måndag 4 augusti 2014

New York Immigrant - Ännu en angelägen film om slaveriDen amerikanska drömmen
räcker inte till för alla ...


 

Det finns många filmer idag som handlar om slaveri --- New York Immigrant kan läggas till den listan. Filmen skulle lika gärna ha kunnat handla om invandring och utvandring idag, en "Lilja forever" story om unga tjejer som längtar efter ett nytt liv i ett nytt land och istället hamnar i ett nät av droger och prostitution.


Men New York Immigrant utspelar sig inte idag, den utspelar sig 1921 och ett romantiskt töcken lägger sig över ett tjusigt kostymdrama där Ewa (Marion Cotillard) hela tiden är lika snygg och lika frisk, hur många hemskheter hon än går igenom. Hennes mål är att rädda sin syster som har tuberkulos och som är kvar på Ellis Island.

Det ges ingen förklaring till varför tuberkulossjuka hålls kvar på Ellis Island och inte direkt skickas hem igen med vändande båt (som i The Winter’s Tale) men efter att ha sparat och knegat genom hela filmen lyckas Ewa få ihop tillräckligt mycket pengar för att lösa ut sin syster.

Största delen av filmen fokuserar på en kärlekstriangel, två kusiner blir båda förälskade i Ewa. Dels Bruno Weiss (Joaquin Phoenix) som leder Ewa in i livet med prostitution, dels Emil, som kallar sig för trollkonstnären Orlando (Jeremy Renner). Båda männen lovar Ewa guld och gröna skogar och tillräckligt med pengar för att lösa ut systern från Ellis Island --- men Ewa kan inte välja vad hon ska tro på och dramat får en dödlig utgång för en av männen.

 

Regi: James Gray

Manus: James Gray och Richard Menello

Titel: New York Immigrant

Originaltitel: The Immigrant

Medverkande: Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner m.fl.

USA, 2013

DVD, 2014, Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.