torsdag 18 september 2014

FILM: The Amazing Spider-Man 23 regissörer. 3 skurkar.
Spider-Mans största strid har alltid pågått inom honom själv: kampen mellan den vardaglige Peter Parker och det tunga ansvar som vilar på Spider-Mans axlar. Men nu ställs Peter Parker inför en mycket större konflikt: Electro, en fiende med betydligt större krafter än han själv. Och när hans gamle vän Harry Osborn återvänder inser Peter att alla hans fiender har en sak gemensamt: OsCorp. Kan Spider-Man skydda New York-borna från den ondska som hotar staden?

The Amazing Spider-Man 2 bjuder på extra mycket allt. Extra många skurkar, extra många tillbaka blickar och extra lång tid.

Det finns många trådar att följa. Många spindeltrådar som verkar väva ett väldigt kompicerat nät.

Peter Parker är förälskad i Gwen Stacy, men ha velar för länge. Han kan inte bestämma sig för om han ska fortsätt att träffa henne med den risk som det innebär för henne. Det slutar med att hon gör slut. Och han stalkar henne. Från skyskrapornas toppar.

Samtidigt har Peter Parker problem med barndomsvännen Harry Osborn, som kommer tillbaka lagom för att se sin far dö. Harry är döende i en ärftlig sjukdom och är övertygad om att en tranfusion från Spindelmannen skulle rädda hans liv.
Peter Parker skaffar dit Spindelmannen som säger att han inte ställer upp. Det är för riskabelt.

Inte mindre än tre skurkar om uppmärksamheten. Den som får mest speltid är Electro, en arbetare på Oscorp som efter en olycka förvandlats till ett blått, sprakande monster med New Yorks elnät som energikälla.

Peter Parker fortsätter även sitt detektivarbete bak i den dunkla familjehistorien. Vem var hans pappa? Varför övergav han sin son?
Sally Field är väldigt bra som Peters "adoptivmamma" speciellt när hon får nog av att Peter är så pappa-fokuserad. Var har pappa varit hela hans liv? Tog han hand om Peter när han var förkyld, slog sig, hade mardrömmar? Bidrog han med pengar? Nej, allt har den hårt dubbelarbetande "aunty" fått göra helt själv.

Här finns flera fina skådespelare med, som gör utmärkta prestationer: Jamie Foxx och Paul Giamatti (förga förvånade!) men även till Dane DeHaan som med kyla och sofistikerade uttryck är helt perfekt som Harry Osborn. Andrew Garfield har stora bruna ögon och lyckas se lessen och vilsen ut som Peter Parker, samtidigt som han är en biffig och vältränad superhjälte. Emma Stone är söt, charmig och rolig.

Men till sist blir det ändå för mycket trådar och dubbla "final battles" med två olika skurkar är en för mycket.

Det bästa är New York --- filmen pendlar mellan romantisk komedi eller tragedi och actionfilm, och New York spelar sin roll väl. Staden kan sina genrer.

Regi: Marc Webb / Anthony Russo / Joe Russo
Titel: The Amazing Spider-Man 2
Medverkande: Andres Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx , Dane DeHaan, Colm Feore m.fl.
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment / Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.