måndag 4 augusti 2014

Out of the Furnace - Ingen aska utan eldIngen aska utan eld.Out of the furnace --- into the fire.Så lyder den engelska versionen av sägessättet Ur askan i elden.

Men vad som är aska och vad som är eld i filmen Out of the Furnace får betraktaren själv avgöra.

Out of the Furnace är på ytan en "bromance" i ordets rätta bemärkelse --- broderskärleken går över allt, genomsyrar allt och kräver blodshämnd.

 

Russel Baze (Christian Bale) har alltid varit den äldre, skötsamme brodern som tagit hand om resten av familjen.
Han har ett stadigt jobb på stålverket, en stadig flickvän, han tar hand om sin sjuke gamle far och han försöker hålla lillebror i schack när han är hemma från Irak --- och när det inte lyckas jobbar han dubbla skift på stålverket för att betala broderns spelskulder. Rodney Baze (Casey Afflek) är den vilde, oansvarige lillebrodern som överlevt fyra vändor i Irak. Men han överlever inte sina spelskulder och de olagliga boxningsmatcher han dras in i. Rodney lägger sig inte alltid när han ska. Folk förlorar pengar. Folk som blir förbannade. Efter en arrangerad läggmatch uppe i Ramapo Mountains försvinner Rodney spårlöst.

Russel svär att hämnas sin lillebror.

Under ytan på Out of the Furnace finns en helt annan historia --- en berättelse om ett ruralt Amerika där det inte längre finns några jobb och ingen framtid. Åkrarna försörjer inte längre befolkningen. Industrin kom och gick och stålverket som finns kvar ska läggas ner för att det är billigare att göra stål i Kina och sedan importera till USA. Vad som finns kvar för unga killar är att välja att exportera sig själva som soldater -- liksom Rodney --- eller att syltas in i olagliga affärer. Ramapo Mountains, en del av Appalachian Mountains, är som "the Wild West" där ingen lag och ordning finns, ett laglöst reservat. Russel inser att ingen kommer att hitta hans bror eller hämnas honom … om han inte gör det själv.

Jaktscenerna går igen i boxningsscenerna. Musiken genom hela filmen är bedövande vacker, allt utgår ifrån temat i sången vid faderns död, och musiken speglar sedan huvudpersonens känslor. Russel Baze är inte någon vältalig kille, en arbetargrabb som inte gått ut high school och alltid jobbat på stålverket, precis som sin pappa, men musiken talar för honom.

Tematiskt, både i foto och musik, påminner Out of the Furnace dels om Crazy Heart (samma regissör, Scott Cooper) och dels om Winter’s Bone (samma kompositör, Dickon Hinchliffe) --- tillsammans bildar filmerna en triptyk över ett Amerika dit det amerikanska drömmen aldrig nått. Ingen aska, ingen eld.

 

Regi: Scott Cooper

Titel: Out of the Furnace

Medverkande: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Willem Dafoe m.fl.

USA, 2013

Noble Entertainment

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.