fredag 31 augusti 2018

FILM: Regi Clint Eastwood - En hjältetrilogi värd att se om!

Tom Hanks och Clint Eastwood under inspelningen av Sully (2016).

Regi: Clint Eastwood
Titlar: Sully, American Sniper, The 15:17 to Paris
Land: USA, 2016, 2014, 2018
Distribution: Warner Bros.


Clint Eastwood, kompis till Steven Spielberg, fick "ärva" American Sniper från Spielberg. Det blev del starten på Eastwoods hjältetrilogi med sanna historier. Hjältehistorier bortom okomplicerat hurrande och flaggviftande, där seger inte är något som är svart eller vitt och där hjältemyten ifrågasätts.

Eastwoods hjältetrilogi är värd att se om --- nu finns alla tre filmerna ute på DVD, BD och VOD.

Plasket i Hudsonfloden i filmen Sully (2016).

Den mest kända hjältesagan är Sully (2016), filmen har Tom Hanks i huvudrollen och handlar om hur en piloten Sully nödlandar ett plan på Hudsonfloden och räddar därmed alla i planet ... men planet sjunker och medan folket hyllar Sully som en hjälte så genomgår han en tuff utredning från flygbolagets sida. De är inte nöjda med att planet sjönk ... Och de frågar om det inte hade varit möjligt att ta sig till ett flygfält, och därmed hade planet också varit räddat. Felet med simulationerna som de kör är att alla testpiloterna i simulationerna vet vad som ska hända --- det visste inte Sully.

Bradley Cooper i American Sniper (2014).
America Sniper (2014), har Bradley Cooper i huvudrollen som Chris Kyle och filmen handlar om hur krigsveteraner drabbas av PTS.  Varje dag begår 22 krigsveteraner självmord. Chris K överlevde 4 vändor i Irak utan några fysiska skador alls och han blev mördad på hemmaplan i USA av en annan krigsveteran som han försökte hjälpa med att komma över paranoia och PTS. Chris ställde upp som en tjänst till veteranens mamma, som jobbade på Chris K:s barns skola. Sensmoral: volontärarbete på skolan är farligare än krig. Intressant att notera Chris K:s vän under 2 av vändorna i Irak, spelas av den verklige personen, inte av en skådespelare och Bradley Cooper konstaterade att det var ovärderligt att ha en riktig SEAL i rollen. Vad de varit med om är inte något som en back-up skådespelare kan gestalta. Kanske inspirerade det Eastwood till att använda fler verkliga personer i en framtida historia?

Kompisarna Anthony Sadler och Spencer Stone spelar sig själva
på Europasemester i hjältefilmen The 15:17 to Paris (2018).

Den tredje filmen i hjältetrilogin, The 15:17 to Paris, handlar om tre amerikanska killar i 20-års åldern som får hjältestatus i Frankrike och i världen när de hindrar en gun-man från att mörda alla passagerarna  på ett passagerartåg. Själva hjältemomentet är över på ungefär fem minuter av filmen, Spencers fotbollstackling är blixtsnabb, och den här filmen är alltså på ett sätt raka motsatsen till Sully, där hjältehandlingen bres ut över (och diskuteras i) hela filmen. Alla tre hjältarna (och många av personerna på tåget) spelar sig själva i filmen. På något sätt ser de mer verkliga ut, och mer som riktiga människor, än skådespelare ... och vänskapen känns äkta. Filmen berättar hela vänskapshistorien och alla händelser som tog de tre vännerna till att vara på precis rätt plats vid rätt tidpunkt.

I American Sniper finns det en replik om att lägga av när man är på topp och njuta av livet på hemmaplan ... varför åka ut en vända till?

Clint Eastwood är 88 år. Man kan lugnt höra honom svara på liknande frågor med:
- Jag åker en vända till och gör en film till, så länge som jag vill. Och jag är fortfarande på topp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.