söndag 26 augusti 2018

FILM: Avengers Infinity War - Största superhjältekoncentrationen någonsin i en film värd att se 103 gånger!


Hög superhjältekoncentration i Avengers Infinity War.


Regi: Anthony Russo, Joe Russo
TitelAvengers Infinity War
Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely
Medverkande: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson,
Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Letitia Wright, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin, Chris Pratt m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Walt Disney Studios Home Entertainment
Aktuell: På DVD, BD och VOD, 27 augusti 2018

Aldrig förr har väl så många längtat så mycket och så länge efter en film ...?!

Om man inte har sett några Marvel-filmer innan, går det inte att hänga med i Avengers Infinity War. Men det här är ju en film för de redan invigda, och Marvel har byggt målmedvetet mot den här filmen i över 20 år nu ... Tanken svindlar. Det är SÅ HÄR man bygger upp ett universum. Och tar det ut i universum!
(Rädda världen på planeten Jorden börjar tydligen bli gammal skåpmat!) 
Och ... det är så här man pulveriserar ett universum ...

När det gäller att förhandla om löneförhöjning, så sitter de flesta av superhjälteskådespelarna mycket löst.

Det är inte många filmer som vågar låta skurken (eller antagonisten) triumfera, och ett sådant slut gör att publiken ser fram emot nästa del av Infinity War (den som INTE längre heter Infinity War del 2) ännu mer.

Innan premiären på Avengers Infinity War var frågan:

Hur ska alla superhjältar få plats i en och samma film?

Hur ska de kunna samarbeta?

Och vem ska dö?


Det sista var väl det mest omtalade ämnet innan filmen --- och Iron Man och Captain America toppade "gissnings listorna" på "vem ska dö". Det talades till och med om att Captain Americas död var med som "spoiler" i trailern.

Captain America och Iron Man är några av de få som superhjältar överlever filmen i någorlunda intakt form.

Captain America är på sätt och vis död --- men bara för att Steve Rogers är trött på sitt alter ego. Han är nöjd med att bara vara Steve Rogers nu! --- liksom hans bäste vän Bucky (också nedfrusen under andra världskriget) inte bryr sig om att vara The Winter Soldier längre, utan bara Bucky Barnes (fast han får ett nytt alias i Wakanda, som White Wolf --- han har haft sin rehabilitering där!)

Ryktet om Captain Americas och Iron Mans död är alltså betydligt överdrivet. De är två av de få superhjältar som överlever filmen.

Det är lättare att räkna upp de som överlever än de som dör. För de dör som flugor. Eller pulveriseras. Bokstavligen.

Men som Thor säger, när han sörjer Lokis död - "Han har varit död förut. Men han kom tillbaka"!

Och det verkar onekligen som om döden inte är för evigt i Marvels Universum. Folk kan återuppstå.

Och massor av nu döda hjältar är med i listan över folk som är med i Avengers: Infinity War – Part 2, den film som bytt namn till Untitled Avengers film.  Den här filmen slutar precis mitt i, med Thanos (skurken) på höjden av sin makt och eftertexten lovar "Thanos will return". Vilken ologisk eftertext, Thanos kan ju inte komma tillbaka och göra comeback, han har ju aldrig varit borta! ;DLost in Space - Iron Man, Spider-Man och Doctor Strange.


Thanos tar på det hela taget mest plats i filmen och han är en ganska tråkig gammal gubbe med stenansikte. Likaså styvfar till den gröna Gamorra och hennes blå styvsyster Nebula (båda är adopterade). Gamorra är helt klart favoriten från Thanos synvinkel. (Fast Nebula är roligare som karaktär - hon är konstant förbannad på någonting!)

Komplicerade familjer har tagit stor del i MCU innan, som brodersrivaliteten mellan Odins son Thor och Loki (adoptivbrodern till Odin) och Tony Starks / Iron Mans faderskomplex som han verkar föra över på Peter Parker / Spider-Man och så vidare.

I en scen jämför Thor och Peter Quill och Gamorra vem som har mest uppfuckad familj.

Det är faktiskt skitkul. Och det här är inte komedi som är effektsökeri, det är roligt bara genom att summera vad som hänt i tidigare filmer. Och vi som följt alla Marvel filmerna är ju med på skämtet.

