lördag 28 september 2019

Crime Time 2019 - Alla de prisade deckarna!


Crimetime Award prisade idag Sveriges deckarelit
Idag, under Crimetime Göteborg på Bokmässan, delades Crimetime Award 2019 ut i fyra kategorier. Crimetime Award Årets deckardebut gick till Tina Frennstedt, Crimetime Award Årets barndeckare vanns av Martin Widmark och Helena Willis, Jan Mårtenson tilldelades Crimetime Award Årets hederspris och Sofie Sarenbrant vann Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime och delades för andra året i rad ut på Crimetime Göteborg. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna. Priset delades ut i fyra olika kategorier: Årets hederspris, Årets deckardebutÅrets barndeckare samt en ny kategori för i år, Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare.

– Det betyder mycket för mig att få vinna ett så ärofyllt pris som folket har avgjort. Jag får tacka alla er som lyssnat, säger vinnaren av Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare, Sofie Sarenbrant.


Crimetime Award Årets deckardebut 2019 – Tina Frennstedt

Tina Frennstedt vann Crimetime Award Årets deckardebut för sin bok Cold Case: Försvunnen.

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2018 – augusti 2019. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. Förutom äran, får vinnaren 10 000 kronor och ett diplom.

Juryns motivering:
"För en imponerande deckardebut som har allt en deckarälskare kan önska: komplexa karaktärer, målande miljöbeskrivningar, ett effektivt språk – och mycket humor! Trots att boken har ett klassiskt upplägg känns den nydanande med sin normbrytande hjältinna som vi snabbt lär känna och bryr oss om, och för att historien bygger på verkliga händelser. Det är tydligt att författaren har en stor kunskap om olika sorters kriminalitet och placerar med stor trovärdighet in brotten mot kvinnor i ett socialt och psykologiskt sammanhang. Här finns ett äkta engagemang för vad ett brott faktiskt innebär, inte bara för offret, utan för alla runt omkring. Resultatet blir en ovanligt helgjuten läsupplevelse som ger mersmak. Vi vill läsa mer om Tess och Cold Case-gänget!"

Juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2019:
• Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
• Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
• Magnus Utvik, författare och kommunförfattare i Strängnäs
• Johanna Wistedt, bokrecensent och lektör, driver bloggen Johannas deckarhörna
• Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade var:
• Karin Valtersson, för Angelika (Polaris, januari 2019)
• Malin Thunberg Schunke, för Ett högre syfte (Piratförlaget, maj 2019)
 Tina Frennstedt, för Cold Case: Försvunnen (Forum, januari 2019)
• Monica Rehn, för Moratorium (Modernista, april 2019)
 Mikael Fuchs, för Mord på öppen gata (Lind & Co, januari 2019).

Tidigare vinnare:
• 2018  1793 av Niklas Natt och Dag
• 2017  Annabelle av Lina Bengtsdotter
• 2016  Sekten på Dimön av Mariette Lindstein
• 2015  Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem


Crimetime Award Årets barndeckare 2019 – Martin Widmark och Helena Willis

Martin Widmark och Helena Willis vann Crimetime Award Årets barndeckare för sin serie LasseMajas Detektivbyrå med den senaste boken LasseMajas deckarhandbok.

Priset Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. Förutom äran, får vinnaren 10 000 kronor och ett diplom.

Juryns motivering:
"För en initierad, lärorik och underhållande bok som utvecklar ett redan ofattbart framgångsrikt koncept. Det är ett genialt drag att samla sina kunskaper och blicka tillbaka på sina höjdpunkter från tidigare år i en handbok! Vi älskar de interaktiva inslagen, att barnen lär sig bli detektiver. Vi imponeras, inte bara av denna bok, utan av den samlade produktionen, både vad gäller kvantitet och kvalitet. Och att böckerna är översatta till cirka 30 språk, har blivit långfilmer, teater, utställning, julkalender och till och med opera. En längre och bredare succé är svår att hitta. Hela spänningsbranschen tackar Sveriges mest lästa deckarförfattarpar för alla bokslukare och deckarentusiaster som de fött."

I juryn för Crimetime Award Årets barndeckare 2019:
• Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
 Anna Bågstam, författare
• Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot Boktokig
• Anders de la Motte, författare
• Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

De nominerade var:
•  Martin Widmark och Helena Willis, för serien om LasseMajas Detektivbyrå, senast utkomna bokLasseMajas deckarhandbok (Bonnier Carlsen, oktober 2018).
•  Sara Lövestam, för sin spänningsbok Gruvan (Piratförlaget, juli 2018).
•  Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck, för Ett annat jag: Projekt Gemini (Rabén & Sjögren, april 2019).
•  Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson, för rysarserien Läs på egen risk med senaste bokenVattenlandet (Bonnier Carlsen, oktober 2018).
•  Helena Dahlgren, för Star Stable-serien om Ödesryttarna och senaste boken Legenden vaknar (Bonnier Carlsen, februari 2019).

Tidigare vinnare:
• 2018  Elias och Agnes Våhlund för serien Handbok för superhjältar
• 2017  Kristina Ohlsson, för sin nya skräckserie med senast utkomna bok Varulvens hemlighet
• 2016  Åsa LarssonIngela Korsell och Henrik Johnson för Pax-serien.


Crimetime Award Årets Hederspris 2019 – Jan Mårtenson
Författaren Jan Mårtenson tilldelades Crimetime Award i kategorin Årets hederspris.

Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan. Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien.

Juryns motivering:
”Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.”

Juryn för Crimetime Award Årets hederspris består av förläggare från fem av landets största förlag, Bonnierförlagen, Norstedts, HarperCollins, Lind & Co och Piratförlaget. Sammankallande ordförande ärRebecka Edgren Aldén, journalist och författare.

Tidigare vinnare av Crimetime Award Årets hederspris:
2018  Liza Marklund
2017  Kerstin Ekman
2016  Maj Sjöwall


Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare 2019 – Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant vann Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare.

Den nya kategorin Crimetime BookBeat Award Årets deckarförfattare delas ut till den deckarförfattare vars böcker har varit populärast, haft högst genomsnittsbetyg och har lyssnats klart på i högsta grad.

Crimetime BookBeat Award är ett datadrivet pris. I augusti plockade BookBeat fram de fem deckarförfattare som varit populärast och haft flest lyssningar som nominerade till priset. De nominerade författarnas böcker har lyssnats på av 250 000 personer det senaste året.

– Sofie Sarenbrant är en av BookBeats allra populäraste författare genom tiderna. Hennes böcker är älskade av lyssnarna och de har belönat henne med fantastiska betyg. Sofie är en väldigt värdig Årets Svenska deckarförfattare 2019, säger Anna Riklund, Head of Content Curation, BookBeat.

De nominerade var:
• Emelie Schepp
• Lars Kepler
• Mari Jungstedt
• Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
• Sofie Sarenbrant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.