onsdag 24 september 2014

Bokmässan 30 år --- Litteratur utan gränser!


 







Bokmässan fyller år och bjuder på tårta!
 
 

Bokmässan fyller i år 30 år. Det ska firas med pompa och ståt och tårta. Och alla som fyller 30 i år, liksom Bokmässan, får gå in gratis. Det får även alla under 30! Så det är bara att passa på att kalasa!

 

Unga, spännande programpunkter!

 

Bokmässan har utvecklats under sina 30 år, från att första året ha varit en mötesplats för bibliotekarier, till att bli för alla, och till att ha ett gediget, spännande och intressant program för barn och unga!

 

Så vad kan man göra på Bokmässan, under 30?

 
Siri Hustvedt - Den lysande författaren
kommer till bokmässan!

Man bör inte missa årets Peter Pan pristagare, Ali Lewis. Världens ände (Opal) är en vacker och gripande coming-of -age-story som utspelar sig i Australien.

 

 

Sveket - dystopiernas tid från Österrike

 

Fin konst på bokmässan!
Dessutom: det finns en ny dystopi-serie på arenan! Som hotar att sopa banan med alla de andra wannabe-dystopierna … och den kommer inte från det engelska språkområdet! Ursula Poznanski, som tidigare skrivit romanerna Erebos och Saeculum (Opal) är nu tillbaka i dystopiernas land med romanen Sveket. Har man en gång läst en Ursula Poznanski bok glömmer man inte hennes stil, eller hennes sätt att långsamt skruva upp en obehaglig spänning till maxpunkten.

 

Vissa är nya bekantskaper. Som Yaba Badoes debutbok True Murder (Bokförlaget Tranan) som handlar om elvaåriga Ajuba som har blivit lämnad på en engelsk internatskola.

 

 

Brasilien och barnböcker

 

Ursula Poznanski från Österrike
aktuell med ny dystopi (Opal)
Årets tema är Brasilien. En av de gästande brasilianska barnboksinnovatörerna, illustratören Roger Mello, är årets H.C. Andersen pristagare, och han håller en workshop under lördagen. Ana Maria Machado är den första barnboksförfattaren som valts in i den Brasilianska Akademin. Hon har skrivit över 100 böcker och arbetat mycket med läsfrämjande och på fredag, på Internationella Torget, kan man få höra henne live. Hitintills har vi inte haft någon barnboksförfattare i den Svenska Akademin, eller? (Det finns de som hävdar att Selma Lagerlöf var känd för en barnbok, Nils Holgerssons underbara resa …)

 

Har man seminariekort kan man gå på seminariet “Barnlitteraturens betydelse i det brasilianska samhället“. Har man inte det, kan man kolla in några av alla workshops som finns på barn- och ung torget och rita tillsammans med prisvinnande internationella barnboksillustratörer, från Tyskland, Brasilien, Katalonien och Litauen.

 

Gör din egen historia!

 

Det är alltid kul att få göra saker själv. Martin Widmark och Helena  Willis har workshops hur man skriver och ritar en deckare. Det är Martin som skriver om LasseMajas detektivbyrå (Bonnier Carlsen) medan Helena Willis ritar människorna och miljöerna i det fiktiva Valleby.

 

Dessutom kan man  sy sin egen En liten skär eller En liten brokig tillsammans med Stina Wirsén och Anna Hörling, som skrivit Brokiga syboken. Stina Wirsén har ritat bilderna till alla En liten skär och en massa brokiga böcker (Bonnier Carlsen).

 

PAX-lansering och tårtkalas för Sigge och Pelle!

 

Bonnier Carlsen har tårtkalas för att fira sina jubilerande barnbokskaraktärer. Ponnyn Sigge fyller 10 år. Hans äventyr skrivs ner av Lin Hallberg. Gösta Knutssons Pelle Svanslös fyller 75 - och det finns fyra nyskrivna böcker med nya illustrationer att lägga vantarna på

 

Väl värt att vänta på: Den nya serien PAX lanseras! Den framgångsrika deckarförfattaren Åsa Larsson har tagit steget över till barnboksvärlden, och hon har skrivit tillsammans med Ingela Korsell och Henrik Jonsson, känd serietecknare för Batman tidningen, har illustrerat. Allt utspelar sig i Mariefred.

 

Lördag är deckarens dag.
Och dagen för zombies, vampyrer, häxor ...
 

