onsdag 22 augusti 2018

FILM: Mary och Häxans blomma - Charmigt och fartfyllt äventyr med kavat hjältinna!

Mary hjälper trädgårdsmästaren ... 

Regi: Hiromasa Yonebayashi
Svensk titel: Mary och Häxans blomma
Originaltitel: メアリと魔女の花 Meari to Majo no Hana
Manus: Riko Sakaguchi & Hiromasa Yonebayashi, baserat på The Little Broomstick av Mary Stewart
Land: Japan, 2017
Distribution: Njutafilms
Aktuell: Svensk biopremiär augusti 2018


Studio Ghiblis ande lever kvar! Leve Studio Ghibli! Och Studio Ponoc!

Sista Studio Ghibli verket någonsin blev När Marnie var där ... en helt oslagbar film, vacker och mystisk och spännande för alla åldrar.

Mary och Häxans blomma påminner mycket om När Marnie var där ... och har faktiskt samma regissör.

Studio Ghibli, den firade japanska animations studio som grundades av Hayao Miyazaki och gav världen mästerverk som Spirited Away och Min Granne Totoro ... och så klart, den nyss nämnda Marnie, må ha stängt sina portar. Men anden lever kvar, hur stark som helst i Studio Ponoc, som grundats av Ghibli veteranerna Hiromasa Yonebayashi och Yoshiaki Nishimura. Den här första produktionen från studio Ponoc production är en fil,ad version av The Little Broomstick by Mary Stewart - och engelksa klassiker med en japansk twist brukar ju vara en fullträff.

Filmen är lättsam, fartfylld, härlig, överdådigt animerad och har några överraskande "vändningar" --- som man sitter och väntar på om man sett När Marnie var där.

Man ska liksom aldrig underskatta den äldre generationen, mormor har dolda talanger, och hon har haft ett spännade liv som rebellisk ungdom ...

Här känner man igen teman från Ghibli filmerna Kikis Expressbud och Howl’s Moving Castle ... och så finns här ett kryddmått Harry Potter.

Inspiration från Kikis Expressbud ...
Som i sin tur inspirerades av Nils Holgerssons underbara resa!


Mary är en flicka som så gärna vill hjälpa till, men ingen vill ha hennes hjälp. Hon är klumpig och förstör det mesta --- och alla förväntar sig att hon ska vara klumpig och förstöra det mesta!

Som när hon vill hjälpa trädgårdsmästaren och hon knyter för hårt om blomstjälken så blomman går av. Mary hänger med huvudet och går därifrån.

(kommentar från barn i biosalongen: men VARFÖR knyter hon inte en blomma till och knyter lösare? bra kommentar! Man ska inte ge upp, man ska lära sig av sina misstag!)

Ge inte upp så lätt, Mary!

Så följer hon en lurig katt ut i skogen, hittar en magisk häxblomma och en flygande kvast och hamnar i en alternativ värld, en magiskola, där hon plötsligt är den bästa eleven någonsin och alla säger hur fantastiskt hon är!

Men det visar sig att det bara är häxblommans förtjänst. (Jag satt och trodde att Mary plötsligt blev fantastisk för att alla trodde att hon var fantastisk. Om alla förväntar sig storverk, levererar Mary, förväntar sig alla att hon ska vara klumpig och hopplös och i vägen ... ja, då är hon bara klumpig och hopplös och i vägen! Det är ett slags placeboeffekt!)


Mary får extra magiska krafter av Häxans blomma (som påminner lite om blåbär ...)

Mary har alltså bara häxkrafter så länge som blomman verkar (blomman ser ut som ett blåbär) och sedan måste hon ladda med nya krafter.

Det tillför spänning. någon som är oövervinnerlig och har krafter jämt blir ganska tråkig (som de där X-men kidsen vars skola jämt brinner ner). Mary är lite som Bamse - bara stark med dunderhonung och hur länge håller den innan det är dags att ladda om?

Det är tänkvärt att Mary klarar slutstriden utan krafter --- hon är bara sig själv.

Ett eko från Bamse poppar upp i medvetandet: "man kan inte alltid vara stark, men man kan alltid vara snäll".

Marys magiska krafter är tillfälliga - men inte hennes mod.

Marys snällhet är hennes styrka, hennes empati, och eftersom hon på sant Bamse-manér räddat alla små och stora djur från fångenskap och grymma magiska djurförsök kommer djuren sedan till hennes undsättning.

Ja, Bamse kunde till och med flyga med fåglarnas hjälp.

Kvasten i filmen har en härlig personlighet, liksom mormor, och så de båda katterna ...

Svaret på gåtan hur en svart katt kan ändra färg och bli grå: det är frågan om TVÅ katter som byter plats! Så enkelt, och så magiskt kul!

Mary i en tidlös saga.
Det finns drag av tidlös gammal folksaga över Mary och Häxans blomma. Mary är den Greta som får rädda sin Hans (här heter han Peter) från Häxans experiment. Det är inte en ugn han stoppas in i, utan en förvandlingsstation (som påminner om en ugn).

Att vara omagisk, när man slåss mot en varelse som livnär sig på magi, kan vara en fördel.
Mary är en superhärlig hjältinna!

Det är fascinerande att se hur barnen i den nästan fullsatta salongen hänger med och lever sig in i berättelsen ... och sitter kvar under HELA eftertexterna. Som mest består av vackra bilder på blommor och en trädgårdsbänk ... de är helt inne i filmen och de vackra bilderna och vill inte gå därifrån.

Mary talar inte ner till en ung publik.
Mary och Häxans blomma är en film som inte underskattar eller talar ner till en ung publik eller skämtar över hvuudet på dem (till skillnad från alla svenska och amerikanska filmer som är på bio just nu).

Att se något som Mary och Häxans blomma på svensk bio är mycket sällsynt.

Lika sällsynt som att hitta en häxblomma.

Eller att se en katt skifta färg.

Mästerkatten i stövlar har förresten en kul liten biroll i filmen!

Se även: När Marnie var där --- finns på DVD och BD från Njutafilms.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.