onsdag 22 augusti 2018

FILM: Hotel Transylvania 3 - A Monster Vacation - En kryssning med massor av musik och running gags!

En gång i tiden var monster rädda för eld ... här glor alla på fyrverkerier och är hänförda!


Regi: Genndy Tartakovsky
Titel: Hotel Transylvania 3 - Summer Vacation eller Hotel Transylvania 3 - A Monster Vacation
Svensk titel:  Hotell Transylvanien 3 - En monstersemester
I'm the King of the World!

Manus: Genndy Tartakovsky, Michael McCullers
Land: USA 2018
Distribution: Sony Pictures
Aktuell: På bio

Hotel Transylvania 3 - Summer Vacation
har i Europa fått titeln Hotel Transylvania 3 - A Monster Vacation (svensk översättning: Hotell Transylvanien 3 - En monstersemester) - vilket är en roligare titel. Och en bättre varudeklaration!

Här får vi se alla de gamla kända karaktärerna igen --- plus ett par nya. Och alla monsterna åker på semester tillsamman, och träffar nya monster - och mest oväntat av allt: en människa!


Som alltid blinkas det friskt till gamla skräckfilmer (och andra filmer och böcker som mest vänder sig till en äldre publik) och här tar man upp den gamla rivaliteten mellan Dracula och van Helsing. På ett komiskt sätt så klart, i en flashback till "vad hände förr" får man se alla episka slap-stick bataljer som Dracula och van Helsing utkämpade.

van Helsing i den här versionen har 0% av Hugh Jackmans charm och karisma och utstrålning. Och 0% av hans looks.

Den gamle gubben ser uråldrig ut från början, men han lyckas ändå leva lika länge som den evigt unge Dracula för att kräva ut sin hämnd. Och han hemliga vapen är supersnygga barnbarnsbarnbarnet Ericka ...

I nutid är Dracula och dottern Mavis superstressade på sitt hotell, där de arrangerar perfekta monsterbröllop (som ser väldigt amerikanska ut). Mavis kommer fram till att de alla behöver en break, en holiday, för att hitta tillbaka till varandra igen ... Så hon bokar in en överraskningssemester för att få omväxling för familjen. Överraskningen är en kryssning ... vilket är precis som ett flytande hotell, påpekar en sur Dracula. Fartyget ser ut som Titanic, men eftersom kryssningen är i tropikerna och går till Bermuda Triangeln så finns det ingen risk att stöta på isberg. Och Dracula är inte sur längre när han får syn på den snygga blonda kaptenen Ericka ... han blir störtkär direkt, eller får "ding" som man säger på svenskt monsterspråk.

Och det sa bara ... " ding"!

Det är bra svenska röster, mycket bättre än de ofta mycket irriterande rösterna i det amerikanska originalet, och här finns massor av kul gags och skämt för fantasy-och skräckfilmsfantasten ...

Som det där med Draculas (och andra vampyrers) påstådda sårbarhet inför vitlök. (Allt som händer är att han fiser, han dör inte!)

När jag efteråt pratar med andra vuxna om skräckfilms-gags visar det att det har gått dem helt förbi. De visste inte ens att vampyrer skulle vara vitlöksintoleranta ...

Så där ser man. Man behöver tydligen ett visst mått av förkunskaper för att ha kul åt gagsen i filmen?

Det som är sorgligt är att barnen i salongen inte verkar ha kul, meningen med barnfilm och familjefilm (och anledningen till att man går ut på dem) är att barnen ska få en kul stund.

Visst, Brad Bird (Incredibles) sa att tecknad film inte bara är för barn, och det stämmer, men man kan inte göra tecknad barnfilm som inte alls är kul för barn --- det är att lura dem på konfekten!Kidsen såg gladare ut på McD när de packade upp sitt Hotell Transylvanien Happy Meal. Med Hotell Transylvanien leksaker. Bläckfisken var tydligen jätterolig!

Det ENDA som barnen hörs skratta åt är hunden Skvättis som kläs ut till Bob och fortsätter att dreggla och pinka överallt. Han är ju fortfarande en hundvalp, om än monsterstor!

Man kunde alltså lika gärna ha gett barnen en kortfilm med Skvättis.

Annars: som alltid massor av känd musik och mycket kul dance-battle, eller DJ battle, på slutet. (Det roligaste sedan Daddy's Home! Eller Footloose?)

Och Kärlek kan börja med Bråk och Ericka och Dracula finner varandra efter att ha turats om att ha räddat livet på varandra ... Det här är i alla fall mer jämställt än Bella och Edward i Twilight!

Filmen har också en kul referens till Atlantis --- som här liknar Las Vegas --- och massor av fiskar i pingvinkostymer!

En inte alltför högtflygande gissning är att det kommer att bli en fyra i serien också ... Men nya Happy Meal produkter. Varför inte byta ut hamburgaren mot fiskbullar ... eller bläckfiskringar? Hey Macarena!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.