tisdag 14 augusti 2018

FILM: The Darkest Minds - En pyttipanna av plagierade gamla rester i dystopisk déjà vu pilot

Gratis shopping efter  stängningsdags för alla ungarna i filmen!

Regi: Jennifer Yuh Nelson
Titel: The Darkest Minds
Manus: Chad Hodge, baserat på boken The Darkest Minds av Alexandra Bracken
Land: USA; 2018
Filmbolag: 20th Century Fox
Distribution Sverige: Noble Entertainment
Aktuell: På bio, premiär den 10 augusti 2018

Huvudpersonen kan radera sig själv från minnet på folk. Den här filmen raderar sig själv från minnet på folk. Är det en superkraft värdig namnet?

Titeln kunde ha varit "The left-over X-kids" eller "Divergent Maze Runners of the 5th Wave" --- allt doppat i glitter och smaklös strössel. Med lite extra vanilj för att göra hela anrättnignen extra menlös.


Man vet direkt att en film har stora problem om den behöver en berättarröst som läser ur boken för att förklara vad som händer i bild. En film har ännu större problem om allt som berättarrösten säger är totalt ointressant och oengagerande.

Huvudpersonen pratar både som sig själv i filmen och som berättare, med samma lillgamla, mässande röst hela tiden och det är väldigt irriterande.

The Darkest Minds är en dystopisk déja vu där hela anrättningen är en pyttipanna av sedan länge förlegad och halvmöglig skåpmat. Lite blandade rester från och plagiat av scener från andra filmer och böcker i Y.A. facket.

Det här är Hollywoods senaste försök att göra mega-bucks av ganska dålig Y.A. fiction (efter HungerspelenDivergent och Maze-Runner) och man är nu framme vid det absoluta bottenskrapet. 

Huvudpersonerna i The Darkest Minds liknar sig själva vid Harry Potter (den utvalde) och Ginny Weasly (menlöst kärleksintresse?) utan någon som helst självironi. 

Och OM de hade brytt sig om att läsa JK Rowling eller att se någon av hennes senaste filmer så hade de sett att den här filmen har noll gemensamt med Hogwarts och trollkarlsvärlden. (Eller fantasy. Man har inte ens någon episk kamp mellan gott och ont.) Man har helt enkelt låtit bli att skapa en engagerande och trovärdig värld. Karaktärerna är urblekta karbonkopior som kopierats från massor av bättre material, alla skådespelare agerar som om de behövde skämskuddar, intrigen är ologisk, virrig och oengagerande.

Hela filmen är som en check-list i Y.A. fiction som ska servera en önskevärld för unga tjejer.

Alla klichérna kommer ramlande på en och samma gång.

--- Det finns en springa runt i skogen scen. (Det finns alltid minst en springa-runt i skogen scen.)

--- Det finns make-över-scenen, där tjejen tar på sig en röd klänning och killen reagerar wow-vad-snygg du är och blir mållös direkt.

--- Det finns "åka runt i en bil" scenen (eller snarare en mini-van som har samma färg som en hemglassbil).

--- Det finns en musikvideoscen, där huvudpersonerna promenerar på ett tågspår.

--- Det finns en överdriven shoppingscen med musik till, där alla kan överkonsumera utan att spendera en enda spänn.

--- Det finns ett menlöst kärleksintresse för tjejen, en som aldrig ens rör vid henne eller kysser henne (amerikansk Y.A. fiction är oftast extremt sexualfientlig --- eller verklighetsfrånvänd)
och ett farligt kärleksintresse som har  mage att våga pussa tjejen. Varpå hon springer till första killen och gråter och han väser mellan tänderna "I'll kill him"!
Ja, skit samma att tjejen har samma krafter som en jedi-lärling och Professor X (fast utan att sitta i rullstol) och att egentligen borde kunna försvara sig själv.

--- En väldigt, väldigt lång väntan på "första kyssen". Spänningen ska byggas upp! Fast det blir ju inte spännande. Det blir trist. "Ska den snälle killen pussa den snälla tjejen eller inte?" Det hela blir till ett running gag. Ofrivilligt komiskt. Och denna intrig tar mer tid i anspråk än  "the end of the world" och slutet på mänskligheten, som givetvis inte är lika viktigt för målgruppen tonårstjejer som filmen vänder sig till. (Snälla filmmakare. Ha lite förtröstan att tjejer inte är så korkade!)

--- Och så finns här SÅ KLART sommarläger-scenen där alla ungar dansar tillsammans och kulörta lyktor hänger i träden! Såååå mysigt! Vem kan då oroa sig över smittan och världens undergång?

Harris Dickinson ser sjukt fånig ut när han trollar. F'låt, använder superkrafter!

Dystopier har blivit en slags eskapism-genre för unga tjejer. Alla  killar blir förtjusta i huvudpersonen (som den tilltänkta läsaren/tittaren ska identifiera sig med) --- den trulige nörden, den snälle kompiskillen och den lite farlige killen ... och det finns inga andra tjejer som konkurrerar --- den enda andra tjejen i filmen är en liten stum kinesisk flicka, som mest får bli huvudpersonens trogna hund. Eller så representerar hon mössen i Askungen (som kommer med klänningen)?!

