måndag 16 september 2019

FILM: Adolf Hitler som hemlige Mållgan i feel-good-film - Jojo Rabbit vinner publikens pris på Toronto Film Festival


Adolf Hitler som hemlige Mållgan i feel-good-film - Jojo Rabbit vinner publikens pris på Toronto International Film Festival.

Jokern verkade säker på sitt favoritskap, efter att ha överösts med kärlek i Venedig - och efter att ha kammat hem ett Guldlejon. Men, men. Det finns alltid större skurkar som kan ta över publiken! Och allt Oscars-buzz.

Vilket TIFF bevisar. 


Toronto International Film Festival röstade fram filmen Jojo Rabbit som bästa film, och där spelar Adolf Hitler en huvudroll, som en hemlige-Mållgan-kompis till lille Joseph, allmänt kallad Jojo. 

Rädd som en kanin

Jojo är en liten kille som vill vara tuff, men han är ganska snäll och mobbas ofta och han får öknamnet Jojo Rabbit. Rädd som en kanin. Jojo drömmer om att ha Führern som bästis. Och vips, så dyker Adolf upp som osynlig bäste kompis!

Jojo börjar ifrågasätta sin dröm när han blir vän på riktigt med en judisk flicka, spelad av den utmärkta Thomasin McKenzie (känd från Debra Graniks  Leave No Trace).
Trots allt: en riktig kompis är roligare att ha än en låtsaskompis --- precis samma sensmoral som i Alfons Åberg böckerna! --- speciellt om denne Hemlige Mållgan-figur ser ut som Adolf Hitler.

Det är regissören själv, Taika Waititi, som spelar huvudrollen som Hitler.

Feel-good med Hitler

Taika Waititi är hitintills mest känd för att gjort Monthy Python liknande komedi av Marvels Thor (som brukar vara seriös som en Shakespeare-tragedi). Och nu gör han feel-good av Hitler.

Är detta en bra film? Kritikerna hissar och dissar, filmen har bland annat kallats den gulligaste filmen om Förintelsen som någonsin gjorts (och det där var inte en komplimang). Det här är en älska-eller-hata-den-film. Ingen mellanmjölk här inte. Det är bara Scarlett Johansson, i rollen som Jojos mamma som hjälper judar, som verkar bli hyllad och älskad av alla.

Sam Rockwell och Rebel Wilson gör också "roliga små krumelurer" i filmen.

Dock är filmen inte speciellt originell på något sätt. "Nazistpojke blir vän med judisk person och omprövar sina värderingar" är ett grepp som körts flera, flera gånger i olika böcker och filmer.

Caging Skies av Christine Leunens - en stark, mörk historia

Jojo Rabbit är baserad på boken Caging Skies av Christine Leunens, som är mycket mörkare än alla dessa tidigare böcker och filmer i genren --- och Taika Waititi bestämde själv att lägga till Adolf Hitler som Hemlige-Mållgan figur, för att skoja till det lite. Någon Hitler-låtsaskompis finns inte med i boken.

Hur känner författaren, när hon ser sin bok misshandlad på det här sättet? Ingen aning.
Hitler i feel-good-komedi ... Det är ungefär lika långsökt som att se Thor som stå-upp komiker.

Men sväljer publiken det ena, så sväljer den också det andra. Tydligen.

TIFFs publik - med säker känsla för Oscarsvinnare

TIFFs publik har prickat in Oscarsvinnare många, många gånger de senaste åren.

Tidigare års TIFF-vinnare är bland andra Silver Linings Playbook, 12 Years a Slave, La La Land, Slumdog Millionaire, Precious, The King’s Speech, Room, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och, sist men inte minst, Green Book.

Fler priser från TIFF: På andra plats kom Noah Baumbachs skilsmässodrama Marriage Story --- också med Scarlett Johansson i en hyllad huvudroll - och på tredjeplats det sydkoreanska dramat Parasit.

Jojo Rabbit kommer att få svensk biopremiär den 10 januari 2020.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.