onsdag 20 augusti 2014

FILM: Labor Day - en het Hollywood melodram

Ett vackert par, efter en lång väntan.
Penelope väntar i tolv år på sin älskade Odysseus. Hon verkar inte ens lämna huset, hon bara sitter och väver. Skulle någon kvinna idag vara lika trogen? Vänta lika länge? Eller längre?

I Labor Day finns samma motiv: "star cro
ssed lovers" och en evighets lång väntan.

Men allt börjar med långhelgen Labour Day. Adele (Kate Winslet) ska ut och göra månadens storhandling tillsammans med sin son Henry. Annars brukar hon inte lämna huset. Hon är deprimerad, sedan hennes man lämnat henne för en annan kvinna, utan humörsvängningar (och utan passion, verkar det som).

Just denna dag är någon annan ute som inte brukar vara ute: fången Frank (Josh Brolin) som flytt från ett 18 år långt fängelsestraff. Blödande och skadad behöver han någonstans att ligga lågt innan han drar vidare. Han väljer att bo hon Adele och Henry. Det slår gnistor mellan Adele och Frank, skådespeleriet har en skyhög lägstanivå, och de två visar hur mycket man kan mjölka ur en traditionell Hollywood melodram. Frank är en mysgubbe som bakar och blir ställföreträdande far för Henry under denna Labor Day år 1987.

Men Frank blir till sist infångad och fängslad. Han säger att han hållit Adele och Henry som gisslan. Annars skulle Adele bli av med vårdnaden om Henry och till och med hamna i fängelse. Stockholmssyndrom är inget att leka med. Man får inte falla för "the bad guy".
I dagens tid har Henry vuxit upp, han är en framgångsrik bagare. På grund av bagerimyset på Labor Day 1987? Adele har väntat på Frank, att han ska komma ut. De ska leva livets sista år tillsammans och ha det lika mysigt som i en 1950-tals film av Douglas Sirk.

Hollywood- melodramen är en ovanlig genre idag, men den fungerar fortfarande med hjälp av fina skådespelare och vackert foto.

"The bad guy" i filmen är något oväntat Henrys pappa. Han kanske inte sitter av 18 år, men han borde göra det, för känslomässigt mord på sin fru. Han blev älskad, hon trodde på den stora kärleken, men han ville bara ha ett vanligt "ljummet" liv och stack helt kallt iväg. Passionsmord är allvarliga saker, när de utförs mot den som tror på den sanna kärleken. Det inser Henry. Han inser också att han sett den sanna kärleken igen, att Adele och Frank hör ihop. Han dömer aldrig. Alla har ju rätt till en andra chans till lyckan.

Regi: Jason Reitman

Titel: Labor Day
 
Medverkande: Kate Winslet,  Josh Brolin, Gattlin Griffith, Tobey Maguire, Tom Lipinski
m.fl

 

USA, 2013

FOX-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.