fredag 12 september 2014

FILM: Brick Mansions

David Belle äger i denna film!
I ett dystopiskt Detroit huserar övergivna tegelbyggnader från bättre tider tungt kriminella gäng. Polisen är oförmögen att kontrollera den rådande kriminaliteten och har därför byggt upp en enorm mur runt området för att skydda resten av staden. I Brick Mansions styr den mäktige och hänsynslöse Rza ...

                
Marknadsföringen av ”Brick Mansions” har fokuserat på att detta är nyligen avlidne Paul Walkers sista film ... fast den allra sista kommer väl
när ”Fast & Furious 7” går upp nästa år.

Paul Walker är filmens kändis, the good guy mot Brick Mansions bad guy, drogbaronen som spelas av Rza. Fast egentligen bryr man sig varken om Walker eller Rza, som har väldigt platta karaktärer, levererat med platt skådespel och ingen av dem går upp emot fransmannen David Belle som spelar Lino. En enmansarmé, bofast i Brick Mansions som bestämt sig för att förstöra Rzas drogtrafficking.

David Belle, den franske pionjären inom parkour, det vill säga konsten i att med styrka och smidighet och akrobatik kunna forcera alla slags hinder i en stadsmiljö: bilar, murar, hus, lyktstolpar, trappor, monument med mera ... gör alla sina stunts själv, Paul Walker får försöka hänga med ... och ja, Belle imponerar stort.

Men det är också ett bevis på att man aldrig ska skaffa en side-kick som är bättre på att sparka än man själv. Då hamnar man som huvudperson i skymundan.

Snart har man glömt bort att Walker ska desarmera en bomb och varför Walker hatar Rza ... och man har glömt deras alias i filmen.

Man njuter bara av David Belles föreställning. För han har ofta enmansshow i en annars platt rulle med väldigt tunt manus.

En av Paul Walkers sista filmer!
På slutet är alla kompisar, Walker, Belle och Rza. Efter att ha velat döda varandra, mer eller mindre, under resten av filmen. Logiskt? Nej. Logiskt att Rza ska bli borgmästare efter att i början kallblodigt skjutit en av sina drogleveratörer som slarvade bort en leverans till Lin? Nej. Rza pratar om att Brick Mansions blivit övergivet. Inga skolor, inga sjukhus, ingen polis. MEN: han har chansen och pengarna, och inte bygger han upp några skolor och sjukhus, han lever själv loppan i femstjärningt hotell och köper en massa dyra bilar. Som ingår i fast and the furios liknande biljakter som manusförfattarna lyckas klämma in, fast det är långt ifrån nödvändigt. Man väntar ju bara på att David Belle, som en levade Super Mario, ska göra sitt hopp skutt och spring igen. Utan CGI.

Regi: Camille Delamarre
Titel: Brick Mansions
Medverkande: Paul Walker, David Belle, Rza m.fl.
USA, 2014
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.