tisdag 3 september 2019

FILM/TV: Tom Clancy's Jack Ryan - med John som sympatisk Jack


John Krasinski som Jack Ryan ...

Titel: Jack Ryan
Originaltitel: Tom Clancy's Jack RyanAv: Carlton Cuse och Graham Roland
Medverkande:  John Krasinski, Wendell Pierce, Ali Suliman, Abbie Cornish, Dina Shihabi m.fl.
Land: USA, 2018
Aktuell: På DVD, BD och VOD

"The office" kontorsråtta som uppumpad James Bond eller Mission Impossible actionhjälte.

Här är skjutvapnen heta, liksom brudarna (och öknen) och det exploderar hela tiden, med jämna mellanrum. Man har verkligen inte sparat på krutet! Både bildligt och bokstavligt talat.

Så kan man sammanfatta den nya succé-TV-serien Jack Ryan. Amazons serie om den litterära figuren Jack Ryan från Tom Clancys böcker. Tidigare  biofilmer har sett Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine i hjälterollen. John Krasinski är alltså den femte Jack Ryan. Japp, det är lite som James Bond. När man slitit ut en modell tar man fram en ny ...

När det gäller förebilder ligger John Krasinski närmast Harrison Ford. En vanlig kille utan särskilda särdrag, en schysst kille utan superkrafter ... Någon som bara försöker göra "det rätta".
Eller som en av tjejerna i serien säger: "En alfa, som inte ser ut som en alfa." En replik fälld av Abbie Cornish, som spelar kärleksintresse i filmen (och har en doktorstitel och är specialist på sjukdomar, men det är av underordnad betydelse).

CIA-analytikern Jack Ryan har en bakgrundshistoria som traumatiserad marinsoldat och Wall Street-snubbe. Både muskler och hjärna alltså. Han har i början av TV-serien upptäckt en serie stora och misstänkta pengatransaktioner. Hans teori är att "den nya Usama bin Ladin" finns i Jemen. Hans nya chef James Greer (briljant spelad av Wendell Pierce) är inledningsvis skeptisk, men han inser snart att Ryan har rätt. Och vips så skickar han iväg Ryan på explosiva uppdrag (trots ideliga påminnelser från Ryan om att han egentligen "bara är en analytiker" - oj, vad man kan vara blygsam!).

Mycket i Jack Ryan känns igen från serier som 24 och Homeland. Dialogen är kantig och träig och ofta ofrivilligt komisk (krutet har lagts på explosioner, inte på manusarbete).
Man förlitar sig också på att John Krasinskis karaktär ska vara charmig och lätt att tycka om för att han ser ut som John Krasinski (alla älskar paret Johm Krasinski och Emily Blunt). Men det fungerar inte riktigt. Man har inte alls jobbat med att ge Jack Ryan  någon karaktär eller någon utvecklingskurva, han är mest en trevlig hyvens kille hela tiden.

Ett extra plus i kanten dock för hans bästis som spelas av Mena Massoud, känd från Aladdin filmen.
Japp, gärna fler icke-vita bland hjältarna. Ibland känns Jack Ryan serien mest som en lång reklam för Amerika och amerikaners välvilja och den överlägsne vite manlige hjälten. Så allt som står ut från detta är välkommet.

Actionscenerna är i alla fall maffiga och påkostade, man försöker undvika att måla i svartvitt och det finns utrymme att utveckla saker i kommande säsonger ... och i säsong två ska Noomi Rapace dyka upp i rollen som tysk agent. Ja, hon får i alla fall en massa eld att leka med, om det kommer att fortsätta att explodera och brinna som i den första säsongen!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.