Utopin som presenteras inne i dystopin ska vara att ungar ska klara sig själva, och de gör de genom att göra inbrott på shoppingcenter och shoppa loss rejält genom att bara vräka ner så mycket skräpmat som möjligt i sina väskor (sedan kan de gå och ta några glittriga skor och klänningar också).
Det andra sättet att klara sig själv på är att odla eget i pallkragar. Det verkar som om ett läger med hundratals ungar ska leva på en pallkrage med gröna paprikor? Hur går det ihop?

Massor av saker går inte ihop.

Ungarna ska ha fått superkrafter av en sjukdom, det hade varit roligare med strålning eller utomjordingar eller vad som helst --- HUR kan en smitta veta om någon är över eller under 18 år? 

Regeringen ska utnyttja superkraft-ungarna --- håll i er nu! --- genom att låta ungarna arbeta i en skofabrik. Där de gör helt vanliga skor!

För att det inte finns barnarbete i Asien i framtiden, har man superhjältar i USA till att göra skor?

Och vad händer i resten av världen? Ingen aning.

Allt handlar om USA och om att armén ...

1) vill skjuta alla ungar med starka superkrafter (röda och oranga krafter) 

2) vill utnyttja ungarna med starka superkrafter som vapen (när de fått slut på dinosaurerna från Jurassic World?)

Hallå där, vill de skjuta ungarna ELLER utnyttja dem?

Manusförfattarna verkar inte ha kunnat bestamma sig.

Och vad är det för krig de rustar sig för? Mot apor? Mot en annan nation? (Det finns tydligen inte andra länder än USA i framtiden så det kan vi stryka?) Mot utomjordingar? Som i The 5th Wave? Den dystopin hade åtminstone Chloë Grace Moretz att falla tillbaka på och den senaste serien med Apornas planet hade åtminstone Andy Serkis .... 
Ja ni fattar, man måste ha bra skådespelare, bra rollkaraktärer och bra manus och The Darkest Minds har inget av det.

Inte heller bra specialeffekter eller bra stunts. 

Det hela ser ut som ett pilotavsnitt för en TV-serie som aldrig kommer att bli av. För vem vill se en massa smörja, som snackar om Harry Potter men som ser ut som en blandning av X-men hopkok och Divergent falangerna (kan en BLÅ nånsin älska en Orange? bla bla bla) och lite jedi-krafter ...

Och så mim-tricks av den sorten när man låtsas sitta fast i snören.

Sedan har man för säkerhets skull också klippt in några musikvideo-liknade avsnitt, som när ungarna promenerar på ett järnvägsspår och letar efter det där lägret ...

Precis som Logan och hans dotter i filmen Logan.

Massor av grejer är tagna från The fifth wave, Divergent, How i live now, Hungerspelen, Mazerunner och Atar wars och ... ja slutet med att radera sig själv från någons medvetande har gjorts exakt likadant i slutet av filmen Beautiful creatures!!!

4-gänget säger hejdå till hemglassbilen.
Dystopier var en genre jag fastnade för som liten när jag hittade 1984 och Animal Farm (som i o f s är mer allegori en dystopi).

Den här filmen är en stor fet förolämpning mot genren.

Och det där med den utvalde ... fasen vad man blir trött på de där oranga i toppen av pyramiden. (och orange som superfärg? det ser ju ut som apelsiner i fängelseklädsel, typ orange is the new black).

Och den oranga huvudpersonen får i slutet stå mitt i en stadium och göra heil-Hitler hälsning med orange kladd på handen och i pannan --- och all andra lägre stående färger hälsar henne med liknande hälsning (fast med annat kladd på handen.).

Vad kan man säga --- All animals are equal, but some are more equal than others?

eller  --- All colors are equal but some are more eual than others?

Undras om huvudrollsinnehavaren får en golden raspery för "sitta fast i osynliga snören scenen". Vore så välförtjänt. Det är en av de sämsta scenerna någonsin i en annars usel film.

Filmen är den absolut sämsta dystopin någonsin --- och även en av de sämsta ungdomsfilmer som någonsin gjorts.

Filmen innehåller även den sämsta biljakten någonsin. 

Hur kan man misslyckas med att klippa en biljakt med bara tre bilar på en raksträcka, så att den går att följa med i och blir spännande? Japp, regissören och klipparen här har lyckats med att misslyckas!

Se The Darkest Minds och bered dig på att bli rejält uttråkad i 100+ minuter. Den är inte ens usel på ett kalkon-kul sätt!

Tänk om det kom något virus eller några utomjordingar med strålning och raderade bort alla dåliga Y.A. böcker och filmer och bleka plagiat innan de blivit publicerade och filmade? Det vore en utopi om något!

Skulle inte författarna till bra grejer kunna förbjuda name-dropping i usla grejer?

Fotnot: Minns någon Twilight-serien och boken om den snälla vampyren Brie som bröt sig in i stängda shoppingcentras med sina vampyrkompisar (precis som ungarna i den här filmen)? Brie brukade alltid sno med sig en bok. Det gör huvudpersonen i den här boken också. Watership Down, en klassiker om att befinna sig på flykt. Läs den boken --- eller se den filmen --- istället.
Watership Down, Harry Potter ... ungarna i filmen har god smak. Men det sträckte sig inte så långt som till den goda smaken att inte vara med i den här smörjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.