måndag 9 september 2019

Hilda och den stora paraden - En oemotståndlig sagolik hjältinna och Netflix-succé!


Författare: Stephen Davies
Titel: Hilda och den stora paraden
Illustrationer: Luke Pearson
Originaltitel: Hilda and the great parade
Serie: Hilda och det dolda folket
Antal sidor: 169
ISBN: 9789178614868
Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2019-08-07


Hilda har en egen serie på Netflix --- som har 100% positiva recensioner på Rotten Tomatoes. Det här är alltså lika bra som Downton Abbey (kritikermässigt). Serien är baserad på de grafiska romanerna av Stephen Davies och Luke Pearson. Berättelserna har sin tonvikt på fantasy och humor och sagomagi med en modern twist.

Hilda är en modig, snäll och hjälpsam hjältinna. Hon har blått hår och är nyinflyttad i Trollberg. Hennes bästa vänner är en hjorträv som heter Kvisty och alv som heter Aldric. Som alla alver älskar Aldric pappersarbete. Alla storslagna dikter som Aldric kan handlar om pappersarbete. Aldric är aldrig så lycklig som när han jobbar med pappersarbete. Eller skriver en rapport. Som hur det mänskliga skolsystemet fungerar (eller inte fugnerar).

Magiska vänner = lättsammare än människovänner

Hilda har många magiska vänner och hon är uppvuxen i vildmarken. I staden Trollberg  verkar allt så konstigt och främmande. Det är inte lätt att vara nyinflyttad. Hilda vill gärna ha några människovänner, förutom sina magiska vänner, så när Frida och David och Hilda hamnar i samma botaniska grupparbete ser Hilda sin chans. De ska minsann hitta väldigt sällsynta växter och Frida och David ska bli hennes nya bästisar!

Hilda räddar livet på en talande korp (som några mobbar-ungar kastar sten på), lyckas lösa en urgammal tvist mellan två olika falanger av alver, överlistar en lindorm  som vaktar en mycket ovanlig skatt ... och löser mysteriet med vem den talande korpen egentligen är (han har tappat minnet) och hon räddar Trollbergs framtida skördar för det kommande året ... allt inom ramen för en bok.

Men att få människokompisar är svårare än allt detta. Mycket svårare än Hilda hade trott. Hilda älskar ju själv äventyr, och hon kan inte förstå att David inte gillar att bli kidnappad av arga alver eller att Frida inte gillar att bli mordhotad av en ilsken drake ... Det är ju det som är Äventyret! tycker Hilda.

Jordens sanna skatter

Lindormen i det här äventyret hör till draksläktet - eldsprutande, har fjäll, fyra ben, vassa klor ... och vaktar sin skatt. Det är också mycket klurigt och smart gjort vad lindormen ser som en skatt ...  och hen är givetvis up-to-date med de senaste trädgårdstrenderna och hur man planterar för att maximalt utnyttja kontrastfärger. (Som gult och lila. Blir mycket effektfullt i en samplantering! Hilda hinner notera detta medan hon springer för livet ...)

"Jag älskar faktiskt trädgårdsarbete ... Yngre och modernare drakar föredrar guldmynt och silverskålar, men växter är jordens riktiga skatter. Eller hur?" påpekar lindormen förnumstigt.

Så sant som det är sagt! (Sensmoralen påminner lite om den i filmen Bamse och dunderklockan, där skattkistan innehöll en stor samling fröer från hela världen, och inte guld och silver.)

En inte så allvarlig alv och en mystisk fågelhemlighet

Alven Aldric kommer hela tiden med comic relief, korpen har en väldigt speciell hemlighet ... och Hilda lär sig att vad folk tror på är mycket viktigare än hur saker egentligen är ... I alla fall måste den heliga korpen flyga över den stora paraden! Annars är det kört!

För att lyckas med flyg-tricket måste Hilda bli vän med Frida och David, för detta är, så klart, ett uppdrag för tre små människohjältar ... och en ännu mindre alv.

Hilda och den stora paraden är ett äventyr med stor charm och ännu större mysfaktor, där nya, överaskande twists presenteras gång på gång. Fantasy och vardag blandas på ett lyckat sätt. Rädda försvarslösa djur, ta itu med mobbare, hitta vänner på en ny skola ... allt det där är lika viktigt som att medla fred mellan krigande alver och att överlista en drake och att rädda världen (eller i alla fall Trollberg).

God vilja i gammal god sagotradition

Hilda som hjältinna är helt oemotståndlig och förhållandet mellan Hilda och hennes mamma är  ett av de finaste vänskapsförhållandena som skildrats i litteratur de senaste åren. Bilderna är full av rörelse och humor och dramatik. Det är väldigt lätt att identifiera sig med Hildas goda vilja, hennes otålighet och hennes tendens att försöka rädda allt och alla ... speciellt olika djur som far illa.

I likhet med gammal sagotradition: värnlösa små varelser kan bli stora och mäktiga, och snällhet lönar sig i längden.
Snällhet och hjälpsamhet premieras, och snällhet och hjälpsamhet är så klart Hildas stora superkrafter.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.