fredag 1 augusti 2014

Vampire Academy av Richelle Mead

Best friends forever” - Vänskap varar länge i vampyrernas värld

Intriger, kärlek och död bland vampyrer på high schoolIntriger, kärlek och död bland vampyrer på high schoolRichelle Mead
Vampire Academy
Bonnier Carlsen
Vampire Academy av Richelle Mead är den fjärde bästsäljande barn- och ungdomsbok serien i USA, efter den brittiska Harry Potter serien och de amerikanska Twilight och Dagbok för alla mina fans serierna.
Konsten att pricka in trenderna rätt
Vampire Academy har hyllats av både läsare och kritiker. Man skulle kunna säga att serie nummer fyra på bästsäljarlistan är som en lyckad kombination av de tre första serierna, det vill säga Vampire Academy är ett “hattrick” av det mesta som är trendigt just nu.
1) Harry Potter - magi och internatskolemiljö och deckarintriger - vem är ute efter huvudpersonerna och varför?
2) Twilight - vampyrer, vampyrer, vampyrer.
3) Dagbok för alla mina fans - hur himla svårt det är att överleva det amerikanska skolsystemet - och då är prov och läxor inte den största utmaningen, utan den ständigt pågående popularitetstävlingen. Att mobba eller att bli mobbad, är detta det enda valet?
Tre olika sorters vampyrer
Det finns tre sorters vampyrer i den värld som beskrivs i Vampire Academy. När det är dags för bus smiter man inte ut vid midnatt, som i klassiska internatskoleböcker, utan mitt på dagen. Vampyrskolan, som titeln Vampire Academy syftar på, heter egentligen St Vladimirs Academy och är vampyrvärldens svar på Hogwarts, fast i en mer internationell tappning. Alltså en internatskola för vampyrer från hela världen, där de högt stående, vackra, smala och fredliga Moroi vampyrerna lär sig magi. Det finns fyra element --- jord, luft, eld och vatten och alla har ett element som de behärskar till fullo.
Ett femte element
Men detta är inte fallet för Lissa Dragomir, en av de två huvudpersonerna, hon behärskar visserligen alla fyra elementen, men hennes eget speciella element är ”spirit” (ande) och precis som St Vladimir själv, som grundade skolan, så kan hon hindra döende från att dö. Hon kan också ta tillbaka någon som precis gått över till den andra sidan och göra denna levande igen.
Den andra huvudpersonen är Lissas bästa vän, Rose Hathaway, en dhampir, som utbildar sig till “guardian“, för att fungera som livvakt till en Moroi --- och hennes dröm är att bli Lissas livvakt. Rose är berättarrösten, allt sker ur hennes synvinkel, och för henne är det naturligt att dhampirer alltid kommer i andra hand --- deras jobb är att offra sig för Moroi, för utan dem skulle båda släktena dö ut. Dhampirer klarar sig inte utan Moroi, de lever i ett slags symbios, men dhampirernas jobb är trots allt att rädda sina Moroi till varje pris. Lissa är den av de två huvudpersonerna som ifrågasätter varför det måste vara på det sättet. Hon är inte bekväm med att vara Moroi och dessutom prinsessa och arvtagare till vampyrtronen - hon vill mycket hellre vara “en vanlig tonåring” och hon gillar inte tanken på att andra har som jobb att offra sig för hennes skull.
De onda vampyrerna
Slutligen finns det onda vampyrer, Strigoi, men de går inte på St Vladimirs. Deras hobby är att döda. De onda Strigoi är vad Rose utbildas att skydda de goda Moroi ifrån.
Som Rose själv uttrycker det --- hennes jobb är att skydda vampyrer och att döda vampyrer, men vem har påstått att high school är enkelt?
Men … som i de flesta amerikanska skolhistorier fokuserar man mycket lite på de stora, verkliga hoten, och mer på småsaker inom skolan.
Rose och Lissa -bästa vännerRose och Lissa -bästa vännerMobbing och utfrysning
Lissa utsätts för grym mobbing på skolan, Rose vill slå ner alla som säger något elakt, men Lissa kommer på något smartare --- hon använder en av sina specialförmågor, “compulsion”, ett slags masshypnos, för att själv bli mest populär i skolan. På så sätt kommer de som leder mobbingen att långsamt själva bli de som är utfrysta - för de ska uteslutas från masshypnosen.
Planen är bra, felet är att Lissa och Rose förlorar fokus på de verkliga hoten, för det finns de som vill döda Lissa och de som vill tillfångata henne och använda hennes andekraft för att bota de döende (och kanske uppväcka de döda?), och mitt ibland all high school rivalitet glöms de stora hoten bort.
Fokus på vänskapen
Det intressanta med Vampire Academy, jämfört med andra framgångsrika vampyrserier som till exempel Twilight och True Blood, är att här står fokus på vänskapen mellan de två tjejerna: Lissa och Rose. Bandet är mellan dessa två. I Twilight serien kan Bella bara tänka på vampyren Edward, och i True Blood serien tillbringar Sookie Stackhouse sin tid med att tänka på vampyren Bill - när hon inte tänker på vampyren Eric… I Vampire Academy tänker Rose mest av allt på sin bästa vän, vampyren Lissa. Hon kan till och med läsa hennes tankar, efter att Lissa en gång räddat hennes liv. Bandet nummer ett finns hela tiden mellan de två tjejerna, även om Lissa är populär och har olika pojkvänner, även om Rose har en trevlig, Ron-Weasley-liknande, rödhårig dhampirkompis vid namn Mason (som gärna vill bli hennes pojkvän) och en svaghet för en snygg, rysk dhampirinstruktör vid namn Dimitri.
Ett speciellt band
Enligt den bästsäljande barn- och ungdomsboksförfattaren i Storbritannien, Jacqueline Wilson, är det viktigaste bandet för barn och unga den bästa vännen, och att missta sin bästa vän kan vara otroligt traumatiskt --- föräldrar syskon, husdjur, pojkvän/flickvän, ingenting kan fylla tomrummet efter “bästisen” --- något som de flesta vuxna inte förstår. Vuxna har vänner, men inte så nära vänner som den nästan symbiotiska sammankoppling som barn och unga kan ha. Känslan att det inte går att leva utan varandra. Den känslan fångar Richelle Mead perfekt --- för Lissa och Rose är det otänkbart att leva utan varandra. De är länkade. Precis som St Vladimir och hans älskade Anna.
En internationell skola
Vampire Academy är till skillnad från Hogwarts en internationell skola, vilket återspeglas även i filmen Vampire Academy. Dimitri spelas av en rysk skådespelare, Christian Ozera av en engelsk, Rose Hathaway av en amerikansk, Lissa Dragomir av en australiensisk osv. Men filmen är gjord i England, nya, magiska lärosalar är uppbyggda och istället för en uggla som flyger över Hogwarts mot kameran, får man här se en korp som Lissa har återupplivat. Rose finns kvar som berättarröst, precis som i böckerna, och man får uppleva hennes djupa band till Lissa genom ett slags “Lissa vision”. Och fast det handlar om magi-elever som är vampyrer och måste överleva alla möjliga dödliga hot, är det viktigaste av allt att vara trogen sin bästa vän --- “Best friends forever” gäller även i vampyrskolan. Fast där varar “forever” en väldigt, väldigt lång tid.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.