Vad som gör att Avengers Infinity War fungerar så bra är att man aldrig driver med skurken Thanos (även om han ser fånig ut) eller handlingen (även om den också är fånig) utan vi som publik får ta det på allvar, och det vill vi ju, man SKA få leva sig in i filmen. Skämten finns där ändå och handlar om mer perifera saker. 

Handlingen i filmen går ut på att skurken Thanos ska samla alla stenarna "the infinity stones" för att få total kontroll över hela universum. De passar på hans specialdesignade handske. Man kan nästan höra temamusiken "gotta chatch them all!". Stenarna är dock farligare att samla på än pokémons, och inte lika smart gömda, för Thanos har jättelätt att hitta dem.

En sten fanns på Asgård (som gick under i filmen Thor Ragnarök), två av dem finns på jorden (Doctor Strange har en och Vision den andra), och resten finns på andra ställen i rymden. Gamorra är den enda som vet var själstenen finns, på planeten Vomir. (Planetens namn låter som Vomit. Men stenen är inte grön i alla fall ...)

Hjältarna sprider ut sig för att få tag på nya vapen mot Thanos och för att försvara olika stenar.

Det här är ett smart sätt att använda många superhjältar för om ALLA skulle springa omkring på samma slagfält skulle det kanske bli för rörigt och "för många kockar" till soppan.


Men även i små konstellationer är det uppenbart att superhjältarna har för många "alfa males" i sin grupp och de kan inte samarbeta och de grälar hela tiden.

Iron Man förolämpar Doctor Strange och undrar om han bara kan göra ballongdjur (alltså, som en trollkarl på att barnkalas). Doctor Strange påpekar att han är väl den förste som Iron Man träffat som INTE är en anställd som han kan bestämma över. De håller på att reta gallfeber på varandra, samtidigt som lille Spider-Man ger sig in i leken och retar upp dem båda två med sina popkulturella referenser, typiska för millenniumgenerationen. Däremot erkänner Iron Man att det är bra att ha någon på sin sida som sett många filmer ... Alien-referenser är superkul!

Spider-Man är en sådan karaktär som är naturligt rolig, men ändå den som man känner mest med. Stackars high-school-kid, vad har han gett sig in i?Spider-Man och Iron Man träffar halva The Guardians of the Galxy - Drax, Peter Quill och Mantis.

Sedan drabbar trion samman med halva The Guardians of the Galaxy ... den mindre halvan av gänget halvan har redan följt med Thor, som de rättat flygande i rymden, för att fixa ett supervapen på en dvärgplanet. Men hur ska de de olika "hjältarna" kunna samarbeta och komma med en plan när både Iron Man och Peter Quill vill vara ledare? Och Doctor Strange är bara upptagen med att resa i tiden med sin tidssten och han går igenom 14 miljoner 605 olika versioner av tiden för att hitta en version av framtiden där de vinner.

Men frågan kvarstår --- varför samarbetar de båda gängen inte om att ta av handsken från Thanos genom att klippa av hela armen med en av Doctor Stranges ljuscirklar? (Det fungerade ju på Thanos underhuggare som de stred mot i New York i inledningen av filmen!).

Det funkade ju NÄSTAN att söva honom och bända upp fingrarna --- jo tills Peter Quill ger Thanos en snyting och väcker honom.

På det hela taget agerar The Guardians of the Galaxy som om de är med i en helt annan film än alla andra ....

The Guardians of the Galaxy filmerna har också en annan ton än resten av MCU och man stör sig inte så mycket på det när det är en separat film (med massor av popmusik och popkulturella referenser) som när det är en del i en annan film med en annan ton.Avengers re-assemble - i landet Wakanda. Black Panther, Steve Rogers, Black Widow, Bucky Barnes m.fl.

På Jorden utspelar de flesta och de största scenerna sig i det fiktiva landet Wakanda. (Mindre scener utspelar sig i New York och Skottland).

