fredag 31 augusti 2018

FILM: 12 Strong - Chris Hemsworth visar att han är så mycket mer än Thor ...

Soldater till häst i 12 strong.

Regi: Nicolai Fuglsig
Titel: 12 strong
Medverkande: Chris Hemsworth syns Michael Shannon, Michael Peña, Navid Negahban, Trevante Rhodes, Geoff Stults, Thad Luckinbill, William Fichtner, Rob Riggle m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Nordisk Film
Aktuell: På DVD, BD och VOD

12 Strong (eller 12 Strong: The Declassified True Story of the Horse Soldiers) är ett amerikanskt krigsdrama från 2018 i regi av Nicolai Fuglsig. För manuset står Ted Tally och Peter Craig. Filmen är baserad på Doug Stantons bästsäljande fackbok Horse Soldiers.

Har du trott att hästar i krigsföring var över i och med medeltiden och om man vill se krigare till häst så måste man kolla på Game of Thrones? Tänk om!

Horse Soldiers är egentligen en bättre titel än bara 12 Strong, för då lägger man tonvikten på hästarna.
De 12 amerikanska soldater som släpps ner i Afghanistan har ingen aning om hur "primitivt" det är och de flesta av dem kan knappt rida. Men hästar (och mulåsnor) är det som fungerar bäst i ett land av sand.

Actionscenerna i 12 Strong är filmade så att det känns som du är mitt i smeten - det smäller och ryker och hästar gnäggar och adrenalinet går i taket. Plus för fotot!

Chris Hemsworth spelar gruppens kapten. Han är idag mest känd för rollen som superhjälten Thor i the Avengers, och en framgång med en stor roll kan lätt lägga sig som ett lock över resten av karriären.
Det är lätt att glömma bort att Chris Hemsworth innan Thor hyllades som dramaskådespelare, t.ex. i Rush. Här går Chris Hemsworth tillbaka till sina drama-rötter ... men det är ibland lätt att tänka på the Avengers i alla fall, för det är ju helt osannolikt att alla 12 i gänget överlever i denna totala krigsröra!

Men det gjorde de tydligen. De klarade ett uppdrag på tre veckor som militära experter hade sagt skulle ta minst två år. Och de gjorde det med bara tolv man och utan förluster. Väl hemma igen hyllades de inte som superhjältar eftersom allt var hemlighetsstämplat. Nu har stämpeln lyfts och hästsoldaterna hyllas --- inte bara med denna film, utan också med en staty av en soldat till häst vid World Trade Center platsen.

Förutom Chris Hemsworth syns Michael Shannon, Michael Peña, Navid Negahban, Trevante Rhodes, Geoff Stults, Thad Luckinbill, William Fichtner och Rob Riggle i stora roller.

Vän av ordning kanske vill påpeka att även Michael Peña varit med i Avengers-film-serien, som bäste vän till Ant-Man --- helt utan superkrafter. Här spelar han en historielärare som tagit värvning och som får förklara hur allt hänger ihop med alla imperier som varit i Afghanistan. Lycka till med att hänga med i den utläggningen!

Afganistan i filmen ser ut som sandstormar eller snöstormar. Varför något imperium över huvud taget skulle vilja dit, är ett mysterium. Är det inte roligare att åka till Bahamas eller Alaska? Där är det åtminstone väldigt varmt eller väldigt kallt ... 

PS. Värt att notera: till och med ryssarna klagade på kylan i Afghanistan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.