onsdag 6 augusti 2014

Älskade Medelhavsmat

Mamma Mia, vad gott!

Hungern är den bästa kryddanHungern är den bästa kryddanCaroline Hofberg
Älskade Medelhavsmat -Cibi condimentum est fames
Norstedts
Medelhavet. Många kopplar ihop det med semesterdrömmar och mysiga filmer där det äts gott. Till och med i Mamma Mia! (med svensk musik) misstänker man att de äter jättegott vid de fint dukade långborden.
Med boken Älskade Medelhavsmat är det i alla fall lätt att få den mysiga maten på hemmaplan och boken har stora förtjänster: dels en bred variation i prisklasser, dels en rik variation i ingredienser. Vare sig man gillar vegetariskt, fisk, skaldjur, kött eller goda fruktpajer så finns det något att hämta här.
Boken har också en bra spridning mellan de olika länderna. Automatiskt brukar man tänka på Italien, Spanien, Frankrike och Grekland när man talar om Medelhavsmat, men de Nordafrikanska ländernas mat och maten i Mellanöstern hör också hit, och dessa kök finns också representerade i denna bok.
Ett stort plus är att maten inte bara är så god, utan också så nyttig. Mycket frukt och grönsaker, lammkött, fisk, skaldjur, bönor och linser. Och så självklart: olivoljan. Stommen i all Medelhavsmat.
Grekisk sallad med färskpotatis låter perfekt för den svenska sommaren och de svenska smaklökarna. Något extra gott till Midsommar? Bläckfisksallad (en typisk antipasto i alla delar av Italien som har kust) är för de modigare --- och inte en utmanare till Midsommarsillen.
Det finns inte mindre än tre recept på kronärtskockor. Det från Rom är mest invecklat -- och godast. Romarna verkar prisa kronärtskockan mer än invånarna i någon annan region. Tillagningen varierar i det oändliga.
Provencalsk tryffelomelett är ännu en höjdare, liksom den provencalska grönsakslådan.
Givetvis finns det stor variation på maten även inom länderna. Romarna (alltså invånarna i Rom) har två specialrecept som är med här. Ett av dem är “Saltimbocca alla Romana” - den berömda kalvschnitzeln med parmaskinka och salvia. Saltimbocca betyder att schnitzlarna är så goda att de hoppar i munnen!
Grönsaksgratäng med potatismos är en del av det som i södra Italien kallas “Cucina povera” fattigmansköket som innehåller mycket grönsaker och baljväxter. Och är supergott!
Efterrätterna har sitt eget kapitel, bland annat med en chokladtårta från Capri (som brukar serveras med ett immande glas limoncello), en frisk citronpaj från Sicilien, en spansk crèma Catalana, en fransk aprikospaj och en tarte tartin med fikon.
Besöker du Frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver ju inte vara fransos för att uppskatta fruktpaj --- men i Frankrike bakas det faktiskt inte så mycket. Överallt finns det ju små “patisserier” för bakverk och “boulangerier” för bröd.
Älskade Medelhavsmat bjuder på en aptitretande resa runt hela Medelhavet, från förrätta till efterrätt, allt komplett med vackra foton. Som vykort. “Wish you were here”. Men maten är i alla fall här!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.