tisdag 28 augusti 2018

FILM: The Disaster Artist - James Franco och Dave Franco i film om surnande Hollywooddrömmar
Kasta flaskan ... och säg: "Oh hi Mark!"


Den sämsta filmen någonsin visas.
Regi: James Franco
Titel: The Disaster Artist
Manus: Scott Neustadter.
Medverkande: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Ari Graynor
Land: USA, 2018
Distibution: Warner Bros.
Aktuell: på DVD, BD och VODUSA,

James Franco började sin karriär i TV, Freaks and Geeks, och har bland annat varit med i en Spindelmannen-trilogi  och spelat James Dean och regisserat adaptationer av Faulkner och Steinbeck.

I The Disaster Artist försöker han kombinera det komiska och det seriösa och han regisserar och spelar huvudrollen i en histoira som är "based on a true story". Som så många andra. Fast James Franco kommer så klart inte i närheten av Clint Eastwood mästaren på "based on a true story" och inte heller kommer det i närheten av mellanregistret. Filmen är för upptagen med att vara seriös och att vara falskt rolig för att ha en känsla av sanning --- och eftersom man inte får veta ett dugg om huvudpersonen får man ytterligare intrycket av att blå dunster kastas i ögonen på betraktaren.

Tommy Wiseau är en rik privatperson, absolut ingen aning om var pengarna kommer ifrån, eller var han kommer ifrån, eller varför han vill göra film. Tommy skriver alltså manus till och finansierar och regisserar filmen The Room i Los Angelses 2003 --- och spelar så klart även huvudrollen.


Sedan dess har filmen The Room fått kultstatus som kalkonfilm, som världens sämsta film ... enligt reklamen för The Distaster Artist.
Jag som trodde det var Showgirls (när det gällde amerikanska listor) eller en film jag såg för några år sedan gjort med norrländskt filmstöd. De sämsta specialeffekterna någonsin konkurrerade med usla skådespelarinsatser.

Det finns gott om folk som vill ge sig in i showbiz utan talang --- och till syvende och sist är det mest bara tragiskt, inte komiskt. Filmer som den här förväntar sig skratt från publiken, samtidigt som den här "så här gjordes filmen filmen" är proppfull av vinnare in i minsta biroll. Zac Efron har en roll i den här versionen av The Room, sötnosen från Hungergames en annan, de framgångsrika bröderna Franco har de största rollerna, Seth Rogen spelar scripta i filmen (och han är också den verkliga filmens producent ...) Den här listan av vinnare i Hollywood gör att man blir ganska illamående av filmen och av alla skrattsalvorna mot slutet.

Alla i den riktiga The Room var tvättäkta loosers eller drömmare som aldrig fick se sina drömmar slå in --- beroende på hur man ser det --- och det känns inte så kul att skratta åt.

Lika lite som det är kul att Florence Foster Jenkins inte kunde sjunga (man har försökt göra en hel dramakomedi om detta, den var inte heller kul).

The Disaster Artist är baserad på boken av Greg Sestero (från 2013) och det handlar alltså om hans minnen om hur det var att göra filmen. Dave Franco spelar Greg i filmen.

The Distaster Artist är ingen disaster, men den är inte heller lyckad. den är mittemellan. Man ser den, skrattar lite eller skrattar inte alls, och glömmer bort den.

Det här är inte "sann historia" på liv och död, eller den typen av sann historia som ändrar historiens gång. Eller som ens är underhållande eller meningsfull.

Det finns många som skulle kunna hyllas med en egen sann historia film --- och att göra en film om en film känns lite väl incestuöst.

Filmen känns också vansinnigt lång, den är 99 minuter, men känns tre gånger så lång som Avengers Infinity War ... och man brukar snabbt  få träsmak när det är samma scener som går om och om igen: konflikten mellan Tommy och Greg och en scen som går fel, en scen till som går fel, en scen till som går fel, en scen till som går fel, nytt gräl, en scen som går fel, ännu en scen som går fel ... osv. Tills filmen är slut och man får se alla scener som gått fel som blivit filmen. Och sedan en gång till under eftertexterna ...

The Disaster Artist lär ha gått på tio miljoner dollar att spela in --- vilket inte är mycket för en Hollywoodfilm idag --- men det underlättar att filma i Los Angelses, alla kompisar kan ju hoppa in mer eller mindre gratis! The Room lär ha gått på sex miljoner dollar! På den tiden! Det är ungefär dubbelt så mycket som budgeten för en svensk långfilm. Och The Room ser ut att ha kostat ungefär hundra tusen dollar --- men var miljonerna placerats eller varifrån Tommy Wiseau fått pengarna det får man aldrig reda på.

James Franco är förresten ungefär tio eller tjugo år för ung för att vara Wiseau i början av 2000-talet, och Dave Franco är typ femton år för gammal för att vara i tjugoårsåldern.
Flera saker är också ändrade i den sanna historien om Wiseau och Sestero. De flyttade inte från San Francisco till Los Angeles samtidigt, och Sestero hade gjort flera film- och TV-roller före The Room --- han var inte så hopplös som i The Disaster Artist (här är det hans första roll någonsin).

The Disaster Artist gick rätt bra på The Golden Globes, men floppade totalt på Oscarsgalan. Mellan de båda tillställningarna hade James Franco outats i #metoo uppropet --- filmens verkliga disaster. Efter det var allt hopp om vidare priser som bortblåst.

Att Tommy Wiseau missbehandlade en 20-årig skådespelerska grovt i The Room, verkar ingen bry sig om. Det är ju bara en "rolig misslyckad film".

Den verklige Tommy Wiseau ville förresten spelas av Johnny Depp. Hm. Inte så likt ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.