måndag 8 september 2014

FILM: Tarzan --- Nya hot i en gammal djungel

Lord Greystoke har blivit av med sin titel.
Under en expedition i Afrika omkommer John Greystoke och hans fru i en helikopterkrasch, liksom deras pilot. Ende överlevande är deras son J.J. han som kommer att bli  kallad Tarzan. En grupp gorillor tar hand om honom som om han vore en av dem. Tarzan växer upp och får lära sig djungelns lag. Efter ett tag bleknar minnet av hans föräldrar och av andra människor. Men så en dag träffar han  den unga, modiga, vackra, blonda Jane Porter.Det blir kärlek vi första ögonkastet. Han räddar henne från farliga djur, hon återupplivar hans språkförmåga och tillsammans måste de rädda djungeln från att exploateras.

William Clayton, som ny styr Greystoke industries, vill inte att arvingen, J.J. Greystoke (alias Tarzan ska finnas levande) och han har följt med Jane till Afrika för atthitta en värdefull meteorit som ska ge folk energi i USA. Men metoriten är farlig, det var den som dödade Tarzans föräldrar och deras pilot.

Men Clayton har tagit hjälp av en hel legoarmé för att förstöra djungeln och djurens hem och för att hitta meteoriten ...  Tarzan måste nu lita på sina kunskaper för att skydda sina vänner och kvinnan han älskar, och för att rädda sitt hem och sitt eget liv.

Generationer av läsare har älskat Tarzan. Förmodligen för att det verkar så mysigt att bo med en massa gulliga djur i skogen eller djungeln? Tove Jansson hade med Tarzan i en av sina första Muminböcker, från 1946. Där leker Muminfamiljen Tarzan i djungeln. Mumintrollet är Tarzan, Snorkfröken är Jane och Snusmumriken Cheeta. Snorken är fiende i undervegetationen.

Cheeta är över huvud taget inte med i denna nya film. Men det finns gott om fiender i undervegetationen.

Den nya versionen av Tarzan har skippat Tarzans bakgrund som Lord Greystoke, istället har man gjort honom till amerikan och mångmiljardär och ägare av ett energiföretag. Det blir inte så mycket av de gulliga djuren heller, men man har lagt till en hel del extra djur, som tagna från filmerna om King Kong och Jurassic Parc. Här finns strutsar med huggtänder och en mångarmad, hydraliknande varelse och en sten från rymden med onaturliga krafter.  Dessutom kommer en hel armé, som tagen från Armageddon, för att betvinga meteoriten. Extra mycket allt som extra pålagor till Tarzan. Förr var det tillräckligt spännande att bo med en massa djur. Vanliga växter räcker inte, de måste vara människoätande. Natuerns faror räcker inte, man måste dra in hela rymden. Och apflocken har valt att bo vid ett dödligt stup. Cheeta är försvunnen.

Men Lord Greystoke säger fortfarande: Me Tarzan --- You Jane. Och han räddar henne, gång på gång. Könsrollerna är det enda som inte förändras i Tarzans amerikaniserade, animerade värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.