måndag 8 september 2014

FILM: The Legend of Hercules - Den förste superhjälten!Den förste superhjälten!
Redan de antika gamla grekerna hade superhjältar med paranormala krafter som de berättade historier om, även om det inte inte fanns Marvel Comics på den tiden. Superhjältarna kallades halvgudar. Den störste superhjälten av dem alla var Hercules. Han med de tolv stordåden. Tolv stordåd har sedan dess blivit kopierade i det oändliga, men bara ett av dem finns med i filmen: Hercules dödar ett lejon som det är omöjligt att döda. Halvbrodern tar all credd. Vill man se Hercules slåss mot hydran, får man skaffa den tecknade versionen från Walt Disney: Herkules.

The Legend of Hercules håller sig inte med månghövdade monster eller bevingade hästar --- det här är  inte Percy Jackson land, det här är realistiskt antika krig där vissa tror på olika gudar, andra tror på sig själva och Hercules själv verkar vara ateist --- tills han behöver hjälp, åkallar sin far och får blixtar och dunder till hjälp. Thor i The Avengers hade blivit Hulken-grön av avund.

Den här episka berättelsen om Hercules har Kellan Lutz som den mytiska grekiska hjälten - sonen av Zeus, en halvgud välsignad med extra styrka. Hans mamma är en människa, ovanligt smart och vacker, som vill få slut på sin man krigarkungens skövlingar. Det är inte många som vet att Hercules är en halvgud och sanningen går upp sent, även för Hercules själv. Hercules pch hans halvbror är rivaler om samma tjej, prinsessan av Kreta, och Hercules skickas ut som soldat av sin styvfar krigarkungen med förhoppningen att  han kommer att bli dödad i Egypten. Men Hercules överlever,  tar jobb först som galärslav och sedan som gladiator, kommer hem till Grekland, vinner sin frihet, startar ett uppror bland det förtryckta folket och störtar krigarkungen för att få fred i landet.

Även utan tolv stordåd och månghövdade monster är detta ett berg-och-dalbane-äventur utan dödtid och tråkiga transportsträckor.

Kellan Lutz har tidigare spelat bland annat grekisk gud (faktiskt Zeus!) respektive odödlig  vampyr och han passar som den vältränade Hercules. Prinsessan av Kreta spelas av den vackra Gaia Weiss.

Liksom många andra historier som är populära just nu, som Hungerspelen  trilogin och Divergent trilogin, har The Legend of Hercules en huvudperson som först bara tänker på sig själv (hur blir jag lycklig, hur får jag tjejen jag älskar, hur överlever jag ) och som sedan växer som människa och tar hand om fler och fler personer, tills han till sist tar sitt ansvar som befriare för hela sitt folk. Hercules har hittat sin roll i historien. Men, som en eftergift för den mopderna publiken, hittar han även personlig tillfredställelse och lycka. Krigsfilm och feel-good-romatik i ett.

Det här är ett storslaget äventyr med passion, kärlek, krig och blodiga gladiatorspel!


Regi: Renny Harlin
Titel: The Legend of Hercules
Medverkande: Kellan Lutz, Gaia Weiss, Scott Adkins, Roxanne McKee, Liam Garrigan
Liam McIntyre
USA, 2014
Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.