onsdag 13 augusti 2014

FILM: Noah - flera kalkoner ombord

Flera kalkoner ombord med  skäggig religiös fanatiker

Skäggig patriark har alltid rätt ...

Noah är en något anakronistisk film. Det ska stridas mellan Cain och Seths avkommor och Cains efterföljande har kanoner och svärd och skjutvapen. I spetsen för Cains folk står Tubal-Cain. I spetsen för Seths folk står Noah. Noah har stenjättar till sin hjälp, de ser ut som en blandning av Transformers och de där stenstoderna som är med i I; Frankenstein och ska skydda mänskligheten --- och även här kallas stenbumbligarna för väktare och "beamas" upp till Gud i rymden när de dör. Klart plagiat ...

En annan anakronism är att Noah är militant vegan. I en scen dödar han tre människor som dödat ett djur, en ful CGI-sak som ser ut som en blanding av hyena och bältdjur, och sedan bränner han upp djuret till Guds ära.

Vegetarianism av etiska själ har inte funnits förrän i våra dagar. Det enda skälet  till att överleva på vegetarisk kost förr i tiden var att man var  fattig och att det inte fanns något kött eller någon  fisk att få. (Kolla in Dick Harrison, Jourhavande Historiker!)

Noah skäller också ut mittensonen, Ham, för att han plockar en blomma. Man ska inte döda blommor. Det gillar inte Gud.

Men vad äter familjen egentligen? De äter inte under hela filmen och ser ändå grymt välgödda och vältränade ut, när de går genom sönderbrända landskap där det inte finns någon säd, några bär eller några grönsaker.

Och var kommer deras kläder ifrån? Är skinnklädseln och skorna från självdöda djur? Som man heller aldrig ser?

I originalhistorien, omsjungen av Bellman, så erbjuder Noah alla människor en plats på sin ark. Men människorna skrattar åt domedagsprofeten, så han får bara med sig sina egna barn med fruar och blivande barnbarn, och sin brors familj och hans barn och barnbarn. Och så tar han med sig djuren och djurmat.

Här sövs alla djuren ner, vilket är långtråkigt. Och djuren behöver inte heller äta eller dricka på hela  tiden. Noah tycks fixa krypto sleap, precis som i rymdresan i Prometeus. Och Noahs plan är att utrota mänskligheten för han VET att det är vad Gud vill, det har Gud sagt till honom.

När en av sönerna får tvillingar, ett par flickor, med sin fru ska Noah knivmörda de båda bebisarna för de är flickor.

Grymt obehagligt och man tänker direkt på alla fanatiskt religiösa skäggiga gubbar som mördar flickebarn  runtomi världen, bara för att de är flickor och syndiga och det är vad Gud vill.

Men de får i alla fall ingen egen katastroffilm till sin ära.

Om man inte tyckt att religiösa människor är vansinniga innan man sett Noah så tycker man det efteråt. Ateister får  gott om vatten på sin kvarn. ;D


Gud talar till Noah genom drömmar, tror Noah, men det är Noah som har ensam, patriarkal tolkningsrätt på sina egna drömmar som Guds Heliga Ord.

Noah ser också till att Hams flickvän dör, ännu en  syndig tjej straffad, för det vill Gud och Ham börjar hata sin far. (Filmpubliken har börjat hata Noah långt innan dess, någon som tar sig själv på så stort gudomligt allvar förtjänar inte bättre.)

Noah säger hela tiden att han gör det enda rätta, det som Gud vill ... men det kan ju faktiskt också vara så att Noah är en mycket sjuk människa som inte så lite påminner om Curtis LaForche i Take Shelter (längre fram angriper han sin egen familj som Jack Torrance, eller Jack Nicholson i The Shining).

Varför gillade Bellman Gubben Noak? Jo, för det första han gjorde när han gick i land var att plantera vin. I slutet av filmen är förresten Noah ofta stupfull.

Det  där med vinet är i alla fall "historiskt korrekt" enligt originalhistorien.

Skål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.