onsdag 6 augusti 2014

FILM: Beyond Beyond

Resan till Fjäderkungens rike


Beyond Beyond med kaniner.

--- den första svenska

stereoskopiska 3D filmen


 

Resan till Fjäderkungens rike tävlade under Berlins filmfestival i barnsektionen Berlinale Generation Kplus. Resan till Fjäderkungens rike är den allra första stereoskopiska 3D-film som producerats i Sverige. Regissören Esben Toft Jacobsen debuterade med den hyllade animerade filmen The Great Bear.

Kaninen Johan bor på ett skepp tillsammans med sin pappa. Efter att Johans mamma hostat ett par gånger och sedan dött mitt i natten och blivit tagen av Fjäderkungen till Fjäderkungens rike, vill Johan också komma dit och träffa henne. (Lite taskigt kan man tycka att folk som hostar måste åka till ett ställe fullt med fjädrar, hostar de och nyser de inte ännu mera då?) Men Fjäderkungen tål inte vatten och Johans pappa tror att de är säkra så längre de inte går i land.

När Johans pappa en dag åker iväg för att handla muttrar blir Johan själv kvar på det stora skeppet. Johan får en nödsignal från Bill som är förföljd av Fjäderkungen. Bill är arkitekten i Fjäderkungens rike och han smet därifrån. Han tycker att Fjäderkungens rike är ett hemskt ställe, fullt av regler. Johan hittar Bill, får hans bricka till Fjäderkungens rike och stannar kvar på skeppet när det går under i en storm för att komma till Fjäderkungens rike. Allt enligt Bills instruktioner. Rent logiskt förstår man ju att Fjäderkungens rike är för de som är döda och stannar man kvar på ett sjunkande skepp så dör man. Men det är inte logiskt att Fjäderkungen inte tål vatten för han måste ju kunna hämta döda i vattnet också. Drunkningsdöden är ju inte helt ovanlig.

Planen att komma till Fjäderkungens rike rangerar i alla fall, där är det fullt av kaniner i en stad som Bill byggd, staden ser ut som något från japansk manga, typ Howl’s Moving Castle. Påbyggnad på påbyggnad på påbyggnad. Johans mamma bor däremot på landet och där ser det mer ut som hos Min granne Totoro. Man kan odla sina egna blommor och morrötter och äpplen.

Men Fjäderkungens rike blir förstört när Bill kommer dit och börjar bryta mot alla reglerna, han tar dit levande kaniner: musiker, cirkusartister, konditorer, allt för att få det mysigt och trevligt. Inklusive Johans pappa.

Det straffar sig för Bill och de andra blir förföljd av en arg jättebläckfisk som heter Mora. Det är hennes fjäll som är brickorna in och ut i Fjäderkungens rike. Fjäderkungen själv dör för han ramlar i vattnet.

Johan lyckas rädda Fjäderkundens rike genom att blåsa upp en fjäderprins till en ny fjäderkung och så är ordningen återställd och Bill får bygga en utgång till alla kaniner som inte är döda än.

Johan och hans pappa åker hem igen.

Det finns flera saker som inte är logiska med Resan till Fjäderkungens rike. Det första man tänker på är varför Johans pappa inte berättar att mamman är död och varför de gör till sjöss istället, som ett slags förträngning, och lever nästan utan morrötter, för att Johan ska vara säker. Varför ska Fjäderkungen inte tåla vatten, med tanke på hur många som dör till sjöss??? Och eftersom Johan drunknat för att komma till Fjäderkungens rike borde han vara fast där, liksom mamman, eftersom han dött för att komma dit. Och varför ska alla ha fiskfjäll från en bläckfisk som entrébiljett, för bläckfiskar har inte fiskfjäll, de är blötdjur?! Men det konstigaste är att det ska straffa sig att inte följa alla regler. Fjäderkungens rike är ett skittråkigt ställe innan Bill livar upp det, ändå är han "the bad guy" som måste ändra på sig och göra bot och bättring. Att smöra för Fjäderkungen och den arga jättebläckfisken Mora (motsvarigheten till gud och ödet i filmen) verkar både ologiskt och skittråkigt. Saker ska bara vara på ett visst sätt för att de alltid har varit så och man ska blint tro och aldrig ifrågasätta. Ett konservativt budskap som är ganska unket i vilken film som helst och speciellt i en barnfilm. Himmelriket är som Lego --- ibland måste man rasera saker för att bygga upp igen. Man kan inte bara blint tro på överheten att det är bäst som det alltid varit. I såna fall skulle man aldrig bygga något själv.

 

Regi: Esben Toft Jacobsen

Titel: Resan till Fjäderkungens rike

Originaltitel: Beyond Beyond

Svenska röster: Tuva Novotny, Lennart Jähkel, Leif Andrée, Edvin Rydin m.fl.

DVD, 2014

Noble Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.