Vill du göra din egen zombie?

 

När det gäller svensk, urban fantasy finns även John Ajvide Lindqvist på Bokmässan och presenterar nya ruggiga äventyr, och Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg  pratar om artbetet med att filma Engelsforstrilogin. De kanske kan fråga Ajvide Lindqvist hur det kändes att se Låt den rätte komma in i svensk respektive amerikansk upplaga? Men Sara har stenkoll, hon är med själv och skriver manus till Cirkeln.

 

 

Zombiefans får inte missa att Londonbon Frank Swain, mannen bakom Science Punk, är på plats på Bokmässan i “Lilla London” med sin bok Konsten att skapa en zombie - en populärvetenskaplig bok om osannolik (men sann!) vetenskap (Fri Tanke förlag).

 

Tove Jansson 100 år!


 

Böcker har inga åldersgränser, säger Barbro

 

Barbro Lindgren, årets ALMA-pristagare, finns på plats och hon hävdar att bra böcker har inga åldersgränser. Man ska inte kalla böcker för “bara barnböcker“. Och det är bara att instämma med Barbro när det gäller den gränslösa litteraturen.

 

Man kan även vända på steken och säga att man inte ska begränsa ungdom/tonår och unga vuxna till deras egna marknadssegment, när det finns så mycket bra, givande litteratur som står under skönlitteratur för vuxna. Den lysande världen är ju ett lysande exempel. En bok som kan ses som en arvtagare till Simone de Beauvoirs och Virginia Woolfs verk, och som visar på hur bra amerikansk litteratur kan vara.

 

Tidlöst, sorgligt och hemligt

 

Bra barnböcker har inte någon åldersgräns --- eller tidsgräns. Tove Janssons 100 års jubileum är spritt över flera olika förlag. Brev, biografier, memoarer och Muminböcker.

 

Ali Lewis bok Världens ände är inte begränsad till att vara en barnbok om livet på landet i Australien, bara för att den har ett barn som huvudperson.

 

ALMA-pristagaren ISOL signerar i Alfabeta monter förra året.
Årets pristagare är Barbro Lindgren.
Böcker om barn är inte alltid barnböcker. Och en del barn hinner inte upp till 30. David Grossman har skrivit en bok om att förlora ett barn. På flykt från ett sorgebud och Fallen ur tiden (Albert Bonniers Förlag) är hans senaste böcker.

 

Fransk-engelska Tatiana de Rosnay författare till Sarahs nyckel, Bumerang, Ryskt bläck (Sekwa förlag) skriver om familjehemligheter. Förr eller senare läcker de ut. Sarahs nyckel är lysande, både som roman och som franskspråkig film.

 

Kejsaren av den historiska romanen och Förlåtelse

 


En av årets bästa böcker! Tutu och Tutu är på plats!
Inviger bokmässan,  har seminarum, litterär gudstjänst ...
Den historiska romanens mästare Conn Iggulden finns på plats med nya böcker som utspelar sig under medeltiden i England och Frankrike. Tidigare har han skrivit serien Kejsaren - fem historiska romaner om den unge Julius Caesars liv (Albert Bonniers Förlag).

 

Förlåtelse - den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld (Libris) av Desmond och Mpho Tutu är en av årets bästa och mest intressanta böcker alla kategorier.

 

 

Konstnärligt och kompakt på bokmässan

 

Kockteater med fransk bröd!
Publiken får smaka ...
Lars Lerin pratar om sina konstböcker fyllda med akvareller och inspiration från naturen (Albert Bonniers Förlag). Siri Hustvedt finns också på plats, hon har skrivit en annorlunda bok om konst och konstvärlden i New York som gett henne en Bookerpris nominering Den lysande världen (Norstedts).  Sven Nordqvist ger ut en egen kompakt, kvadratisk konstbok  Sven Nordqvists bilder (Bonnier Carlsen) som han presenterar på Bokmässan och i den finns  så mycket mer än Pettson och Findus. Som förresten också fyller 30 i år. Den första boken Pannkakstårtan (Opal) är numera en modern, svensk barnboksklassiker.


 

Alla dessa litterära sällskap!

 

Harry Martinson sällskapet fyller förresten också 30 i år och kan hittas bland alla olika litterära sällskap i en kompakt avdelning med små montrar på mässgolvet. Undras om detta sällskap också får fritt inträde? Och Pannkakstårta?

 

 

 








Belinda Graham

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.