torsdag 7 augusti 2014

FILM: The Zero Theorem
En annorlunda Waltz i huvudrollen!

Ett datorgeni försöker finna meningen med den mänskliga existensen, men blir ständigt avbruten av Management. Den här gången skickar man ut en tonåring och en vacker ung kvinna för att distrahera honom ...

Terry Gilliam blev först känd som amerikanen i Monthy Python gruppen. Hans filmer är alltid väldigt speciella! Lekfulla, som om de vore gjorda av ett stort barn, som fortfarande leker med saker som fortfarande förundras.

Christoph Waltz är lysande som geniet. Skallig och med avrakade ögonbryn har han diametralt brutit med alla andra roller han någonsin gjort. Agera utan ögonbryn, någon? Ingnen möjlighet att slita sitt hår?

Mélanie Thierry gör en femme fatale, ett slags mix mellan Marilyn Monroe och Judi Holliday. fast hon är fransyska. Hon lyckas pendla mellan att se väldigt artificiell ut och vara väldigt verklig.

En av de vackraste scenerna är när Waltz leker med en badboll och sedan med solen, som en stor badboll, och själv orsakar solnedgången.

I en virtuell värld är allt möjligt!

Waltz karaktär ska föreställa less på livet, han tror inte på meningen med livet  ---d et är detta han ska bevisa, att det inte finns någon mening --- men han lyckas inte! Dessutom: han väntar hela  tiden på ett telefonsamtal. Väntan ger mening. Ungefär som i det klassiska dramat av Samuel Beckett, I väntan på Godot. Väntan i sig ger mening.

Eller som Karin Boye skrev: Visst finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som gör mödan värd.

Filmen spelades förresten in i Budapest, på ett år, vilket är ovanligt snabba ryck för Terry Gilliam. Men när allt stämmer behöver man inte dra ut på tiden!Regi: Terry Gilliam
Titel: The Zero Theorem
Medverkande: Christoph Waltz, Mélanie Thierry, David Thewlis, Lucas Hedges
Matt Damon, Ben Whishaw, Tilda Swinton
USA, 2013
Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.