onsdag 11 september 2019

Saga är tillbaka med Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket av Josefine Sundström


Författare: Josefine Sundström
Titel: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket
Serie: Sagasagor
Illustrationer: Emma Göthner
Läsålder:3-6 år
ISBN: 9789178035182
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-08-30


Gå till djurparken = köpa saker. Typ gosedjur ... Eller en ballong som ser ut som ett djur i djurparken.

Super-Charlie fixar en gose-flamingo till lill-syrran i Super-Charlie och flamingokatastrofen och Saga längtar efter en egen djurballong i senaste volymen av Saga-Sagor: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket.

Familjen åker till djurparken och alla andra har ju coola mobilspel, fina nya skor (med hjul på!), fina djurballonger ... och bäst av allt: värsta största glassen med grädde, strössel och ett rött bär på toppen!

Pappa påpekar att en sådan glass kostar lika mycket som tågresan till djurparken. Sara flippar ur och börjar skrika lika mycket som Syper-Charlies lill-syrra. Hon får aldirg det hon vill ha!

Det är bästa avsnittet i boken, för det fångar precis alla frestelser som barn utsätts för när de ska gå ut och ha roligt ...

Det räcker inte att gå på Lisebrg. Man måste  dessutom ha glass och dricka och popcorn ... och kaninöron och grön gosekanin. Och vinna kexchoklad. Och ta lott efter lott för att få  gosedjuret som är allra sötast och  som man ine kan köpa ... Nöjesfält vimlar av ungar som skriker och gröter högre än super-charlies lillsyrra (och mycket högre än Saga, som till sist flippar ur.

Att gå ut för att ha roligt ... är snarare en rad av frestelser än ett lugnt familjenöje. Sådana s tällen är desingade för att sälja mer och mer. 

Vill du åka nåt? Köp en extra biljett ... Saga får till sit en biljett för att rida på en ponny, fast det kostar extra. Och då är hon glad. Fast då kommer andra barn och skriker och gråter för att de vill ha vad Saga har ....

Saga-Sagor är egentlingen missvisande titel, en saga ska ha några drag av legend och något paranomralt, typ troll, trollkarlar, enhörningar, drakar, förtrollnignar ... Hilda, som nu går på Netflix och har en egen bokserie DET är riktiga sagor minsann!

Det här är mer som en vanlig barnbok, som om man lagt ihop flera Alfons Åberg kapitel till en bok. Oftast händer det inte så mycket. Inget odjur kommer fram. 

Det finns fyra kapitel till, det första handlar om att Saga och hennes granne Samir leker kurragömma ... och så finns det ett kapitel om utflykten till djurparken --- det som är mest dramatiskt --- och annars ....det finns tre kapitel till som handlar om något, men det är så vardagligt att de alla flyter ihop.

I likhet med Super-Charlies lilla syrra tycks saga gilla fåglar, fast det är en pingvin hon vill leka med på ishockeyn ... hon vill bo med plast-pingvinen i den lilla kojan (som råkar vara  ishockeymålet) och hon är inte alls intresserad av att göra mål ...

Det här fungerade inte så bra med barnen, det är mer roligt för vuxna, "tänk vad ungar hittar på!" liksom att Saga packar väskorna när mamma och pappa bråkar "tänk vad ungar får för sig!".

Att längta efter saker man inte kan få, som i kapitlet om djurparken. Det går däremot hem, det är på bra barnnivå.

Men det räcker ju att ett kapitel är bra, de andra "böckerna" får man liksom på köpet.

Och det här är en tjockare bok som tar längre tid att ta sig igenom (samma läsålder dock) än Super-Charlie serien.

Mycket söta illustrationer av Emma Göthner, som bland annat illustrerat de svenska utgåvorna av Anne Fines världsomspännande succé A Killer-Cats Diary (En mördarkatts dagbok).
Det skulle definitivt vara mer djur i böckerna --- bland annat katter --- som Emma kunde få sätta tänderna (och pennan) i!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.