torsdag 14 augusti 2014

FILM: Need for speed

En fartfylld film med charm och humor!

Kärlek, hämnd och motorolja!


Need for speed  är baserat på ett TV-spel och i filmen spelar huvudpersonerna TV-spel med biljakter. Man refererar också till Speed med Keany Reaves och när man är på drive-in bio lägger man in ett klipp ur Bullitt med Steve Mc Queen (1968) en film som anses innehåller filmhistoriens bästa biljakt.

Men frågan är om Need for speed inte utmanar de tidigare filmerna med sina dödsföraktande stunts. Som att göra en "gräshoppa" eller att köra av ett stup i full fart --- länkad till en helikopter. Allt för att undkomma de som följer efter.

Tankarna går ibland till The Fast & furious, här är ännu en variant med en helyllehjälte (Aaron Paul) och en opålitligt inställsam bad guy (Dominic Cooper).

Coopers karaktär ser till att Pauls karaktär hamnar i fängelse för något han själv gjort. Han har nämligen kört ihjäl sin flickväns bror, Pauls bäste vän i filmen, och ser till att Paul får skulden för  dråp.

I småstaden Mount Kisco har Tobey (Paul) det jobbigt. Tjejen har lämnat honom, hans pappa har dött, bilverkstaden har gått i konkurs. Men när det gäller street racing är  Tobey ett ess!

Med hjälp av en smart brittisk tjej (Imogen Poots) lyckas Tobey få tag på en bil och så småningom får de en biljett till det superhemliga De Leon-racet där Tobey räknar med att kamma hem den gigantiska prispotten och samtidigt få utkräva hämnd --- för Cooper är med i samma lopp ...Tobey backas upp av sina trogna vänner, alla roliga birollskaraktärer och av Imogen Poots karaktär som lyckas vara charmig och rolig på en och samma gång.

Actionsekvernserna är spektakulära och Aaron Paul är nu känd för något mer än Breaking bad.

Är man sugen på en superbra actionrulle är detta det klara svaret!

Kort sakt: det doftar kärlek, hämnd och motorolja! En oslagbar kombination!


Regi: Scott Waugh
Titel: Need for Speed
Medverkande: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots m.fl.
USA, 2014
Nordisk Film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.