torsdag 14 augusti 2014

FILM: YSL - Yves Saint Laurent


 

 YSL - ett modegeni!

Det är svårt att vara ett ensamt geni ...


För ett år sedan kom dokumentären Den stora kärleken där Yves Saint Laurents kärlek Pierre Bergé berättade om livet med sin partner i allmänhet och deras stora konstsamling i synnerhet.

Även i denna nya film YSL --- kort för Yves Saint Laurent ---  låter man samlingen och 2009 års auktion av densamma vara utgångspunkten. Det är återigen en åldrad Bergé minns tillbaka och är voice-over i filmen. När blev Bergé till synsk tolk för allt vad Yves kände, tänkte och gjorde i hela sitt liv? Visst, de var ihop i över femtio år, som partners, men ändå. Yves verkar ha haft ett liv innan Pierre och även ett liv bredvid Pierre. I förhållandet framställs Yves som bräcklig, romantisk och ett geni, medans Pierre är en trogen helyllekille. Men. Han (voice-over rösten) bekskriver sig själv som trogen och monogam. Men det första han gör i filmen är att dumpa sin konstnärspojkvän när han hittat något nytt, något, yngre, något bättre att satsa på och sponsra. Sedan ligger han med Yves favoritmodell, Victoire, hon som har en hel del att göra med Modehuset Yves Saint Laurents framgångar. Yves blir så lessen att han ger henne sparken.

Efter ett tag har det blivit en hel del alkohol och droger för Yves. Även andra pojkvänner än Pierre. Mest notabelt är att han norpar Karl Lagerfeldts pojkvän, som beskriver Karl som en lätt tillfredställd idiot. Pojkvännen är under ett tag älskare till (och föremål för dyra presenter från) två av modevärldens stora: YSL och Lagerfeldts. Tills Pierre Berge kommer och sätter P för affären.

Vad tycker Lagerfeldt om att framsällas som en idiot? Yves är död, Pierre har "artistic controll" men Lagerfeldt lever fortfarande och är i högsta grad aktiv som modespakare. Och verkar inte ha haft något att säga till om hur han framställs i filmen. Var han verkligen så naiv och korkad hela tiden?

Var Pierre verkligen så rekorderlig hela  tiden, som han verkar villa påskina?


Pierre ser alltid till det trasiga geniets bästa, han vakar, vaktar och vårdar. Yves själv knäar under modebranschens hårda hets med kravet på ett flertal nyskapande kollektioner varje år, samtidigt som han lider av depressioner och missbrukar det mesta han kommer över. Men om man får tro filmen, som bygger på en biografi av Laurance Benaim, försvann aldrig den ömsesidiga värmen och respekten ur relationen, trots många äventyr vid sidan om.


Pierre Niney i titelrollen är briljant, ett blekt, lidande, bipolärt geni som lider under oket att han är ett geni.  Starkast intryck gör själva kläderna. De bästa klänningarna är stor konst.
SFs fina DVD utgåva utkommer i alla de nordiska länderna. Intressant att notera är att det är olika åldergränser på filmen i alla de fyra länderna. Danmark 7 år, Norge 11, Finland 12 och Sverige har maxåldersgränd: 15. På grund av homosexualiteten eller drogerna? Ser man åldersgränserna som ett mått på tolerans är det ett sorgligt facit.Regi: Jalil Lespert

Titel: Yves Saint Laurent

Medverkande: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon m. fl.

Frankrike 2013

SF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.