lördag 4 augusti 2018

FILM: Naken i Normandie - En halv miljon fransmän kan inte ha fel

Normandie är återigen en stridszon - den här gången för böndernas rättigheter!

Regi: Philippe Le Guay
Titel: Naken i Normandie
Medverkande: François Cluzet, Arthur Dupont, Toby Jones, Daphné Dumons m.fl.
Land: Frankrike, 2018
Distribution: Njutafilms
Aktuell: På SF bio. Utmärkt film.

Normandie brukar figurera i krigsfilmer.

Naken i Normandie är på sitt sätt en krigsfilm --- befolkningen i det rurala Normandie har tröttnat på slitet och fattigdomen. Lösningen är att blockera vägar och skapa kaos och att hamna på nyheterna ... Eller?

Det visar sig att nyhetssändningen bara fokuserar på den ende inflyttade parisaren i byn, och han bara pratar om Victor Hugo (han som skrev Ringaren i Notre Dame, som blev defigurerad av en Disneyfilm).

Så kommer en känd amerikansk konstnär, spelad av Toby Jones (han är så bra i allt han gör! --- och väldigt rolig i den här rollen).

Jones brukar spela obehagliga roller, och det "obehagliga" i den här naiva komiska konstnärsrollen är framgör allt att han bara ser ortsbefolkningen som något slags objekt. Som han ska klä av och arrangera PRECIS som de vita korsen på ett lokalt första-världskriget-gravfält. "Vilken symmetri! Vilken komposition!" Och sedan fotografera. Han tänker inte alls på den lokala tragedin som ligger bakom gravfältet. Till och med den amerikanske hjälpredan börjar bli trött på den store konstnären efter ett tag ...

Toby Jones som osympatisk amerikan. På jakt efter det perfekta fältet.
 Här med borgmästaren och sin amerikanske hjälpreda/tolk.

Men det här kommer ju att göra bygden känd och de kommer på nyheterna och de blir "räddade"? Eller hur?

En gång i tiden, i slutet av andra världskriget, räddade amerikanerna byn. Men en del fransman är fortfarande skeptisk till den räddningen och till syvende och sist verkar det som om man itne kan lita på någon annan --- man måste rädda sig själv.

Man kan inte vänta på gud eller staten eller amerikanerna.

François Cluzet, som spelar huvudrollen som den frustrerade borgmästaren, har vi tidigare stet i Läkaren på landet och En oväntad vänskap --- en av de mest framgångsrika komedier som någonsin gjorts.

Ska du hänga dig, får du gå hem och göra det!

Roligaste repliken i filmen 1:

Bönder borde förbjudas på landet. De förstör ju bara landsbygden.

Roligaste repliken i filmen 2:

Man hänger sig inte hos andra. Man hänger sig hemma hos sig. (Det tillhör god ton).

Mêle-sur-Sarthe, en liten by mitt i calvadoslandskapet Normandie, är så där lantligt charmig som man kan vänta sig av en fransk film.

Men att det är tufft med livet på landet, det framgår med råge. Stadsfolk romantiserar gärna landet, men de vill inte veta av bönderna, eller tänkta på vad det kostar att ha en levande landsbygd och en multikultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.