lördag 25 augusti 2018

FILM: Peter Rabbit - Pelle Kanin - Fartfyllt med fluffiga och farliga kaniner!


Regi: Will Glück
Originaltitel: Peter Rabbit
Svensk titel: Pelle Kanin
Land: USA, Australien, 2018
Distributör: Sony Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD

Kaniner. Söta och fluffiga och kommer och lämnar godisägg i trädgården lagom till påsk. Eller? Inte de här kaninerna. De är ett Oceans-11-team som länsar din trädgård helt och hållet!


Peter Rabbit --- som heter Pelle Kanin på svenska --- får hjälp av sina tre systrar och sin kusin Benjamin att överlista Mr McGregor och senare Mr McGregor junior.

Det hela är lite i stil med Ensam Hemmafilmerna, där djuren gillrar fällor i huset (och i trädgården) för den unge Mr McGregor, eftersom djuren ser trädgården som sin egen och vill ha bort inkräktaren.

Mr McGregor tar till sist till dynamitgubbar i kampen mot "skadedjuren" men i en inte-så-överraskande vändning i akt tre blir alla till sist vänner och flyttar till London och öppnar en leksaksbutik tillsammans.

Peter Rabbit och hans kumpaner är i filmen mycket mer sadistiska är sina litterära föregångare, och unge Mr McGregor är mycket mer våldsam än den gamle trädgårdsmästaren i boken. Och tar större plats. För stor plats. Han ska inte bara vara djurens motståndare, utan ska även agera kärleksintresse för grannen Bea, som älskar kaniner. De två rollerna går inte ihop, varken logiskt eller dramaturgiskt. Dessutom: trailern utlovar ju Fablernas Värld, en massa Roliga Djur!

Barnen i biosalongen är ganska tysta förutom när de gång på gång frågar "Varför gör han så?" om Mr McGregors allt mer ologiska agerande.

En kärlekshistoria mellan två helt irrelevanta människor är inte av intresse i en film där Gulliga Djur Utlovas.

Kärlekshistorier är på det hela taget väldigt långtråkigt i de flesta filmer och ännu mer långtråkigt än vanligt i en barnfilm.Att allt fler tecknade saker ska bli "riktig film" med "kända skådespelare" är inte så bra. Det går inte att överträffa den tecknade versionen. Där finns ju den riktiga Peter Rabbit och hans systrar och alla de andra djuren --- och de lever i en värld som oftast är befriande fri från människor. För i den här Fabelvärlden är det ju djuren som är människorna, och hundar och katter går på visit till varandra och dricker te, och en grävling kidnappar kaninungar för att äta upp dem och två grisar rymmer tillsammans och lever lyckliga i alla sina dagar ...

Och grodan jobbar för att få mat, samtidigt som han försöker undvika att själv bli uppäten!

Det är en hård och tuff värld. Men helt utan sprängmedel.Se upp Ocean's Eleven! Här kommer Peter Rabbit's Five
- och de ödelägger din trädgård, ditt hus och ditt liv på nolltid!

Böckerna utspelar sig föresten i det brittiska Lake Diskrict.

Där även filmen The Tales of Beatrix Potter utspelar sig, en film med djur, dans och musik och ingen dialog alls. Royal Ballet Comany i alla roller. En klassiker värld att ses om och om igen.

Den här filmen är signerad USA och Australien. Det märks.

Filmen försöker förmodligen att göra en Paddington men missar en uppenbar poäng: det fanns redan människor i Paddington böckerna, där var Paddington praktiskt taget det enda djuret (förutom Aunt Lucy) - men Peter Rabbits värld har alltid varit Djurens Värld. Att ta in nypåhittade människor som tar upp en massa speltid helt i onödan är ett stort misstag.

Tips för uppföljaren: Dumpa människorna, fokusera på Peter Rabbits tre roliga systrar!

Animeringen är så övertygande att man kan riktigt känna den fluffiga pälsen!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.