lördag 16 augusti 2014

Speglarnas hemlighet: Flickan vid glastornet, Resan till tidens slut, Eunomia


 

Trilogin avslutas i landet Eunomia

Att växa upp kan bli ett stort äventyrAtt växa upp kan bli ett stort äventyrErika Vallin
Speglarnas hemlighet: Flickan vid glastornet, Resan till tidens slut, EunomiaB. Wahlströms
Speglarnas hemlighet är en trilogi som är rekommenderad för åldern 9-12, men som säkert kommer att få fantasy-fans i många åldersgrupper att jubla.
Flickan vid glastornet erbjuder en spännande värld att försvinna in i. Tankarna går till storheter som Lewis Caroll (Alice i Spegellandet), J.K Rowling och Philip Pullman, men samtidigt gör denna svenska författare sin egen grej i en verkligt vardaglig fantasyvärld. Ungefär som i Astrid Lingrens Mio min Mio och i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Alltså "diskbänksfantasy" av hög karat! Fast här är det inte så mycket "diskbänk", man bjuder ofta på betydligt lyxigare miljöer än så i vår värld.
Försvunna föräldrar och ny skola
Fantasyn är grundat i den verkliga världen i Stockholm, där Asrin bor med sin farmor efter att hennes föräldrar dött. Eller försvunnit. Deras kroppar fanns aldrig.
Att hamna i en ny skola (som i Twilight) och att gå med i en matteklubb, som visar sig vara något annat blir början på en massa spännande händelser som skakar Asrin i det innersta.
Vad är verkligt? Vad är fantasti? Är vår värld verkligen den enda, och om inte, hur tar man sig då mellan de olika världarna?
Huvudpersonen Asrin läser Alice i Spegellandet, skriven av matematikern Lewis Caroll, lyssnar på legender, lär sig om universum, klär ut sig till Hermione Granger från Harry Potter böckerna när det är Halloweenkalas ... Hennes båda bästa vänner klär ut sig till Ron och Harry.
En potteresk hjälte-trio
Liksom i Harry Potter böckerna flankeras hjälten av en kille och en tjej, kompisar som är smarta och pålitliga, sådana som vem som helst skulle vilja ha. Skillnaden är bara att här är hjälten en hjältinna.
Den delen som handlar om Svarta Madam får tankarna att gå till The Woman in Black, skräckroman av Susan Hill. En bra referens att ha med. Damen i spegeln är liksom kvinnan i svart ute efter barn. Barn som försvinner ... Har det något med Svarta Madam att göra?
Och så till sist finn här en konspirationsteori och ett hemligt sällskap värdigt Da Vinci koden för yngre läsare.
Flickan vid Glastornet erbjuder en jakt på liv och död, som pågår till den absolut sista sidan - och hela vägen till universums slut.

Ett annorlunda sommarlov - Resan till tidens slut
I Erika Vallins uppföljare befinner vi oss plötsligt långt från alla mysterierna på Djurgården (och övriga Stockholm) och det hemliga mattesällskapet i förra boken. Det är sommarlov och Asrin och hennes två bästa vänner Lima och Max är på väg till Cornwall för att hälsa på Limas mormor och morfar. Där träffar de på Spindelkvinnan, en excentrisk konstnär, känd för spindeln utanför Bilbao museet (därför hennes smeknamn) som visar sig vara en av väktarna till den hemliga magiska spegelvärden som Asrin snuddade vid redan i förra boken.
Jakten på vidare nycklar och ledtrådar och de andra två väktarna tar barnen till London och sedan till Paris.
Da Vinci koden för barn
Det är lite som Dan Browns Da Vinci koden för barn: konstverken, böckerna och de historiska kulturkändisarna är alla verkliga, men allt runtomkring är påhittat. Spåren leder dem till Marie Antoinette …
Erika Vallin skildrar vänskapen och slitningarna mellan de tre huvudpersonerna på ett övertygande sätt, och miljöskildringarna är både vackra och intressanta.
Huvudpersonerna ironiserar själva över att de är som huvudpersonerna i Harry Potter serien. I sådana fall är Asrin Harry, som har hela världens öde på sina unga axlar, Lima är Hermione - otroligt smart och älskar bibliotek - och Max är Ron. En oftast glad och godmodig sidekick som alltid tänker på mat, även när alla andra är för nervösa och spända för att kunna äta.
Trion utökas med nya hjältinnor
I den här boken utökas trion med två nya tjejer: en ilsken, svartklädd engelsk tonåring, Rhoda, som helst håller sig för sig själv och kan göra sig osynlig när det behövs, Londons svar på Lisbeth Salander, och Fiona, Max nya bästa vän, som också är från Stockholm.
I äventyrs- och fantasy berättelser hör det till vanligheterna att det bara finns en tjej i gänget som får alla de kvinnliga egenskaperna (eller som i Tolkiens brödraskap: ingen kvinnlig karaktär är med alls – det är ju ett brödraskap) - men Erika Vallin gör precis tvärtom: det är bara en kille med i gänget. Men han är ingen symbol för alla manliga egenskaper, han är bara en kompis bland kompisarna.
Erika Vallins hjältinna Asrin har en bok till på sig för att rädda både parallellvärlden i Speglarna och den här världen. För katastroferna från Spegellandet Eunomia håller på att rinna över in i vår värld i form av oförklarliga naturkatastrofer och epidemier.
Eunomia och Dystopia
Sista delen i trilogin, Eunomia, är på sätt och vis den svagaste länken i trilogin. För den utspelar sig helt och hållet i en fiktiv fantasyvärld, ett litet, slutet universum, och här förlorar man "diskbänksfantasy"-elementet, spänningen mellan det vardagliga - och även det underbara - och de härliga miljöerna i vår värld, och de udda människorna och det fantastiska i en annan värld.
Eunomia är en hemsk plats, styrd av en ond drottning, som gör att tankarna går till Narnia-häxan, men även till Riddar Kato i Mio min Mio. Det är den onda drottningen som är Svarta Madam. Det är hon som för bort barn genom speglarna och gör dem till sina slavar. Det är riktigt så att man kan höra sorgfåglarna skrika.
Fler av hjältarna och hjältinnorna från de tidigare böckerna kommer att dö innan striden mot den onda drottningen är över. Men Asrin får i alla fall träffa sin syster och sina föräldrar. Eunomia är ett dystopiskt samhälle, maskerad som utopi, där invånarna aldrig åldras. Likt Pippi Långstrump som glatt rabblar "söta lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur" och hon förblir för evigt nio år gammal. Eller likt Peter Pan i Never Never Land.
Men där Peter Pan säger "To die would be an awfully great adventure" diskuteras här istället om det inte är ett stort äventyr att växa upp.
Asrins roll för att "rädda" Eunomia är att förstöra det, att sätta igång tiden och ta döden till Eunomia och alla barnen ska få lov att komma till vår värld och växa upp.
Tiden försvinner från Asrin
Men när Asrin ger ifrån sig sin och sin systers förmåga att åldras klarar hon inte själv av att komma tillbaka till Stockholm, till vår värld. Precis innan den sista av de tre speglarna spricker hoppar Asrin och hennes syster genom den, och är förbluffade över att inte vara "hemma". De har istället hamnat i Dystopia ... Och de har slutat att åldras. de har gett upp all sin "tid" till Eunomia. Även om Speglarnas hemlighet trilogin nu är över, öppnar detta för en ny trilogi. Dystopiernas bästa tid är trots allt nu!Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.