måndag 6 augusti 2018

FILM: Coco - DisneyPixars färgglada Mexico hyllning, en tecknad film för äldre filmfantaster

Wow, kolla in vilken massa blomblad!Regi: Lee Unkrich
Titel: Coco
Medverkande (röster, original): Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach,
Renée Victor, Ana Ofelia Murguía, Edward James Olmos m.fl.
Land: USA, 2017
Distribution: Walt Disney StudiosMotion Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD

DisneyPixar är bortskämda med hyllningar. Toy Story har gjort uppföljare som är bättre än den redan hyllade ettan. Alla älskade Hitta Nemo. Men allra bäst är InsideOut. Där Sadness har hjälterollen.
Ett icke-glatt-äventyr för hela familjen, med en elvaårig flicka i huvudrollen.

Coco har också känslan Sadness i huvudrollen - fast den här gången ska vi följa en liten pojke som vill uppfylla sina musikerdrömmar, trots att alla i hans film hatar musik (vilket är ovanligt för en mexikansk familj).

Filmen är itne klockren, den är för komplicerad och virrig och rörig för små barn att hänga med i, den fungerar bäst för vuxna som kan uppfatta Frida Kahlo skämt och Elvis-blinkningar och driften med icke-fungerande teknologi.

Men om det är så viktigt med foton, hur tog sig döda över till vår värld INNAN foton uppfanns? Fotografier och avbildningar är ju relativt nya begrepp, förr i tiden var det bara kungligheter och andra rika höjdare som hade råd med porträtt. Nu svämmar världen över av selfies.

Jakten på fotot blir både stressande och ologisk. Och varför har man alla dessa jakter, och varför ska alltid någon falla mot säker död och räddas i sista sekunden, Till Och Med i Dödsriket. Eftersom alla redan är döda kan de väl inte skada sig?

Det är för många invändningar från barn när det gäller den här filmen och för många skämt som går över deras huvuden.

Så det är inte en ny Hitta Nemo.

Även om färgen orange är framträdande i filmen - igen - denna gång i de vackra blomblad som bildar bron mellan de levandes och de dödas värld. Så snyggt!

Detta är baserad på verklig mexikansk mytologi, och det är kul att se DisneyPixar använda en ny del av världens mytologi och att skildra Mexiko på ett så positivt och öppet sätt. Det behövs i dagens klimat.

Så rekommendera Coco till alla vuxna du känner!

Barnen föredrar när Elena av Avalor firar de dödas dag, och de fina ljusblå spökmänniskorna och spökdjuren ... Vem vill inte ha en ande-guide som Zuzo?

Elena klarar av ungefär samma patos och historia på 20 minuter istället för 100 minuter. Det är lagom långt för små barn.

Vid Oscarsgalan 2018 belönades Coco med två Oscars för Bästa animerade film och Bästa sång -Remember Me. På Golden Globe-galan 2018 vann Coco för Bästa animerade film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.