onsdag 6 augusti 2014

FILM: In a World

En film av och med Lake Bell!

En Pygmalion historia med lyckat slut


 

 

 

Professor Henry Higgins i George Bernard Shaws Pygmalion hävdar att det är Eliza Doolittles röst som håller henne kvar i rännstenen som blomsterflicka. Om hon skulle prata ordentligt skulle världen ligga för hennes fötter. Folk skulle behandla henne med respekt och hon skulle inte behöva vara nöjd med småsmulor.

In a World, skriven av Lake Bell, regisserad av Lake Bell och med Lake Bell i huvudrollen kan ses som en modern Pygmalion. Lake Bell spelar Carol Solomon, en vocal coach som har som jobb att få folk att låta som folk. Hennes mission i livet är att kvinnor inte ska låta som små dockor. Den pipiga "sexy baby" rösten ger dig kanske en kille --- men ger den dig ett jobb?

På sin "vocal make over" får hon ta emot välutbildade tjejer som sökt jobb i tio månader --- men som inte fått något napp. Den pipiga rösten inbringar inte förtroende när du säger att du kan allt om patenträtt.

Precis som Professor Higgins sa: det är rösten som håller dig kvar i underläge. Carol menar att det är rösten, att man inte använder den för att bli hörd, som gör att kvinnor inte tas seriöst.

Carol är också expert på accenter och jobbar med stjärnor som Eva Longloria, när hon ska öva in en cockney accent.

Men Carol har sin dröm --- att göra voice overs för trailers. Det brukar vara män som gör voice overs. Stora, pampiga episka voice overs som börjar med de episka orden: in a world …

 

Nu råkar det vara så att nummer ett på voice over listan har gått ur tiden. Don LaFontaine.

Han som i stort sett hade patent på orden In a world

Ska branschen hitta en ny nummer ett och vem ska det bli? Vem kommer att vara den förste som får säga de bevingade orden In a world ... i början av en trailer? Det verkar stå mellan Gustav Warner och Carols egen far Sam Sotto.

Men så struntar Gustav Warner att komma till ett jobb. Det är ju bara en trailer för en barnfilm. Carol spelar in rösten för trailern och plötsligt har hon en trailer till och en till och en till … och så ska hon bli rösten för den nya The Amazon Games (en parodi på The Hunger Games) med Cameron Diaz i huvudrollen. En stor grej? Amazon-serien är de mest bäst-säljande böckerna som finns. Men det stora är detta: trailern börjar med de bevingade orden: In a world …

 

Gustav Warner och
Sam Sotto och Carol Solomon gör alla kassetter med provinspelningar för att få jobbet.

Sotto vet att han är bäst. Han är en legend inom industrin. Men det handlar inte bara om att vara bäst. Det handlar om att vara vad industrin vill ha och The Amazon Games behöver en kvinnlig röst. In a world … börjar trailern och den slutar med It’s a broad new world.

Det är en ny värld där kvinnliga voice-overs har en plats, men framför allt där kvinnliga röster har en plats och där kvinnor vågar använda sina röster.

In a world … är något så ovanligt som en film som är skriven, regisserad och producerad av en kvinna … och med en kvinna i huvudrollen. En auteur-grej som inte hör till det vanliga i filmvärlden. Fokus ligger heller inte på en romantisk intrig, utan på att vinna ett spel. Spelet om The Amazon Games. Men spelet slutar inte där, för varje dag får man kämpa för att göra sin röst hörd. Speciellt om man är en kvinna. It’s a broad new world.

 

Manus och regi: Lake Bell

Titel: In a World

Medverkande: Lake Bell, Demetri Martin, Fred Melamed, Rob Corddry, Michaela Watkins, Ken Marino, Talulah Riley, Eva Longoria, Geena Davis, Cameron Diaz m.fl.

USA, 2013

Universal Sony Pictures Home Entertainment

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.