måndag 27 augusti 2018

FILM: Game Night - Tärningen är kastad när spelet blir på blodigt allvar

Tre sjukt tävlingsinriktade par laddar inför Game Night ... Kommer alla att överleva?

Regi: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
Tärningen är kastad!
Titel: Game Night
Manus: Mark Perez
Medverkande: Jason Bateman, Rachel McAdams, Billy Magnussen, Sharon Horgan, Lamorne Morris
Kylie Bunbury, Jesse Plemons, Michael C. Hall, Kyle Chandler m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.
Aktuell: På DVD, BD och VOD

Tvi, tvi, tvi sa Margareta Krook och spottade på tärningarna. I den klassiska gamla SVT scetchen (kolla in SVT öppet arkiv) där två par ska ha en svensk "game night". Där yttras bland annat den klassiska repliken "Vem fan är Nisse Hult?".

Filmen Game Night ... är en helt annan kopp te.  


Inledningen av filmen ser ut som en romantisk komedi, Max Davis (Jason Bateman) och söta Annie (Eachel McAdams) träffas på en pubquis och båda är lika sjukt tärvlingsintriktade. Det är kärlek vid första ögonkastet, Annies vän himlar med ögonen ... och så flimrar åren förbi, som en rad olika sällskapsspel.

När den verkliga filmen börjar så är det med tre par som ska ha game night tillsammans. Max och Annie så klart, och tre av deras vänner, en dejt till en av vännerna och ... så kommer Max storebror i sista minuten. Han är sjukt bra på games, charmar och imponerar alla (dessutom är han rik "jobbar på Wall Street) och ... han bestämmer att nästa game night ska vara hemma hos honom. I hans nya flotta villa.

Han tar game night till en helt ny nivå. Han utlovar ett kidnappningsmysterium med duktiga skådespelare och ... den som vinner ska få nycklarna till hans flotta nya röda drömbil.

- Bara nycklarna? frågar Ryan Huddle (Billy Magnussen) som är supersnygg, men inte den skarpaste kniven i lådan. (Man får förklara för honom att även bilen ingår i vinsten).

Tur för honom: hans dejt Sarah Darcy (Sharon Horgan) är skitsmart (hon är också hans chef på jobbet).

Det tredje paret i gänget har varit ihop sedan de var 14 ... och de börjar snart gräla om eventuell otrohet under vännernas gemensamma game night.

Bara det här hade kunnat bli en bra film, som C'est la vie, eller den där italienska komedin om en parmiddag som blev Italiens mest framgångsrika biofilm under året.

Men det här är en amerikansk komedi, så tvi tvi tvi på tärningarna eller gräl om Nisse Hult och eventuell otrohet i paradiset räcker inte.

Istället kidnappas brorsan Brooks av riktiga gangsters istället för av de skådespelare som han hyrt för kvällen och ... det tar tid innan de tre tävlande paren fattar det.

Hela kvällen blir en enda lång rad av biljakter, skjutande, inbrott i hus ... och under en scen kastar man ett värdefullt fabergé ägg mellan varandra. Som om man vore med i ett barnprogram. Ha inte sönder ägget! Åh, sjutton också, ägget gick sönder!

Det smarta komedin blir dummare och dummare ju längre tiden går ... och det finns TVÅ olika väldigt långsökta twists på slutet!

Men Game Night är ändå ovanligt bra och lyckad för en amerikansk komedi, den håller t.ex. betydligt högra klass (och högre fart) än Tag, som just nu går på bio, och det finns olika saker att skratta åt i filmen.

Som att Ryan ständigt är så ... korkad, men att han ändå lyckas ha rätt.

Som kärleksaffären mellan Ryan och hans irländska chef.

Som rivaliteten mellan de båda bröderna.

Som repliken, "ja, jag jobbar på Wall Street, jag säljer kokain till traders."

Ja, så kan man ju också jobba på Wall Street!

Mer långsökt är grannen som är jobbigare än Ove i Solsidan och att ingen ser att hunden Sebastian är en tjej-hund (och en helt nedblodad hund är inte roligt!)

Game Night förlorar lite i spelet på slutet --- men personkemin mellan Jason Bateman och Rachel McAdams är perfekt hela tiden. Liksom den mellan de andra två paren ... och mellan alla sex av huvudrollskaraktärerna. Man tror på att de är vänner, och då är i alla fall hälften av spelet vunnet.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.