tisdag 11 september 2018

SCEN: Film är bäst på teater - Ghost, Broarna i Madison County, Så som i himmelen och The Sound of Music lockar teaterbesökare!

Så som i himmelen tar steget från succéfilm till succémusikal, med ny musik av Fredrik Kempe. Lika lätt som att cykla ...
"Film är bäst på bio."

Just nu kan teatrarna låna denna gamla slogan och säga: "Film är bäst på teater". För det är kända filmer som blivit teater och musikal som dominerar när höstens mest populära premiärer ska listas:


Först ut av premiärena är Broarna i Madison Country. Filmen kom 1995, i regi av Clint Eastwood, som också spelade den romantiska huvudrollen, mot Meryl Streep, som Oscarsnominerades ännu en gång för bästa kvinnliga huvudroll. Sedan kom Broadwaymusikalen och nu, den 12 september 2018, har musikalen Broarna i Madison Country Sverigepremiär på Maximteatern i Stockholm! Huvudrollerna spelas och sjungs av Daniel Sjöberg och Victora Tocca.


Så som i himmelen är en av de mest framgångsrika svenska biofilmerna någonsin. Filmpremiären var den 3 september 2004, Kay Pollak stod för regin och Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel syntes i huvudrollerna. Gabriellas sång, framförd av Helene Sjöholm blev en gigantisk hit.
Filmen nominerades till en Oscar. Nu, den 13 september 2018 har musikalen premiär på Oscarsteatern i Stockholm. Gabriellas sång finns givetvis kvar och framförs av den eminenta Malena Ernman. Ny musik har skrivits av Fredrik Kempe. Michael Nyqvists klassiska huvudroll spelas av det nya stjärnskottet Philip Jarmelid. I rollen som präst märks den rutinerade och skönsjungande musikalartisten Anders Ekborg.


"Ghost, will it win this lottery? Ghost, made me want to take up pottery ...!" Så löd Billy Chrystals inledningssång till Oscarsgalan det året då Ghost var nominerad - och vann! - i detta prislotteri.

Filmen Ghost hade premiär 1990. Regissör var Jerry Zucker. Huvudrollerna axlades av Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg och Tony Goldwyn och Rick Aviles. Ghost blev en enorm succe. Filmen blev en klassiker och spelade in över 500 miljoner dollar. I Oscarslotteriet vann Whoopi Goldberg för bästa kvinnliga biroll och Bruce Joel Rubin för bästa originalmanus. 2011 kom Broadwaymusikalen. Den har blivit en stor succé i bland annat Storbritannien och Australien, förutom USA. Den 14 september 2018 har musikalen Ghost premiär på svenska, för första gången, på Chinateatern. Peter Johansson, Gladys del Pilar och Bruno Mitzoganis m.fl. syns i huvudrollerna.


The Sound of Music var först en bästsäljande självbiografisk roman av Maria von Trapp, sedan en teaterpjäs, därefter blev det en musikal 1959 och en film 1965, med ny musik av Rogers & Hammerstein ...
The Sound of Music hade urpremiär på Broadway i New York den 16 november 1959 och den har sedan dess spelats överallt i världen - inklusive i Sverige - i många olika uppsättningar.

Filmen med Julie Andrews i huvudrollen är en Oscarsbelönad klassiker och en av filmhistoriens mest framgångsrika filmer och musikaler.

Den 21 september 2018 är det dags för nypremiär av The Sound of MusicIntiman i Stockholm. The hills are alive with the sound of music ... Och teatrarna lever upp med massor av filmklassiker i nya svenska teatermusikalversioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.