torsdag 30 augusti 2018

FILM: Bröder på flykt - Sann historia och stor fransk biosuccé om en väntad vänskap

Batyste Fleurial och Dorian Le Clech i Un sac de billes (2017)

Regi: Christian Duguay
Titel: Bröder på flykt
Manus: Christian Duguay, Benoît Guichard,
Jonathan Allouche, Alexandra Geismar,
Laurent Zeitoun. Baserat på självbiografin Un sac de billes (Kulpåsen )av Joseph Joffo
Medverkande: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Bernard Campman, Kev Adams, Christian Clavier
Land: Frankrike, Canada, 2017
Distribution: Studio S Entertaiment
Aktuell: på DVD och VOD fr.o.m 1 augusti 2018

Bröder på flykt är som en blandning av dröm och mardröm --- två unga bröder har bara varandra att lita på. De är judar och blir de avslöjade kan det innebära en dödsdom --- samtidigt innebär flykten från Paris ett äventyr där de inte behöver passa tider, lyda under regler eller gå i skolan --- total frihet gäller. Filmen balanserar på ett bra sätt drömmen om den totala friheten å den ena sidan med skräcken och hotet å den andra sidan.

Handlingen följer de båda bröderna från 1941 till krigets slut 1944, då de kan återförenas med resten av familjen, sina båda äldre bröder och sin fiolspelande mamma, i Paris, och filmen avslutas med en bild på de verkliga bröderna idag --- de bor fortfarande i Paris och håller fortfarande ihop.

Bröder på flykt är en ovanligt stark berättelse om syskonkärlek, men också om hur det är att bara ha sig själv att lita på --- Joseph är van att vara yngst av fyra syskon, och plötsligt måste han klara sig själv, utan stora delar av sin familj.

En blå kula är med i flera nyckelscener i filmen, och påminner om att originalets titel "Un sac de billes" betyder just "en påse kulor".

Filmen bygger på Joseph Joffos självbiografiska bestseller utgiven 1973 (på svenska 1977 under titeln "Kulpåsen") som filmades första gången 1975. Den nya versionen sågs av över en miljon biobesökare i Frankrike.

Teamet bakom Bröder på flykt har tidigare gjort den sanna historien En oväntad vänskap.
Bröder på flykt är snarare "en väntad vänskap" ... de två pojkarna är födda bröder, men det är allt som de utstår tillsammans som gör dem till vänner för evigt.

Som så många franska filmer: otroligt vackra miljöer! Men man lyckas också fånga andra världskriget ur ett barns ögon: fransmän, tyskar, italienare, amerikaner, engelsmän, algerier, motståndsmän, kollaboratörer, bondfångare, angivare ... allt verkar mest vara en total röra, och enda regeln som gäller är "lita inte på någon annan än dig själv". 

Mycket lovvärt att denna franska biosuccé kommer ut som svensk DVD utgåva. Det här är bättre än det mesta som går på svensk bio just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.