onsdag 29 augusti 2018

FILM: Shape of Water - En film som nästan drunkar i sin egen cineastiska skönhet

Musiken spelar en stor roll i The Shape of Water.
Regi: Guillermo del Toro
Titel: The Shape of Water
Manus: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Medverkande: Sally Hawkins, Doug Jones, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg,
Michael Shannon m.fl.
Land: USA, 2017
Distribution: 20th Century Fox
Aktuell: På DVD, BD och VOD

Guillermo del Toros bästa film var länge Pans Labyrint. Nu hsr The Shape of Water petat ner Pan från tronen. Filmen vann årets eftertraktade Bästa Oscar - den för Bästa Film  (del Toro vann också för bästa regi). Men här har man återigen samma story och samma symbolik en gång till. Fast med en vuxen flicka i huvudrollen.

Plus - och minus - för filmen är att den är sjukt snygg. Så pass snygg att det är distraherande, så mycket godis har kastats in i filmen som mums-mums till filmrescenenter och utsvultna cineaster ... En cinefil film för cinefiler.
En hel del av de viktiga scenerna utspelar sig i en lägenhet över en magnifikt vacker med sorgligt nog halvtom (eller nästan heltom) biograf och när badkaret svämmar över så droppar det ner på de förvånade biografbesökarna ... (TÄNK om man kunde ha det som 3D effekt riktigt vatten som droppar ner på biografbesökarna som ser The Shape of Water!)
Här finns massor av cineastiska -homage-scener:

Influenserna är många. Beauty and the Beast, the Creature of the Black Lagoon, James Whale’s Frankenstein,Steven Spielbergs ET, Ron Howards Splash.
Här finns också en hyllnign till Hollywoods golden age med sång och dans, som ser ut som Mel Brooks’ Young Frankenstein, men är det meningen, eller något undermedvetet, eller helt enklet en olyckshändelse i arbetet? Förlagan är  roligare.

The Shape of Water tar sig själv på för stort allvar, samtidigt som intrigen vi förväntas tro på är skrattretande. En städerska har access till militärens största hemlighet, en vattenman (eller sjöman) och kan rädda honom genom att rulla ut honom med tvätten. Vad ska en massa tvätt att göra i en militärt hemlighets rum? Och varför skjutsar de inte havsmannen direkt till havet? Utan väntar på att det ska regna så att en kanal ska öppna ... och havmannen håller på att avlida i badkaret under tiden.
(Han ser lika lidande ut som ET när han blev helt vit).

Vilken annan film som helst som hade kommit med en sådan intrig hade blivit sågad direkt.

Men det här är ju del Toro och allt är så himla snyggt och .. ja, det slår blå vattenduster i ögonen på de flesta kritiker.

Man har fattat redan i början varför städerskan är stum och varför hon har ärr på halsen --- och mina tankar går till Djupgraven och uppföljarna Sjörök och Mareld av Viveca Sten och Camilla Sten.
Men de gjorde det där med havsfolket Så mycket Bättre, Så mycket mer skrämmande, och Så mycket mer logiskt.

Det här är inte speciellt logiskt. Men det är snygg yta. Och snygg musik, musik man vill bada i.

Så det är lätt att förstå att The Shape of Water fick 13 Oscarsnominerinagar (rekordmånga) och 4 vinster.Best Production Design, Best Original Score, Best Director, och Best Picture. Det var länge sedan någon regissör slängde ut så här mycket filmgodis till juryn. Klart att de svalde betet! Kroken var ju helt rätt agnad för fångst ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.