torsdag 7 augusti 2014

FILM: 300 - Rise of an Empire

Dataanimerat blod, dataanimerat hav ...

Uppföljaren till filmen 300 (från 2006) gör ingen besviken, när det gäller grafiskt våld. Grafiskt i ordets ursprungliga bemärkelse för filmen är baserad på Xerxes, "a graphic novel". Alltså en serieroman. Fast serier låter så barnsligt och det här är definitivt barnförbjudet.

Det pratas en hel del om demokrati. Ett svar på kritiken mot den första filmens flirt med fascistisk mytologi och estetik?! Men demokrati betyder inte alltid demokrati, inte ens svensk demokrati.

Frank Millers tecknade serievärld sig lik i ett datoranimerat fantasy-Grekland där alla gör flera gympass om dagen --- och där datorerna lagt på extra "six-packs" och även allt blod och allt vatten, så varenda droppe vätska ska flyga maximalt snyggt.


Den nye huvudpersonen är en singelkille som inte alls är så intressant som Gerald Butlers store ledare med fru och barn på hemmaplan som vi mötte i 300.
300 Rise of an Empire bjuder istället på en ganska blank och motvillig hjälte som ständigt har turen på sin sida.

Atenaren Themistokles (Sullivan Stapleton) är en känd härförare i grekernas segerrika sjöslag mot perserna vid Salamis strax efter nederlaget vid Thermopyle. Motståndaren är egentligen "the God King" Xerxes, men det är drottning Artemesia I av Karien (Ewa Green) som står för det största och mest minnesvärda motståndet. I verkligheten anförde Artemisia en mindre styrka i persernas flotta. här är hon uppgraderad till att bli kvinnan bakom perserkungen Xerxes I:s (Rodrigo Santoro) framgångar.
Queen Gorgo och Themistokles pratar om demokrati.

Men Artemisia är inte den enda snyggingen i filmen --- hon får hårt motstånd av Queen Gorgo, som gör en efterlängtad comeback och tar revanch för vad Xerxes gjorde Sparta i 300. Både Ewa Green och Lena Heedey gör minnesvärda starka kvinnor, där "stoisk" bara är förnamnet. Det är dessa två man minns, inte den ganska anonyme Themistokles.

Gillade man 300, kommer man att älska 300 Rise of an Empire. Den här filmen har extra mycket allt, och till och med till sjöss!


Regi: Noam Murro
Titel: 300 Rise of an Empire
Medverkande: Ewa Green, Lena Heedey, Sullivan Stapleton m.fl.
USA, 2013
Warner Bros.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.