torsdag 14 augusti 2014

FILM: Captain America: The Winter SoldierThe Return of the First Avenger

The First Avenger och The Winter Soldier


Why someone weak? Because a weak man knows the value of strength, the value of power...
--- Abraham Erskine, Captain America

Förhistoria: i Captain America: The First Avenger introduceras Captain America som hjälten som leder kampen för frihet under andra världskriget, med Chris Evans i huvudrollen som det perfekta vapnet mot ondskan. När en fruktansvärd kraft hotar hela jordklotet startar världens främste soldat krig mot den fruktade organisationen HYDRA, som leds av den ondsinte Red Skull (Hugo Weaving, känd från The Matrix). 

I slutet av The First Avenger blir Captain America nedfrusen och han tinas upp  först i vår tid. Kampen mot ondskan är densamma i del två, Captain America: The  Winter Soldier. Eller är den?


Cap tycker att allt har blivit  så mycket mer kompicerat. Och så har han listor på allt man måsrte kolla in. Berlin muren (upp-och-ner) Star Wars och Star Trek, Michael Jackson, Roberto Benini, Tim-tams (chokladkex i Australien) ... Varje land har sin lista med, med vad de tycker att Captain ska kolla in nu när han är upptinad. För Captain America ska ju vara hela världens hjälte. Inte bara Amerikas.

Tillsammans med Black Widdow försöker Cap räkna ut vem i hela världen man kan lita på. Det blir inte lättare av att HYDRA muterat in sig i SHIELD, och att HYDRA gjort en genmanipulerad elitmördare av hans forne vän Bucky.

Bucky minns inte vem han själv är. Eller vem hans bäste vän är.

Captain America: The Winter Soldier bjuder på spektakulär action men också på ett politiskt budskap. Det är inte bara det onda HYDRA som måste förstöras utan det "goda" SHIELD eftersom de använder samma metoder och båda jobbar de med hemligheter och lögner.

Lösningen är att "allt ska vara offentligt" i ett budskap som skulle kunnat vara en reklamtrailer för Wikileaks.

Filmen har ett politiskt budskap som får tankarna att gå till 1970-talets thrillers, ofta  med Robert Redford i huvudrollen som hjälte ... och han är med även här. Fast som skurk. En kul liten detalj i en välgjord actionfilm med både hjärta och hjärna!

Regi: Anthony Russo / Joe Russo
Titel: Captain America: The Winter Soldier
Medverkande: Chris Evans, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Mackie
Cobie Smulders m.fl.
USA, 2014
Walt Disney Studios Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.