Queen-medley, I Morgon, Semester,
Rakt In I Hjärtat, Johanna, Eloise
Extranummer: Bo Diddley, I Do
Bildspel från kvällen:

  Arvingarna som boyband ...

 Komplett med höga pallar ...

 Två män och en flygel ...

 Nostalgi med kassettband ... som rullas upp med en penna.

  Live musik utan krånglade band ...

 Nu rockar vi loss!

  Rejält!

 Nostalgi med Arvingarna live och Arvingarna på bildskärmar i bakgrunden ... åren går snabbt!

 Färgglada jackor passar inte bara på 1980-talet

  Dags för blås-trion att köra sin magi!

  Casper ute på borden, i närkontakt med publiken.

  Dags för duett!

 Och stora leenden!

  La vie en rose - Livet i rosa

  Och livat liv i blått - alla byter om till blått innan Eloise levereras!

  Casper flirtar med publiken och försöker få Kai Martin att sjunga Eloise ... det går så där bra.

  Dags för finalen ...

 Grand final

 Konfettiregn

 Blomsterutdelning och ovationer.

 Arvingarnas museum på Kajskjul 8

  Arvingarna själva i sitt museum ... "Vi passar här!" sa Casper.

  Kändistätt på premiären! Här syns Anders Eriksson och Knut Agnred från Galenskaparna! De har själva haft många premiärer på Kajskjul 8!

  Kändistätt på premiären! Kerstin Granlund och Jan Rippe!

 Kändistätt på premiären - Kai Martin och Zeba. Kai Martin lyckades NÄSTAN sjunga Eloise-duett med Caspar, från scenen ...

 Kajskjul 8 - LasseStefanz, Arvingarna, Andreas Weise och Stefan Andersson uppträder under hösten och i januari-mars.

Kajskjul 8 - premiärkväll1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.