lördag 25 augusti 2018

FILM: Red Sparrow - Lawrence lyser utan Hungerspel

Dominika (Jennifer Lawrence) har en lyckad karriär som balettdansös, tills en tragisk olycka inträffar ...

Regi: Francis Lawrence
Titel: Red Sparrow
Manus: Justin Haythe baserat på romanen Red Sparrow av by Jason Matthews
Medverkande: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons, Ciarán Hinds, Joely Richardson  m.fl.
Land: USA; 2018
Distribution: 20th Century Fox
Aktuell: På DVD, BD och VOD

Regissören Frances Lawrence är mest känd för Hungerspelen, skådespelerskan Jennifer Lawrence är mest känd för Hungerspelen. Nu har de två Lawrence (inte släkt) slagit sina påsar samman igen i spionthrillern Red Sparrow.

Någonstans i en dystopisk framtid ... Nej, jag skojar bara. Red Sparrow ska utspela sig i vår värld i och vår tid (fast lite i forntiden, man har fortfarande floppy discs!) men den här filmen ser mycket mer dystopisk ut --- och är mycket mer övertygande som dystopi --- än alla de så kallade dystopierna som nu plottras ut i parti och minut.

Här är känslan som i Orwell-romanen 1984, och även om det inte förekommer råttor i en tortyrscen, så finns här mycket obehagliga tortyrscener, och det är staten som begagnar sig av dem.

Små människor är bara brickor i ett spel. Och det enda en liten människa som Dominika kan göra är att lära sig spela spelet och att spela bäst av alla. Antingen det, eller så svälta ihäl eller dödas ...
Välkomna till de riktiga Hungerspelen!

Dominika har en briljant karriär som balettdansös, när en olycka sätter stopp för hennes karriär. Hon måste försörja sig själv och sin sjuka mor, se till att de behåller lägenheten, sjukvården och har mat på bordet ... och lösningen blir att bli en sexig spion, en så kallad sparrow.
Dominika får nytt namn, ny identitet och blir bäst i klassen.

Amerikaner föredrar blondiner ... Dominika byter hårfärg.

Hennes första uppdrag blir att förföra en amerikan (spelad av Joel Edgerton) ... men i hemlighet planerar hon också på att hoppa av.

Här finns också en historia om en mullvad högt upp i den ryska regeringen och vem kan det vara?
Är det en frealistisk film om spioneri? Nej, och sparrow-skolor har knappast existerat någonsin.

Men filmen ser realistisk ut, har snygga miljöer, en supervacker och övertygande Jennifer Lawrence i huvudrollen och allt utvecklar sig i en lagom eftertänksam takt --- istället för att brassa på med biljakter och slumpmässigt skjutande hela tiden.

Så när nästa James Bond diskuteras, kan Jennifer Lawrence komma upp på tapeten för huvudrollen. Hon är liksom i en klass för sig. Vilket material hon än får att agera i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.