tisdag 30 september 2014

Bokmässan i Göteborg 2014 - En av de mest internationella!

En internationell Bokmässa - David Batra en skånsk indier signerar sin nya bokEn internationell Bokmässa - David Batra en skånsk indier signerar sin nya bokBokmässan i Göteborg 2014 kan beskrivas som en av de mest internationella bokmässorna hittills. Över 3200 programpunkter med mer än 2300 personer från 46 olika länder har medverkat på årets Bokmässa där den brasilianska litteraturen har stått i fokus.


En ära för Brasilien
– Det är en stor ära för Brasilien att ha varit i fokus när Bokmässan i Göteborg firar sitt 30-årsjubileum. På detta prestigefulla evenemang bestod den brasilianska delegationen av 24 romanförfattare, poeter, dramatiker och litteraturvetare. Med sin blandade kulturella bakgrund är de representativa för vårt lands rika, samtida litteratur. Vi är övertygade om att Brasiliens medverkan på Bokmässan har bidragit till att öka svenskarnas intresse för brasiliansk litteratur, som under de senaste åren har tilldragit sig alltmer uppmärksamhet över hela världen, säger André Maciel, chef för kulturavdelningen vid Brasiliens utrikesdepartement.
Röster från Katalonien
Bokmässan i Göteborg har även varje år ett mindre tema, och i år var detta Katalonien. Nuria Àmat är redan känd i Sverige och har varit med på Bokmässan i Göteborg tidigare (hennes böcker finns på Bokförlaget Tranan) men några av de andra katalanska författarna stod och signerade engelska pocketböcker. I framtiden kommer de att kunna komma tillbaka till Göteborg och signera svenska böcker.
Jaume Cabrés roman Jo confesso kommer att ges ut på svenska av förlaget Incognito. Andra svenska förlag har också visat stort intresse för katalanska författare som har medverkat på mässan. Dessa är Najat El Hachmi och illustratören Mariona Cabassa, som inte finns översatta till svenska tidigare, liksom Albert Sánchez Piñol och Javier Cercas. Vi känner att detta bara var början. Vi kommer tillbaka, säger Josep Marcé, vd för Institut Ramon Llull.
Även mer Brasiliansk litteratur kommer att bli översatt --- och en alldeles ny barnbok av årets H.C. Andersen pristagare Roger Mello, utgiven av Hjulet förlag, packades upp på Bokmässan.
Hjulet förlag specialiserar sig på litteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien.

Björn Wiman från Sverige tillsammans med David Grossman från IsraelBjörn Wiman från Sverige tillsammans med David Grossman från IsraelFokus på Ungern
Nästa år sätter Bokmässan fokus på Ungern – ett land med en lång och stark litterär tradition. Temasatsningen genomförs i samarbete med Balassi-institutet, det ungerska kulturinstitutet. Det kommer att bli tredje året i rad som Ungern deltar på Bokmässan. Redan i år kunde man se och höra Péter Esterházy och han kommer att återvända och medverka även på Bokmässan 2015.
–Vi vill ge den svenska publiken en mångfacetterad bild av det ungerska samhället och en inblick i aktuella samhällsfrågor. Vi är övertygade om att kulturen är en bro mellan människor och länder, en bro som binder ihop. Att vara fokusland på ett forum som har en trettioårig tradition är en unik möjlighet till ökad förståelse och fördjupade relationer mellan olika kulturer och länder. Vi känner oss hedrade och ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans med Bokmässan och alla andra samarbetspartner, säger Emöke Andersson Lipcsey, Balassi-institutets representant i Sverige.

Sara och Mats - utmärkta svenska fantasyförfattareSara och Mats - utmärkta svenska fantasyförfattareRöster från Island
Vid sidan om det ungerska huvudtemat kommer en rad isländska författare att medverka under rubriken Röster från Island.
Bokmässan har även i samarbete med Göteborgs universitet initierat ett tvåårigt projekt om yttrandefrihet som når sin kulmen 2016 då Tryckfrihetsförordningen, en del av Sveriges grundlag, firar 250 år.
– Syftet är att uppmärksamma vikten av det fria ordet och att skapa en internationell dialog om tryckfrihet och yttrandefrihet, säger Anna Falck, vd för Bok & Bibliotek.
Bokmässan 2015 äger rum 24 - 27 september. Det är alltså bara för bokentusiaster att boka in den tiden i kalendern redan nu!

Belinda Graham, text och bilder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.