onsdag 13 augusti 2014

FILM: The Grand Budapest Hotel - en lyxig bakelse!


The Grand Budapest Hotel
ser ut som en stor tårta!
Wes Anderson är en av dagens absolut bästa filmskapare, en sann auteur, och man märker direkt att man ser en Wes Anderson film. Massor av färg, glädje, ögongodis, kända skådespelare i ovanliga roller och en feel-good känsla blandad med lite sorgkanter och lite eftertanke och lite filosoferande.

The Grand Budapest Hotell ser ut som en stor, lyxig tårta, täckt i karamellfärg och rosa marsipan och vit, spritsad sockerkristyr.

Hissarna har samma färg som hallonbakelser.

I rosa paket kommer utsökta bakverk från Mendels.

En författare berättar om hur han skrev denna berättelse. Tom  Wilkinsson levererar denna ramberättelse.
Nästa ramberättelse, levererad av Jude Law, handlar om när författarejaget kommer till The Grand Budapest Hotell för att vila upp sig (ungefär som huvudpersonen i romanen Bergtagen) och blir bekant med hotellets ägare, Zero.

Zero berättar hur han kommit över hotellet. Och det är en lång historia, i flera kapitel.

Gustave H. (Ralph Fiennes) är en omtalad concierge på ett välkänt hotell i Europa under mellankrigsåren. Zero Moustafa är hisspojken som blev Gustave Hs närmaste vän. Eftersom Gustave inte ägde någonting testamenterade han allt  till Zero i utbyte mot Zeros tjänster ... som tavelsstöld, sälja stöldgods, få ut honom ur fängelset ...

Deras fantastiska äventyr innehåller ett återbringande av en ovärderlig renässansmålning, en otäck familjefejd över en enorm förmögenhet samt en ljuvligt sockersöt kärlekshistoria. Samtidigt genomgår hela den europeiska kontinenten en dramatisk förändring och så även The Grand Budapest Hotel.

Det här är en underbar skröna, det börjar som Tomas Manns Bergtagen och blir snart en Agatha Christie komplett med försvunnet  testamente och giftmord (stryknin).

Mellan varven får man en parodi på en "heist"-movie och en prison-break film.

Hela tiden är Ralph Fiennes lika rolig som Gustave H, men bäst är Saoirse Ronan som den lilla bagerskan Agatha (ja, hon delar sitt förhamn med deckardrottningen Christie) - hon är en härlig hjältinna!

Hela filmen är lika söt, fluffig och sirlig som hennes utsökta bakverk.

Man vill genast ha flera bitar.

Missa inte denna film!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.