Och där ser man att de BÄSTA mötena mellan superhjältar är INTE när man slänger ihop nya konstellationer utan när gamla vänner möts. Stege Rogers, Black Panther, Black Widow, Bucky Barnes ... De har så mycket historia bakom sig och starka vänskapsband (och så många filmer tillsammans!). Lägg till detta relativa nykomlingarna i gänget, Scarlet Witch och Vision, som har en söt kärlekshistoria (de passar verkligen bra ihop!) där hon försöker rädda honom hela tiden och han får vara "damsel in distress" (bra role-reversal!). Och så Hulken som varit lost-in-space under Civil War och som verkligen inte förstår varför Iron Man inte bara kan ringa till Steve Rogers för hjälp, "vaddå ni pratar inte längre med varandra? Vi angrips ju av onda utomjordingar!"

Hulken får också vara välkommen comic relief, när han fastnar som Bruce Banner och inte kan bli Hulken igen ...

Om ni saknar Ant-Man och Hawkeye --- de har husarrest sedan Civil War. Därför är de inte med. (Eller så är det för att de inte skulle gjort någon nytta i striden? I alla fall inte Hawkeye. En pilbåge verkar vara lite ... lamt. När man blir attackerad av onda aliens.)

Vad Ant-Man har haft för sig kan man just nu se på bio i Ant-Man and The Wasp. (Väldigt rolig film!) The Wasp kan mycket väl bli nyttig för del två av Infinity War. Liksom Captain Marvel --- ännu en kvinnlig superhjälte som vi fått vänta länge länge på att se i MCU.

Det är förresten ännu ett mysterium.

VARFÖR har inte Nick Fury ringt henne innan? Typ under filmen Avengers Age of Ultron? Eller i början av filmen? Rent logiskt om man befinner sig i filmerna värld håller det inte. OM man däremot befinner sig i marknadsförings-världen så är det ju helt klart att Captain Marvel liksom The Wasp ska ha sin egen solofilm först innan hon går in i Avengers. Vi vill gärna lära känna dem som soloartister innan de ingår i gruppen. De kan möjligen ha en liten cameo-roll först. Som Black Panther och Spider-Man hade först i Civil War innan de fick sina egna filmer. På så sätt slapp man origins-filmer ...

Saknas: Att Black Widow inte fått egen solo-film än! Hon är också grymt underskattad och underanvänd i filmerna ...

Saknas inte: en solo-film för Thanos med mer bakgrundshistoria. Behövs inte alls göras. Han tar upp så mycket plats här och man får massor av bakgrundshistoria här, t.ex. hur han hittade Gamorra och deras bakgrund tillsammans.

Bästa scen: när tre supertjejer gör gemensam sak mot onda utomjordingar som attackerar Wakanda.

Sämst: Den hyllade filmen Thor Ragnarök slarvas bort. Så många karaktärer byggdes upp under den filmen och sedan förstås hela rymdskeppet med ALLA karaktärerna på --- bara Hulken klarar sig till jorden och bara Thor räddas av The Guardians of the Galaxy. 

De måste ju komma tillbaka! (Sätt igång nu Doctor Strange, vrid på den där tidsstenen och få dem tillbaka BUMS!!!)

Så Korg, Miep, Valkyrie .... ALLA som man fick engagera sig i i förra filmen --- är de bara nu "lost in space" utan "final farwell"? De kan de inte vara! (Thor nämner inte ens att han blivit av med sin nya flickvän, han nämner däremot förlusten av Heimdahl och Loki). Det är ett ganska slarvigt sätt att göra sig av men massor av en hel rad karaktärer som en annan manusförfattare skrivit upp.Och dessutom avslöjas det att Loki aldrig varit ond, utan bara ett redskap för Thanos?! Är det någon som tror på denna revisionistiska historieskrivning? Det var mer logiskt i den första Avengers filmen ---- att han helt enkelt ville göra sin adoptivfar nöjd, med mordiska stordåd. Odin är inte direkt en fredlig person ...

Men som sagt. Med tidsstenen går det ju att återuppliva alla igen. Så vem vet, rymdskeppet kanske återuppstår och landar i Norge och så får alla nya lusekofter ...

Konstigare saker har hänt i MCU.

I väntan på nästa Avengers film kan man se den här många många gånger och få ihop fler och fler konspirationsteorier och teorier hur allt ska lösas ... För ingen kan väl på allvar tro att Thanos kan få vinna? 

OBS OBS OBS! Världsrekord på att se filmen på bio ligger på över 100 gånger ... det är definitivt billigare (och bekvämare) att se den 100+ gånger hemma! Med tillgång till proviant och sköna kuddar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.