lördag 1 september 2018

FILM: Ready Player One - Kultbok blir kultfilm när Spielberg krossar allt motstånd.

Wade Watts i verkligheten. Livet i slummen är inte alls lika coolt som det i den virtuella världen OASIS.

Regi: Steven Spielberg
Titel: Ready Player One
Manus: Zak Penn och Ernest Cline,  baserad på romanen Ready Player One av Ernest Cline
Medverkande: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, T.J. Miller, Simon Pegg, Mark Rylance m.fl.
Land: USA 2018
Distribution: Warner Bros:
Aktuell: På DVD, BD och VOD.
Extramaterial: Game Changer Cracking the Code och Effects for a Brave New World, massor av bakom kulisserna och möte med författaren bakom boken och regissören Spielberg.


Så här cool kan berättelsen om Kalle och Chokladfabriken vara! Byt ut chokladfabriken mot en gigantisk spelvärld vid namn OASIS och guldbiljetten mot ett guldägg. Halliday, den mystiske skaparen av OASIS vill försäkra sig om att rätt person ärver hans kungadöme (och alla hans aktier, värda triljoner av dollar) och därför ... ska tre nycklar hittas och tre gåtor lösas och massor av spel spelas i själva spelet ... för att hitta den värdige arvtagaren! Skaparen av OASIS, finns själv med i spelet i form av avataren Anorak, som ser ut som Gandalf i Sagan om Ringen.


Och berättelsens Kalle heter i verkligheten Wade Watts och i spelet kallar han sig Parzifal --- och är så klart snyggare, modigare och starkare än i verkligheten.


Det är knappast någon överraskning att folk hellre vill vara i OASIS än i verkligheten, för i OASIS kan du vara vad du vill och var du vill ...

Men onda makter försöker ta över OASIS, berättelsens Darth Vader är ledare för korporationen IOI och de har massor med "sixers" - berättelsens stormtroopers - som spelar i spelet, allt för att IOI ska vinna.

För den som kontrollerar OASIS kontrollerar även människor --- och pengar --- i den verkliga världen, för det är ju OASIS som alla investerar i!

När det går för bra för Wade Watts - alias Parzifal - beslutar sig IOI för att döda avataren Parzifal i spelet ... och ännu mer effektivt: att mörda Wade Watts i verkligheten!

Wade behöver all hjälp han kan få, både i spelet och i det verkliga livet, och hans bästa vänner H, Daito och Sho ställer upp, liksom hans nya vän och kärleksintresse i filmen Artemis ...

Sixers jobbar för IOI - alla har sexsiffriga nummer, därav namnet.

Det finns så mycket som är fantastiskt bra med Ready Player One! När man ser Spielbergs kultmästerverk så finns det några saker som slår en direkt:

1) Filmen är mycket bättre än boken! (och DET är ovanligt! Filmer brukar bara bli en blek kopia, även de lyckade!)

2) Varför kan inte andra göra så bra matinéfilmer som Spielberg? Det ser ju så lätt ut när Spielberg gör det! Det här är det roligaste som hänt biovärlden sedan ... Indiana Jones och Tintin!

Det här överträffar Inception, Matrix, nästan alla superhjältefilmer och alla dystopi och sci-fi filmer! (Blade Runner eat your heart out!)

Det var länge sedan man hade så här roligt med biofilm!

3) Det här är en dystopi som undviker att gå i dystopifällan! Man är så trött på tonårstjejer som velar om de ska pussa en vill kille eller inte (och så ska de välja mellan två killar) och allt det slipper man här! Här är det action hela vägen! och så är man så trött på dåliga unga skådespelare som inte kan skådespela i de där dystopifilmerna ... det slipper man också här för man har skaffat bra ungar till de unga rollerna OCH det finns massor av bra vuxna roller, bäst är Mark Rylance och Simon Pegg! Vilken duo!
Mark Rylance i Ready Player One (2018).

4) Filmen kräver inga förkunskaper. Om du känner igen olika "påskägg" och nördsaker, okej, extra bonus, men du behöver inte kunna någonting för att ha kul med detta hejdundrande äventyr!

Visst är Parzifals bil snygg. Men du behöver inte veta att det är en de Loran från Back to the Future. Det påverkar inte handlingen och man håller inga utläggningar om alla coola grejor i filmen (vilket andra filmer som "lånar" brukar göra ...) för det hade dragit ner tempot och det är filmen för cool för!

Parzifal kör en cool bil!

5) Man har inte hängt upp sig på att saker "måste bli som i boken" --- det kan ju bli så mycket bättre!

Bästa exemplet: man fick inte rättigheterna till Blade Runner (man kan tycka att Blade Runner hade behövt all reklam de kan få speciellt med tanke på hur långtråkig den nya filmen var) så Spielberg & co valde att basera spelet i mitten av filmen på The Shining istället (som är gjord av Spielbergs vän Stanley Kubrik) och det blev ju Så Mycket Bättre" Det är en av de allra bästa delarna i hela filmen!

Aldrig hade jag kunnat tro att jag skulle sitta och gapkratta åt The Shining!

Av rollerna är det så många som är så bra i den här filmen. Tye Sheridan är den perfekta Kalle i den här Chokladfabriken, en vanlig nördig kille som man verkligen hejar på. Ben Mendelsohn är så bra som IOIs överhuvud och filmens antagonist i den verkliga världen och Hannah John-Kamen som IOIs hyrda torped i den verkliga världen. (Den finns andra torpeder i den virtuella världen!)
Simon Pegg, som spelar Curatorn och Ogden Morrow är så rolig, liksom
Mark Rylance som spelar Anorak och James Halliday, OASIS grundare. Deras gräl om att gå framåt eller bakåt och om Bill & Ted filmerna (skojiga 80-tals karaktärer) är så kul!

Wade Watts - Parzival - och hans kompisar Artemis, Sho och Daito i verkligheten.. 
Min favorit av "supporting cast" är Lena Waithe som spelar H (uttalas Aech). Wade (Parzifal) är van att se H som en tuff, biffig, vit kille --- i verkligheten heter H Helen Harris och är en afroamerikansk gay tjej! En så cool vändning! (Kanske spoilervarning, men Lena Waithe är listad som H i rollistan ...) det är i alla fall en överraskning för Wade.

Olivia Cooke som spelar Artemis i spelet visar sig i alla fall vara jättesnygg i verkligheten också. Och hon är med och leder "the restistance". Det hela blir lite Star Wars, fast bättre.

För det första förstår man att "stormtroopers" alltså alla sixers som jobbar för OASIS egentligen inte är onda eller otrevliga, de flesta som jobbar för OASIS verkar vara trevliga nördar som älskar spel och film och musik och 1980-tals nördiga grejor ... De jobbar där bara för att försörja sig. För det andra så ställer verkligen alla upp för att göra motstånd ... det är det som gör att Parzifal kan överleva både i OASIS och i den verkliga världen. (Det är tufft att ha hyrda mördare efter sig i två olika dimensioner!) Det är inte alls så futtigt som i Star Wars TLJ där prinsessan Leia gör ett utrop och ingen kommer. Här kommer ALLA i massor och det blir en grym final!

Artemis och Parzival har en dans-date i själva spelet.

Är det för moraliserande att det goda vinner över det onda? Nix. Bra sagor kräver det.
Wade delar med sig till sina spel-kompisar och till Ogden Morrow, som Halliday lurade på pengar, och på så sätt ser han till att rättvisa skipas.

Och så stängs OASIS två dagar i veckan för att folk måste göra något på riktigt ... Inte bara leva i en fantasivärld. Smart.

På så sätt är Ready Player One mycket mer aktuell och alert än den allmänna dystopisörjan som säljs idag, som inte har något med vår värld att göra alls. För spelmissbruk är en grej, man behöver inte vänta tills 2045 för att konstatera att folk spelar bort sina liv och sina pengar och sedan är allt slut ...
OASIS är en honungsfälla, speciellt för fattigt folk.

Ska man ta slutet bokstavligt? Klara sig utan spel, film, nördiga fantasyböcker och fantasivärldar två dagar i veckan?

Hmm ... Så bokstavligt behöver man ju inte tolka slutet!

Se även: The Post, Steven Speilbergs förra film --- som i princip har samma historia. Ett gäng rebeller med Meryl Streep och Tom Hanks i spetsen på The Washington Post går emot den stora, starka makten, verklighetens kontrollerande IOI, bara för att det känns rätt! Lika spännande, samma story, men levererat på ett helt annat sätt!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.